загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Курс гривні, зростання пенсій і транш МВФ: у Кабміні розставили крапки над "і"

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Закладений Національним банком в проект закону про Державний бюджет України на 2018 рік технічний курс 30 гривень до 1 долара не вплине на реальний курс нацвалюти. Також уряд має ресурс для підвищення пенсій.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр Павло Розенко.

Під час бесіди він також торкнувся низки інших важливих тем, серед яких - перспективи співпраці України з Міжнародним валютним фондом і тарифи на комунальні послуги.

Кабмін ввів традицію вчасно подавати проект Держбюджету

Ми поступово розвиваємося і рухаємося вперед. Саме наш уряд ввів традицію своєчасного подання до Верховної Ради проекту Держбюджету.

Протягом останніх десяти років існувала певна норма, згідно з якою уряд подає проект Держбюджету на наступний рік до 15 вересня. Жодного разу ця норма не виконувалася. Уряд вдавався до різних маніпуляцій, щоб не порушити закон: 14 числа ввечері щось передавали в Раду. Як правило, це був лист від глави уряду про те, що "ми вносимо бюджет до парламенту". А потім 15 числа зранку цей бюджет відкликали на доопрацювання.

А наш уряд у 2016 році 14 вересня подав проект Держбюджету у вигляді повноцінного документа - з тілом самого закону, з відповідними таблицями, всіма розрахунками. Кожен, відкривши сайт ВР, може вже 15 вересня ознайомитися з Державним бюджетом України.

У 2017 році ми вперше подавали основні напрямки бюджетної політики, з урахуванням трирічного планування розвитку.

Ми сьогодні розуміємо всі ризики. Цей бюджет є збалансованим. Оптимістичний він або песимістичний - покаже тільки час.

Жоден Держбюджет за всю історію Незалежності України не був виконаний на 100% щодо доходів і витрат, щоб цифри в кінці року повністю відповідали тому, що було закладено в бюджеті. Це живий процес, Державний бюджет - це прогноз, стовідсоткового потрапляння немає в жодній країні світу.

До нинішнього бюджету теж було багато зауважень і його називали нереалістичним. Проте, ми бачимо, що він сьогодні виконується в повному обсязі. Більше того, за деякими статтями доходів ми перевиконуємо затверджені показники, які затверджені в бюджеті.

У проекті Держбюджету НБУ заклав технічний курс нацвалюти 30 гривень до 1 долара. Чи вдарить це по реальному курсу?

Всі ці дискусії навколо курсу національної валюти розбурхали лише невелику частину інтернет-середовища. Люди більше орієнтуються на реальну ситуацію на ринках - продовольчих, на ринках послуг, на ринку валюти також.

Ми сьогодні не побачили різкої девальвації гривні або різкого стрибка курсу. У ситуації навколо проекту Держбюджету національна валюта навпаки тримається на одному рівні приблизно протягом останніх 1,5 років.

Чи отримає Україна транш МВФ

Гроші Міжнародного валютного фонду - це найнижчі кредитні ставки в світі. Це найбільш прийнятне залучення фінансових ресурсів. З іншого боку, жодної трагедії не станеться, якщо ми кошти отримаємо не сьогодні, а завтра або післязавтра.

Нагадаємо, останній транш ми одержали цього літа. Перед цим ми транш не отримували більше одного року і тим не менш, Україна нормально розвивалася.

Такі дешеві кошти дуже потрібні економіці України... Кредит МВФ - це не просто кошти. Це і сигнал усім інвесторам про те, що Україна рухається в прямому напрямку, вона прогнозована і з нею можна мати справу.

На сьогоднішній день співпраці з МВФ для України немає альтернативи, але ми повинні рухатися прагматично, спокійно проводити реформи - ми їх проводимо не для МВФ, а для поліпшення рівня і якості життя наших співгромадян. Ми повинні перебувати в діалозі з МВФ, переконуючи їх у правильності наших дій.

Про тарифи на комуналку

Позиція уряду однозначна: жодних підвищень цін на газ у цьому опалювальному сезоні не буде. Тому підстав для підвищення житлово-комунальних послуг теж немає.

Безумовно, це відповідальність органів місцевої влади, але ще раз наголошую, що ціни і тарифи зростати в цьому році не будуть. Тому рівень доходів збільшується, ціни залишаються на рівні минулого опалювального сезону.

Поступовий перехід на монетизацію субсидій

У цьому році ми вперше сказали, що монетизуємо людям, скажімо так, економію від субсидій, яку вони накопичили під час опалювального сезону.

Ми склали списки людей, які претендують на субсидії і отримали заяви від людей на отримання цієї субсидії. Ми продовжили терміни подачі заяв до 1 жовтня.

Сподіваюся, що до початку опалювального сезону ці суми економії люди вже отримають. Всі списки сформовані, ми знаємо, хто повинен отримати монетизовану суму. Тому ми будемо вже стартувати і переходити до безпосередньої виплати цих коштів.

Ми можемо пишатися системою субсидій, яка впроваджена в Україні. Всі міжнародні експерти, організації ставлять Україну в приклад, як має поводитися держава в період об'єктивного зростання цін на житлово-комунальні послуги.

Пенсійна реформа в Україні

Всі соціальні питання завжди викликають серйозні дискусії з урахуванням того, що стосуються переважної більшості наших громадян. А пенсійна реформа стосується не тільки пенсіонерів, а всіх нас.

Очевидно, що інтерес до цього питання в суспільстві величезний, і зрозуміло, що політичні сили через своє ставлення до пенсійної реформи теж демонструють свою позицію людям, своїм майбутнім виборцям.

Це абсолютно нормальний процес політичної дискусії. Кожна політсила має свої підходи до пенсійної реформи. Безумовно, що об'єднує всіх - це те, що наслідком пенсійної реформи має стати збільшення пенсійного забезпечення наших співгромадян.

Про гостре обговорення реформи в Раді

Ось я недавно чув прихильників колишнього одеського губернатора, які розповідають, що як тільки вони прийдуть до влади, то пенсії одразу стануть по тисячі доларів. Ну, ми вже не раз чули в історії України такі заяви, але розмах обіцянок дуже значний.

Тому обговорення дуже гаряче, процес прийняття в ВР дуже непростий. Те, що до цього законопроекту подано після першого читання близько 2,5 тисяч поправок народних депутатів свідчить, що обговорення цієї теми проходить непросто, і сама реформа потрібна всім. Але кожна політична сила бачить її по-своєму.

Значній частині пенсіонерів знову не індексували пенсію

У нас є досить серйозна категорія пенсіонерів - близько п'яти мільйонів наших співгромадян, яким пенсія протягом останніх п'яти років не збільшувалася і не індексувалася.

Йдеться про процес осучаснення пенсій, який був припинений ще при злочинній владі Януковича-Азарова в 2011-2012 роках.

Тому відновлення соціальної справедливості для цієї категорії пенсіонерів, а це люди, які мають досить великий трудовий стаж і середню пенсію в 1400 - 4000 гривень - це один із тих моментів.

Дуже приємно, що президент України й уряд підтримали наші ініціативи. Осучаснення пенсій є основою нашої пенсійної реформи, яка сьогодні об'єднує всі політичні сили.

Про гроші на підвищення пенсій

Основний ресурс для підвищення й осучаснення пенсій сьогодні вже накопичений в Пенсійному фонді. Це ресурс, який ми отримали за рахунок істотного підвищення мінімальної заробітної плати, яке відбулося з січня 2017 року.

Саме тоді мінімальна зарплата, мінімальні соцгарантії виросли з 1400-1600 до 3200 гривень. Це абсолютно позитивний крок, який запропонував президент і реалізував уряд.

Саме цей крок дав нам додаткові надходження до бюджетів усіх рівнів та Пенсійного фонду, і ми змогли накопичити на сьогоднішній день близько 18 мільярдів гривень. За рахунок цього ресурсу ми можемо провести осучаснення пенсій, не обмежуючи в правах майбутні категорії пенсіонерів.

Дискусії точаться навколо питань стажу, коефіцієнтів, формул і т.д. Є логіка в тому, що пропонує міністр соцполітики Андрій Рева, є інші депутати, у яких кардинально протилежна позиція.

На сьогоднішній день питання пенсійної реформи знаходиться в руках народних депутатів. Не подобаються вам пропозиції Реви? Будь ласка, у вас є шанс їх змінити, кожен депутат має право законодавчої ініціативи через поправки. Саме від Верховної Ради залежить, в якому вигляді вона вступить у силу.

Про збільшення мінімалки

Є думки експертів, що можна стартувати з 5 тисяч гривень. Був виступ народних депутатів про підвищення мінімальної зарплати не до 3700 грн, а до 4000 грн.

Я думаю, що це тема, яка буде дискутуватися в бюджетному процесі. Треба зафіксувати зобов'язання держави, виконати ті норми, які фіксуються щодо зарплати.

Адже в першу чергу мова йде про зарплату бюджетників, працівників освіти, культури, системи охорони здоров'я. Це обов'язок держави забезпечити їхню оплату праці.

Я думаю, що питання, яким повинен бути розмір мінімальної зарплати - це питання подальшого курсу уряду і ВР. Хоча я підтримую ініціативу БПП про те, що ми повинні зафіксувати в бюджеті на наступний рік, коли ми зможемо досягти мінімальної зарплати в 4000 гривень, що в наших силах довести це.

 

Джерело:
До списку новин