загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На Волині із озера видобувають унікальне органічне добриво

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На Волині в озері Прибич видобувають добриво сапропель, яке потім прямує до Європи та Африки. Ця органічна добавка має унікальні властивості і найбільше її використовують у сільському господарстві.

Посеред озера Прибич у віддаленому волинському селі кипить робота. Величезна машина піднімає з дна водойми, здавалося б, на вигляд звичайний мул. Але насправді це цінне добриво – сапропель.

«Озеро має 24 гектари, залежні сапропелю тут – від 11-ти до 3-ох метрів берегової лінії. За розрахунками вчених, які розробили цей проект, відкачувати його ще можна 10 років», – каже механік машини Юрій Горобець. Бо ж фірмі не можна перевищувати річні норми видобування, встановлені Міністерством екології.

Викачану рідку речовину зневоднюють, вона стає подібною до торфу. Таке добриво можна зберігати два десятки років.

«Після процесу обезводнення він очищений від важких металів і вже готовий до вживання у сільському господарстві», – зазначає керівник підприємства з видобутку сапропелю Ігор Середюк.

Фахівці наголошують: це добриво покращує врожайність мінімум удвічі. До того ж, ним можна підгодовувати тварин. І хоча на Волині найбільші в державі поклади сапропелю, про цю речовину і її користь в Україні мало хто чув. Покупці приїжджають здебільшого з-за кордону.

«У Йорданії непогані ґрунти, але зараз керівництво країни починає підтримувати органічне виробництво. Тож ми шукаємо, звідки можна імпортувати якісне оргдобриво. Вибір свій зупинили на Україні», – розповідає фермер з Йорданії Рейд Руман.

Поки що на Волині видобувають сапропель лише з одного озера, та він є в усіх водоймах Шацького регіону. Однак чимало з них належить до природоохоронної зони, тож працювати там не дозволяє законодавство. 

https://www.youtube.com/watch?v=Dq3-ebv-vzE

 

Джерело:
До списку новин