• Для початку

День Збройних Сил України щорічно відзначають 6 грудня – уже 26 років поспіль, починаючи від 1993-го. Цей день не є офіційним вихідним, але для військових він особливий.

  • Знати захисників в обличчя

Збройні Сили України мають три підрозділи та два роди військ: Сухопутні війська, Десантно-Штурмові війська, Повітряні Сили, Військово-Морські Сили та Сили спеціальних операцій (ССО). Останні, до слова, існують в Україні трохи більше року, але вже встигли гучно про себе заявити. В Альянсі їх встигли запримітити і обережно зазначили: за три роки Сили спеціальних операцій ЗСУ можуть увійти до Сил швидкого реагування НАТО. 

Пропонуємо вам переглянути уривок з документального фільму про підготовку майбутніх бійців Сил Спеціальних операцій "Гарт сталевих". 

  • Курс на війська НАТО

А до стандартів НАТО українські військові прагли уже давно. І лише цього року начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко розповів: для переведення Збройних Сил на стандарти Альянсу, варто буде порушувати питання використання стрілецької зброї, розробленої під набої калібрів, прийнятих на озброєнні країнами НАТО. Цей процес в Україні вже розпочато. Крім того, цьогоріч Україна отримала доступ до Логістичної електронної бази даних НАТО. Ми поступово рухаємося у правильному напрямку.

  • Докорінні зміни в українській армії

Міністр оборони Степан Полторак незмінно звітує: "В українській армії тривають реформи, які є безпрецедентними за масштабом та амбіціями в історії. Вони вже набули необхідного темпу і є незворотними. Реформи впроваджуються разом із радниками та експертами країн НАТО".

Новітнє озброєння та військова техніка, співпраця з європейськими та західними партнерами, навчання з американськими та НАТОвськими інструкторами – це ми лише почали перелік заходів для посилення українських Збройних Сил.

Кінцева мета - досягти найвищого рівня партнерства з Північноатлантичним альянсом, запевняє очільник Міноборони.

  • А що про нас каже світ? 

Визнають прогрес України щодо розбудови власної армії і партнери. Так, спеціальний представник Держдепу США Курт Волкер, заявив: "Україна і справді провела роботу, яка заслуговує довіри щодо відбудови армії після того, як вона дуже сильно постраждала у 2014 році…З того часу українська армія була відновлена дуже суттєво, а нині ж перебуває у хорошій формі".

Результати – не забарились. 2017 року Збройні Сили України увійшли до ТОП-30 армій світу. Про це свідчить цьогорічний рейтинг міжнародної компанії Global Firepower. А от рейтинг укладали, зважаючи на війська 133 країн. Дослідження ж враховувало понад 50 чинників.

  • Зміни у свідомості українців

Та за останні роки докорінно змінились не лише Збройні Сили, а й ставлення українців до власного війська. Після Революції Гідності рівень довіри до армії в Україні зріс до 40%, звітує Інститут політичної освіти. "Збройні Сили та добровольчі батальйони – це в усіх регіонах країни довіра. Ситуація кардинально змінилась", свідчать численні результати соцопитувань.

  • Кілька слів про зброю

Постійно поповнюється і арсенал техніки українського війська. Більшою мірою – за рахунок поставок "Укроборонпрому". Там не припиняють вражати новими розробками та технологіями, а українські армійці радо використовують їх для захисту теренів. Зокрема – і в зоні АТО. 

Мовою цифр. За три роки агресії РФ українська армія стала сильнішою майже на 16 тисяч одиниць військової техніки і озброєння завдяки Державному концерну "Укроборонпром". Ми поступово переходимо на імпортозаміщення російських деталей, а власні розробки вдосконалюємо і наводимо до стандартів НАТО. Висновки - зроблені. Залишається лише не звертати з обраного курсу. 

  • Наостанок про цьогорічні святкування

Протягом дня урочистості з нагоди свята відбудуться на Львівщині – у Міжнародному центрі з миротворчості та безпеки. Участь у них візьме Президент України Петро Порошенко, присутня буде й посол США. Глава держави вручить нагороди найкращим бійцям та присвоїть військові звання. Запланована і церемонія передачі військової техніки.

У Дніпрі – де гартувались чимало захисників України, які потім рушили на схід, - до дня Збройних Сил відбудеться урочистий марш.

А в столиці України не можуть дочекатися офіційної прем’єри художнього кінофільму "Кіборги" про героїчну оборону Донецького аеропорту легендарного Ахтема Сейтаблаєва. Не забудьте привітати захисників зі святом і ви.