загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Оподаткування пенсій є неконституційним - рішення КС

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Конституційний Суд України визнав неконституційним оподаткування пенсій, яке передбачене в законі "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" і в статті 164 Податкового кодексу України. 

Як повідомляє в середу прес-служба КС, 27 лютого суд розглянув конституційне подання 48 депутатів Верховної Ради щодо відповідності Конституції положень абзаців 12, 14 пункту 32 розділи I закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" та подання Верховного Суду щодо конституційності положення абзацу 1 підпункту 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу.

КС вважає, що у сфері пенсійного забезпечення справедливим має визнаватися такий підхід законодавця, за якого забезпечується пропорційне співвідношення між страховими внесками та призначеним розміром пенсійних виплат, а застрахована особа може безперешкодно реалізувати своє право на пенсію в повному обсязі.

У законодавстві про пенсійне забезпечення в Україні таке співвідношення досягається встановленням залежності розміру пенсії від тривалості страхового стажу та розміру заробітної плати (доходу).

"Саме тому запровадження оподаткування пенсії, починаючи з певного її розміру, на думку КС, порушує справедливий підхід до встановлення пенсії, оскільки призводить до зменшення її фактичного розміру, який встановлюється з урахуванням співвідношення між тривалістю страхового стажу та розміром заробітної плати (доходу) застрахованої особи", - йдеться в повідомленні.

КС також констатував, що після запровадження в законодавстві оподаткування пенсій протягом двох років Верховна Рада тричі вносила зміни. За таких обставин особи, які мають право на пенсійні виплати, об'єктивно не могли бути впевненими у своїх правомірних очікуваннях щодо стабільності правового регулювання у цій сфері.

Отже, встановлення Верховною Радою в законодавстві України оподаткування пенсій і зміни суми, з якої розпочинається таке оподаткування, суперечить принципам правової визначеності, передбачуваності та справедливості.

Таким чином, КС вирішив визнати таким, що не відповідає Конституції, положення Податкового кодексу, яким передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми пенсій або щомісячного довічного грошового утримання, якщо їх розмір перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Також визнано неконституційним оподаткування пенсій, отриманих з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати.

Рішення Конституційного суду є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено. Положення відповідного абзацу Податкового кодексу України втрачає чинність з дня ухвалення КС цього рішення.

Джерело:
До списку новин