загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Львів древніший, ніж Київ: правда чи здогадки?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Львів древніший, ніж Київ: правда чи здогадки?

Як відомо, перша письмова згадка про Львів датується 1256 р. Хоча існують припущення, що він набагато древніший. На це вказують численні археологічні дослідження та інші наукові джерела. Серед них і географічні мапи. Згадки (позначення) міста на картах не менш важливі, ніж писемні.

Професор кафедри економічної і соціальної географії ЛНУ ім. І. Франка Іван Ровенчак віднайшов найдавнішу згадку про Львів на географічних картах. Це карта-портолан Середземного та Чорного морів Ангеліно Дульсерта 1335 р. За словами ученого, раніше вважали, що вперше Львів був позначений у Каталонському атласі 1375 р. Але йому вдалося відшукати давнішу згадку. На цій мапі-портолані 1335 р. Львів позначений як Civita de Leo (каталонською мовою)*. Щоб потрапити на таку карту «місто мало бути велике та значне». У 1339 р. автор мапи видав ще одну карту, більш детальну за попередню. За розмірами зображення Львів не поступався навіть тодішній столиці Візантії – Константинополю (заснований 330р. н.е.). Під значком міста Львова напис латиною: «До цього міста прибувають купці з прянощами, які пізніше вирушають через Готландське море (тепер – Балтійське) до Фландрії, здебільшого у Брюгге». Жодного іншого міста, навіть Києва, на карті не було позначено. І. Ровенчак стверджує, що Львів на той час був столицею Русі.

* Каталонія – провінція в Іспанії з центром в м.Барселона, відома також як найбагатша провінція країни.

Підготувала: Леся Ломницька (Цюцюра)

До списку новин