загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Срібляники, давньоруські гривні та паперові гроші УНР - відкрили виставку до 20-річчя гривні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

5 вересня у Національному музеї історії України відкрили виставку "Від гривни до гривні". Її присвятили 20-річчю введення в обіг нацвалюти. Ідея виставки полягає в тому, аби показати історію створення сучасних та пам’ятних монет України, які розповідають історію держави, її побут, культуру, політику та економіку. Показують близько 300 експонатів: найперші карбовані монети Давньої Русі, давньоруські гривні, гроші доби Української Народної Республіки та Української держави Павла Скоропадського.

"Златник та срібляник — найперші карбовані монети Давньої Русі. Технологія їх виготовлення не схожа на візантійську чи західноєвропейську. Спочатку відливали монетний кружок. Потім на нього ставили зображення за допомогою штемпелів у вигляді ножиць. Ці монети часто виходили бракованими, бо монетний кружок не завжди відливали якісно. Через це і зображення на ньому виходило таким самим", - розповіла співробітник відділу нумізматики музею Валентина Дубіцька.

"У ті часи в обігу також були срібні гривні. Їх виготовляли методом лиття. Всі вони мали різну форму і вагу. Для київської території найпоширенішим був ромбоподібний злиток вагою 150 грамів. Такі гроші існували до татаро-монгольського нашестя", - додала вона.

Представлені на виставці монети XIV-XV ст — дрібні, зображення на них майже не видно.

"Монети тих часів — маленькі. Там фактично не видно ніяких написів чи зображень. Але вони досить цікаві. Ці монети — єдині пам'ятки того часу, які дійшли до наших днів", - сказала Валентина Дубіцька.

Наступні експонати датують 1917 роком. Це — гроші часів УНР.

"Власна валюта на території України з'явилася 1917 року. Після утворення Української Народної Республіки Центральна Рада зініціювала розроблення національної валюти. В основу грошової системи поклали гривню. Гроші того періоду мають гарний вигляд, бо над їх створенням працювали найкращі українські художники: Нарбут, Кричевський, Золотов. Українська валюта того часу була не тільки гарною, а й котувалася на міжнародних ринках", - каже завсектору нумізнатики музею Зінаїда Зразюк.

До Зінаїди Олексіївни підійшов один із відвідувачів.

"У мене вдома валяється одна із таких купюр — тисячогривнева. За скільки можу її продати?", - спитав він.

"Зараз вона коштує близько 1,5 тисячі гривень. Якщо збереглася у гарному стані, може коштувати у кілька разів дорожче", - додала вона.

Найбільшу увагу на виставці приділено гривні незалежної України, ювілейним та пам'ятним монетам.

"Після проголошення незалежності Україна не мала власного монетного двору. Перші банкноти друкували за кордоном, а монети частково випускали на Луганському верстатобудівному заводі. 1998 року у Києві офіційно відкрили Монетний двір. Це підприємство здатне щорічно виготовляти паперові гроші, обігові, ювілейні і пам'ятні монети", - додала Зінаїда Зразюк.

https://www.youtube.com/watch?v=Y5mTLw4fiBE

Світлана Корженко

 

 

Джерело:
До списку новин