загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Перед пенсією вже не звільнять

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Люди старшого віку одержали переважне право залишитися на роботі в разі скорочення. 

Таке право тим, кому до пенсії залишилося менш ніж три роки, надала Верховна Рада, підтримавши зміни до Кодексу законів про працю. Тепер особи передпенсійного віку значаться у переліку тих, кого повинні звільняти в останню чергу в разі змін в організації виробництва і праці.

- Працедавці часто помилково вважають, що особи передпенсійного віку працюють менш ефективно, - коментує новину провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. Птухи НАН України Лідія Ткаченко. - І коли постає питання, кого скоротити, під звільнення потрапляють старші люди.

Кодекс законів про працю забороняє дискримінацію працівників за віком. Але соціологічні та наукові дослідження підтверджують, що така практика дуже поширена. Тому логічним було рішення парламенту захистити цих людей. Саме їм нині дуже важко знайти роботу, особливо з гідною оплатою.

Суть законопроекту: при скороченні штату підприємства, працівники, яким залишилось менше 3-х років до настання пенсійного віку, матимуть переважне право уникнути скорочення.

Верховна Рада включила цю категорію працівників до переліку осіб, які мають переважне право залишитись на роботі під час скорочень.
Перелік осіб, які мають таке право, міститься у тексті ст. 42 Кодексу законів про працю України. Ось як він виглядав до ухвалення Радою законопроекту № 5564:

При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:

  • • сімейним – при наявності двох і більше утриманців;
  • • особам, у сім’ї яких немає інших працівників із самостійним заробітком;
  • • працівникам із тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації;
  • • працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних учбових закладах без відриву від виробництва;
  • • учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • • авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;
  • • працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання;
  • • особам з числа депортованих з України, протягом п’яти років з часу повернення на постійне місце проживання до України;
  • • працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, – протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

Наразі ж до переліку додали пункт 10 щодо працівників, яким залишилось менше трьох років до настання пенсійного віку.
Нагадаємо, що за законом «Про загальнодержавне обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття» (ч. 4 ст. 22) особою передпенсійного віку вважається особа, якій залишилось 2 роки до настання права на пенсію. Така неузгодженість норм чинного закону та щойно ухваленого може у подальшому спричинити проблеми.

Як сьогодні захищені права безробітних передпенсійного віку

Українців лякає не лише збільшення пенсійного віку, а й загроза безробіття у передпенсійний період. Маємо нагадати норми, які захищають права безробітних передпенсійного віку.

Громадяни, яким залишилось 2 роки до настання права на пенсію, мають право отримувати виплату грошової допомоги по безробіттю 720 календарних днів – це вдвічі більше, ніж термін виплати грошової допомоги по безробіттю на загальних умовах (360 календарних днів).
(ст. 22 ЗУ «Про загальнобов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»).

Громадяни, яким залишилось 10 і менше років до настання права на пенсію, мають додаткові гарантії щодо працевлаштування. Гарантії ці у вигляді бонусу для роботодавця. Якщо роботодавець працевлаштував такого безробітного за направленням центру зайнятості на термін не менше 2 років, то протягом першого року роботи роботодавцю компенсують щомісячні виплати єдиного соціального внеску, який він сплачує за даного працівника. Тобто роботодавець легально економить на податках, а безробітний передпенсійного віку отримує шанс на роботу.

До речі, якщо роботодавець звільнить такого працівника раніше, ніж через 2 роки, йому доведеться повернути державі усі відшкодовані йому податки.

Єдина проблема - законодавство не завжди належно виконують. Бо якщо переглянемо статистику, побачимо: скорочення серед причин звільнення фігурує дуже рідко. Найчастіше люди звільняються за власним бажанням. Це, власне, свідчить про те, що скорочення в нас під різними формами приховують. Роботодавці, скорочуючи працівників, часто змушують їх писати заяву про звільнення за власним бажанням, аби не виплачувати спеціальну компенсацію.

Наталія ВАСЮНЕЦЬ

 

Джерело:
До списку новин