загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсії для окупованого Донбасу: Червоний Хрест готовий бути посередником

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Близько 350 тисяч пенсіонерів Донбасу взагалі не отримують українські пенсії.

Уряд готовий відновити виплати пенсій людям на окупованих територіях Донбасу, але за умови, якщо цим займатиметься Червоний Хрест. Таку думку в інтерв’ю Deutsche Welle висловив очільник Донецької області Павло Жебрівський. У свою чергу, в гуманітарній організації заявляють, що готові бути посередниками в цьому процесі.

"Якщо Червоний Хрест візьме зобов’язання виплачувати пенсії на території, тимчасово окупованій Росією, і буде бачити, кому платять, то український уряд, я думаю, не буде заперечувати", - підкреслив Жебрівський. Поки що, додав він, механізми, як проводити такі виплати без ідентифікації, не визначені.

"Зрозуміло, що держава Україна хоче бачити, кому платити, чи жива ця людина, чи не жива. Чи карточка банківська в цієї людини, чи її в неї відібрали бойовики або ще хтось інший, - відзначив Жебрівський. - Чи, вибачте, син алкоголік, який отримує пенсію і полишає стареньких без засобів до існування".

Зараз пенсіонерам з окупованого Донбасу, додав Жебрівський, доводиться регулярно перетинати лінію розмежування. Вони мають проходити обов’язкову ідентифікацію, щоб не втратити українську пенсію.

Скільки пенсіонерів залишились без виплат

Із 3 млн 300 тис. пенсіонерів - внутрішньо переміщених осіб - лише 250 тис. постійно проживають на підконтрольній території України, кажуть у Донецькій обласній військово-цивільній адміністрації. 350 тис. пенсіонерів Донбасу, за орієнтовними підрахунками, взагалі не отримують українські пенсії.

Міністерство соціальної політики призупинило виплати більше ніж 150 тис. переселенцям ще у лютому 2016 року. Причина блокування пенсій – підозра у шахрайстві. Це сталося після перевірок Служби безпеки України. В СБУ повідомили, що близько 50% зареєстрованих вимушених переселенців фактично проживають на територіях, підконтрольних так званим ДНР та ЛНР.

Голова СБУ Василь Грицак повідомив, що лише у звільненому від бойовиків Сєвєродонецьку на Луганщині в одному будинку було зареєстровано одразу 7,5 тис. переселенців. На виплатах пенсій фіктивним переселенцям Україна щомісяця втрачала близько 1 млрд грн, додав Грицак.

Зараз пенсійні виплати можуть забрати, якщо людина не буде проходити двічі на рік фізичної ідентифікації в Ощадбанку. Ще одна підстава заблокувати виплати – якщо з блокпостів надійде інформація, що людина була відсутня на підконтрольних Україні територіях понад 2 місяці.

Позиція Червоного Хреста

В Червоному Хресті визнають: переговори щодо можливості виплат пенсій на окупованих територіях велися - і з офіційним Києвом, і з представниками так званих "народних республік", розповів Радіо НВ речник делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Міладін Богетіч. Якщо сторони погодяться, додав він, організація готова взяти на себе таку функцію.

"Ми кілька разів обговорювали це питання зі сторонами конфлікту, але ні до чого ще не домовилися. Цей процес ще триває, - повідомив Богетіч. - Як МКЧХ ми готові виступати нейтральним посередником, якщо сторони конфлікту згодні. Якщо вони офіційно нас попросять допомогти в цьому процесі, ми готові брати участь".

Проте практичні механізми реалізації виплат пенсій на окупованих територіях поки не розроблялися, додав він.

Механізм виплат: у чому проблема

Механізми виплати пенсій людям з окупований територій та контролю за цим процесом потрібно шукати, зазначила в коментарі Радіо НВ експерт з пенсійних питань Реанімаційного пакету реформ Галина Третякова. Але використовувати для здійснення виплат Червоний хрест - це наражати на небезпеку і державу, і працівників цієї організації.

"Червоний Хрест не є фінансовою установою. Для того, щоб пересувати якісь гроші, вони [Червоний Хрест] мають мати ліцензію, нести відповідальність, своїм капіталом в тому числі, - наголошує Третякова. - Немає таких створених механізмів захисту готівки, якщо її там переводять. Використовувати отак - просто для того, щоб організувати цей процес – це наражатися на дуже великий ризик не тільки нам як державі, але наражати на небезпеку і працівників Червоного Хреста, які вже будуть не тільки гуманітарну допомогу везти, а везти гроші".

У Червоного Хреста немає структури, яка б дозволяла, наприклад, завозити на окуповані території готівку, додала експерт. Створювати незручності для окремої категорії громадян, за її словами, не можна. Хоча контролю за тим, чи жива людина, якій виплачується пенсія, чи ні, немає в принципі по всій Україні, визнала Третякова.

У реальності схеми, коли Червоний Хрест буде виплачувати пенсії на окупованих територіях, сумнівається і член парламентського комітету з питань прав людини, нацменшин і міжнаціональних відносин Ірина Суслова.

Натомість у Верховній Раді, нагадала депутат, зареєстровано законопроект, який передбачає, що кожен громадянин України, який мешкає на тимчасово окупованій території, зможе отримувати пенсії без реєстрації на підконтрольній уряду території. Нинішній механізм ідентифікації, вважає співаторка законопроекту, має бути скасований.

"Надавши копію паспорта або паспорт, який ідентифікує, що він є громадянином України, він [громадянин] має право переводити [пенсію] з одного в інше відділення Пенсійного фонду, - пояснює Третякова. - І Пенсійний фонд має йому нараховувати пенсію на той рахунок або в те відділення пенсійне, яке фактично дозволить йому оперативно отримувати ці гроші. Тобто якщо людина захотіла отримувати на картку Ощадбанку - будь ласка, якщо на картку Банка Аваль – будь ласка, це її право".

Ще минулого року українська сторона повернула контроль над селищами Травневе і Гладосове, під окупованою Горлівкою у Донецькій області. У цьому році мешканцям цих населених пунктів відновили виплату пенсій.

 

Джерело:
До списку новин