загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Святого Федота 20 червня: історія і традиції християнського свята

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Саме з Дня Федота, 20 червня, нарешті, починали ходити на водойми і купатися - до цього вважалося, що злі духи - водяні і русалки - потягнуть людину під воду.

У православній церкві 20 червня вшановується пам'ять мученика Феодота Анкірського, який жив на території міста Анкира в III столітті. Він вирізнявся особливою добротою і чуйністю.

Цікаво, що у Феодота була власна корчма, в якій він часто розмовляв зі своїми постояльцями про віру і життя. Завдяки цьому, він зміг навернути на християнство багатьох грішників - вони покаялися і прийшли до Бога. Саме корчма Феодота стала притулком для багатьох християн, які піддавалися гонінням, організованим імператором.

Крім того, Феодот намагався якомога частіше відвідувати в'язнів у в'язницях і ховав їх після страти або смерті від хвороб. 

Святий Феодот займався також тим, що знаходив тіла мучеників, кинутих на поталу звірам, і з благоговінням ховав їх за свій рахунок.

У той час мученицьку смерть від рук гонителів прийняли сім святих дів. Одна з них, Текуса, явилася уві сні Феодоту й наказала підняти тіла дів з дна озера і поховати. Він виконав прохання мучениці з Божою поміччю: коли чоловік підійшов до озера, піднявся такий вітер, що вода відійшла і дно оголилося і старець побачив мучениць, яких поховав, як і належало.

Дізнавшись про це, безбожний імператор розпорядився схопити старця і піддати його жорстоким катуванням, після чого Феодота стратили. Однак, до останніх своїх хвилин святий не відрікався від віри, а, навпаки, продовжував славити Христа. Тіло святого мученика хотіли спалити, але піднялася буря, яка завадила це виконати, і його змогли поховати за християнським звичаєм.

Повір'я та звичаї

У народі вважалося, що на Федота (Феодота) можна сміливо купатися в річках і озерах, не боячись русалок. Говорили, що в цей день святий сидів біля води з гострим серпом і якщо бачив русалку, то відразу обрізав їй волосся серпом. Наші предки вірили, що саме в волоссі русалок прихована вся їхня чаклунська сила, тому річкові діви Федота боялися.

Саме з Дня Федота, 20 червня, нарешті, починали ходити на водойми і купатися - до цього вважалося, що злі духи (водяні і русалки) потягнуть людину під воду. Тепер же аж до дня Іллі, який відзначається на початку серпня, можна було проводити час біля річок і озер.

Народні прикмети на 20 червня

Говорили: "Святий Федот йде - тепло і золоте жито веде"

Згідно з народним прогнозом,  дощ на Федота - буде поганий урожай жита

Дощ на Федота - буде поганий урожай жита

Можна 20 червня сміливо купатися в озерах і річках - русалки і водяні нікому не завдадуть шкоди

 Гарна погода на Федота - прикмета того, що буде багатий урожай

 

Грім гримить 20 червня - буде довга негода, і погана погода, швидше за все, триватиме кілька днів

Грім переходить 20 червня з місця на місце і чується з різних сторін - прикмета того, що скоро можливий град разом з похолоданням.

 

Джерело:
До списку новин