загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Мінсоцполітики анонсувало законопроект, який "може викликати шок", але зробить Пенсійний фонд бездефіцитним

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За словами Андрія Реви, ухвалення цього законопроекту може викликати в українців шок, порівнянний з тим, який вони пережили через підвищення тарифів на комунальні послуги, але це вимушений крок, щоб збалансувати Пенсійний фонд.

Міністерство соціальної політики України в рамках реформи пенсійної системи представить у березні законопроект, який дасть змогу зробити Пенсійний фонд бездефіцитним до 2024 року, повідомляє прес-служба міністерства з посиланням на голову відомства Андрія Реву.

«Якщо цю схему буде прийнято, то дефіцит Пенсійного фонду зникне в 2024 році. Ця система соціально справедлива, оскільки і для президента, і для простого працівника встановлюється однаковий підхід до нарахування пенсій», - цитує Реву прес-служба Мінсоцполітики.

За словами міністра, ухвалення цього законопроекту може викликати в українців шок, який можна порівняти з тим, який вони пережили через підвищення тарифів на комунальні послуги, але це вимушений крок, щоб збалансувати Пенсійний фонд.

Згідно з повідомленням, даний законопроект передбачає, що джерелом для виплати пенсій по інвалідності буде не Пенсійний фонд, як зараз, а Фонд соціального страхування. Також відбудуться зміни в категорії пенсіонерів, які вийшли на пенсію за вислугою років. У цій категорії залишаться тільки військовослужбовці, а їхні внески буде збільшено вдвічі. Крім того, даний законопроект передбачає скасування всіх надбавок і пільг.

Раніше пропонували на момент виходу на пенсію – за час "ч" взяли 1 січня 2021 року – неодмінною умовою для потенційного пенсіонера мати не менше 20 років страхового стажу, при цьому загального – 30 років, тоді лише 8% українців могли б претендувати на пенсію. Зараз ідеться про те, аби знизити страхову цифру до 15 років, але на момент 1 січня 2018 року, і тоді уже 30% громадян зможуть претендувати на державне пенсійне забезпечення.

Цей термін дано, аби всі молодші почали платити внески, а старші почали впорядковувати свою страхово-пенсійну картину з ЄСВ.

За словами міністра, пенсіонери поділяються на чотири категорії.

Перша – пенсії за віком. Їх за згаданих умов платитиме Пенсійний фонд.

Буде можливість купити собі 15 років страхового стажу. Скажімо, до такої категорії громадян міністр відносить тих, хто працює за кордоном. Ця сума складе близько 130 тисяч грн: по 704 гривні за кожен місяць множиться на 15 років. Рева прогнозує, що таких може бути небагато: близько 1,5 тисячі осіб.

Також, можливо, законодавчо пропишуть, що той, хто претендує на пенсію, не може одночасно працювати: або пенсія, або робота.

Другий вид пенсій – з інвалідності. Їх виплачуватиме Фонд соціального страхування, який почне працювати вже з квітня цього року.

Міністр наполягає на ревізії через зловживання. За його словами, не всі офіційно визнані людьми з інвалідністю насправді такі – особливо є запитання до 3-ї групи інвалідності.

Фонд соціального страхування фінансуватиме і пенсії за втратою годувальника.

У четвертій категорії пенсій – за вислугою років – залишаться лише військовослужбовці. Вислуга буде сталою – 25 років. Однак єдиний соціальний внесок із їхніх зарплат платитиметься у подвійному розмірі. За задумом, до 60 років пенсію військовослужбовці отримуватимуть із держбюджету, а після 60 – з Пенсійного фонду.

"Ми усвідомлюємо, що з прийняттям цього закону шок у наших співгромадян може бути таким, як і після підвищених тарифів. Але це вимушений і необхідний крок, аби збалансувати Пенсійний фонд", – додав він.

"Крім того, важливо ще й спонукати українців відмовитися від хибної звички думати, що держава за них має усе вирішити, а змусити усвідомити, що майбутнє кожного – в його руках", – заявив міністр. 

Цей законопроект планують подати на розгляд Верховної Ради у березні цього року. За словами Реви, він має набути чинності у липні.

Як повідомлялося раніше, Міністерство соціальної політики України в рамках реформи пенсійної системи пропонує зменшити страховий стаж для виходу на пенсію за віком до 15 років станом на 1 січня 2018 року, що дасть змогу 30% громадян претендувати на пенсію.

 

Джерело:
До списку новин