загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Традиції: На Другу Пречисту просять діток, вроди та заміжжя

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

21-го вересня, християни східного обряду празникують велике і шановане святе Різдва Пресвятої Богородиці. Як зрозуміло з назви свята у цей день народилася Діва Марія, яку було обрано стати матір'ю Ісуса Христа.

У народі цей день ще називають Друга Пречиста. До речі, є ще й назва "осенина", оскільки після другої пречистої остаточно наступала осінь.

Це свято тісно пов'язане з дітонародженням. Із дохристиянських вірувань з другою Пречистою пов’язували обрядодію – день Рожениць. Жінок вшановували як тих, хто продовжує рід. А от жінки, які з якихось причин не могли народити, у цей день молилися до Божої Матері про допомогу в цьому питанні. А також одразу ж після святкової літургії влаштовували обіди, на які запрошували бідних та вбогих, аби ті помолилися за них Діві Марії.

До речі, вірили, про особливу силу молитви жінки, яка хоче дітей. Мовляв, якщо на Другу Пречисту молитися за щастя та здоров'я майбутніх діток, то молитва є дуже помічною.

Як зафіксував дослідник Олекса Воропай у книзі "Звичаї нашого народу. Осінь" В цей час в Україні, звичайно, йдуть дощі, а тому й кажуть: "Друга Пречиста дощем поливає!"

Також українці вважали, що на Другу Пречисту припадає і останній термін заготівлі чарівного зілля. Вважалося, що зібрані між Першою і Другою Пречистими приворотні трави мали особливу властивість привертати хлопця до дівчини (чоловіка до жінки) і навпаки. Тим-то й були зумовлені останні походи по калину й барвінок. Проте дітям забороняли ходити польовими та лісовими дорогами, бо "там вужі сушаться".

На Другу Пречисту вже приходив час слати сватів до дівчат. Тому побутувало прислів'я: "Прийшла Пречиста – принесла старостів нечиста". Існувала цікава традиція для вже одружених нещодавно молодят. На свято до них у гості приходили рідні і по суті молода пара мала відзвітувати про своє шлюбне життя. До речі, молоді також ходили в гості до батьків молодої разом з свекром i свекрухою для налаштування добрих стосунків мiж невісткою та батьками чоловіка і мiж родинами сватів.

Існувала цікава прикмета для жіноцтва, яке дбало про свою зовнішність. Якщо в Другу Пречисту жінка умиється на сході сонця, то збереже вроду до самої старості. А от якщо те саме робить ще й неодружена дівчина, то бути їй в цьому році висватаною. Але для цього потрібно піти на річку і вмитися саме річковою водою.

Пасічники до цього дня мали обов'язково утеплити вулики на зиму, а ті, хто мав овець, закінчували їх стригти в другий раз.

Під цю пору зазвичай холоднішає, дні стають похмурими, йдуть дощі. До Другої Пречистої годилося повністю викопати картоплю і засіяти землю житом.

Народні прикмети:

Прийшла Перша Пречиста – одягла природа намисто, прийшла Друга Пречиста – взяла комара нечиста, прийшла Третя Пречиста – стала діброва безлиста.

Прийшла Пречиста – на дереві чисто, а прийде Покрова – на дереві голо.

Прийшла Пречиста – на дереві чисто, а прийде Покрова – на дереві голо.

Пречиста – картопля чиста.

Перша Пречиста жито засіває, а друга – дощем поливає.

Якщо в це свято ясний день – така ж погода буде до кінця жовтня.

Якщо вранці небо ясне, чисте і видно зірки – чекай швидких холодів, але без дощів.

Якщо в цей день туман – почнуться дощі.

Якщо в день Різдва Пресвятої Богородиці йде дощ, то він може тривати ще 40 днів, а зима буде дуже рання.

Якщо вранці 21 вересня на траві роса – то рівно через місяць на землі буде іній.

 

Джерело:
До списку новин