загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як в Україні повинна зростати «мінімалка»

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У січні 2017 року Кабінет Міністрів в два рази підвищив мінімальну зарплату – з 1 600 до 3 200 гривень. Цьогоріч мінімалку українцям піднімати більше не будуть, однак, як заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, вже наступного року мінімальну зарплату можуть проіндексувати.

Про це пише сайт "Сегодня".

"Середня заробітна плата в країні до кінця року перевищить 7 000, мінімальна заробітна плата – 3 200. Але в наступному році мінімальна заробітна плата зросте. Ми все будемо робити для того, щоб економічне зростання призвело до збільшення доходів громадян", – заявив прем'єр.

До кінця року мінімальна зарплата становитиме всього 45 % від середньої. Наступного року її необхідно піднімати, впевнена старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень при НАН Лідія Ткаченко. При цьому експерт відзначає: як повинна зростати мінімальна зарплата після того, як її "відв'язали" від прожиткового мінімуму, сказати складно.

"Коли у нас уряд в минулому році вирішив відірвати мінімальну зарплату від прожиткового мінімуму, він не придумав, чим це замінити. Потрібне нове рішення, на що орієнтуватися, як тепер встановлювати мінімальну зарплату. Об'єктивно кажучи, добре, коли мінімальна зарплата – 60 % від середньої. Тоді було б більше стимулів працювати на будь-якій роботі. Але потрібно дивитися, як відрізняються умови праці, який характер роботи. Правильно буде, якщо не сам уряд вирішить, а щоб перед цим провели консультації з соціальними партнерами", – розповідає Лідія Ткаченко.

"Об'єктивно кажучи, добре, коли мінімальна зарплата – 60 % від середньої. Тоді було б більше стимулів працювати на будь-якій роботі. Але потрібно дивитися, як відрізняються умови праці, який характер роботи. Правильно буде, якщо не сам уряд вирішить, а щоб перед цим провели консультації з соціальними партнерами", – розповідає Лідія Ткаченко.

До слова, в законі "Про державні соціальні стандарти" сказано: мінімальні доходи українців повинні рости як мінімум на рівень інфляції. При цьому Нацбанк прогнозує, що в наступному році ціни виростуть на 8 %. Щоб компенсувати інфляцію, мінімалка в 2018-му має зрости як мінімум до 3 456 гривень.

Відзначимо, індексацію соціальних стандартів уряд заморожував в 2014 і 2015 роках. В результаті зростання цін значно "обігнав" зростання мінімальних зарплат і пенсій.

"Кумулятивна інфляція була достатньою високою. Вона склала за кілька років 70 %. Для того, щоб реальні доходи зросли – соцстандарти мали збільшитися на 70%. Що стосується більш усередненого показника, це рівень інфляції за станом трьох років діє до: 2014, 2015 і 2016. Кумулятивний рівень інфляції перевищить позначку в 90%. Для того, щоб українці як мінімум не втратили свої доходи, повинні отримувати доходи в 1,9 рази більше", – пояснює виконавчий директор фонду блайзерів Олег Устенко.

 

Джерело:
До списку новин