загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як заробляють пенсію за кордоном

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Для прикладу ми використали пенсійні виплати у США, Сінгапурі, Фінляндії та Італії. Середня пенсія у США близько $1200, у Сінгапурі - $1300, у Фінляндії – 1800 євро, в Італії – 1300 євро.

Сполучені Штати

Середня пенсія:

Близько $1200 (та, що від держави), у військовослужбовців, пожежників, поліцейських, вчителів, держчиновників доходить до $3000. Додатково у більшості є пенсійні накопичення. І загальна сума виплат може становити і п'ятизначне число.

Вихід на пенсію:

Для тих, хто народився до 1937 року включно – 65 років (і чоловіки, і жінки). Від 1938-го - поступово збільшується. Ті, хто народився 1955 року, можуть піти на пенсію в 66 років і 2 місяці. А 1960 року і молодші - у 67. Можна піти на заслужений відпочинок і достроково - в 62 роки. Тоді державна пенсія буде меншою (близько 70% від нарахованої).

Складається пенсія у Штатах з двох частин. Перша – та, яку виплачує держава в особі конкретного американського штату (і в кожному штаті її розмір різний). Формується за рахунок відрахувань із зарплати до державного пенсійного фонду. Друга частина - виплати за рахунок додаткових відрахувань із зарплати на спеціальний рахунок. Великі компанії та корпорації, як правило, мають власні пенсійні фонди. Людина може і сама, без роботодавця, відкрити собі накопичувальний пенсійний рахунок, таких програм безліч.

Громадяни США на якусь мінімальну соціальну пенсію можуть розраховувати, навіть якщо взагалі не працювали. Розмір мінімалки теж залежить від штату. Приміром, у штаті Нью-Йорк – від $600 (для самотньої людини).

Якщо громадянства немає (є посвідка на проживання), встановлюють виплати лише за рахунок другої частини – якщо були відрахування в корпоративний пенсійний фонд або ж було відкрито накопичувальний пенсійний рахунок.


Сінгапур

Середня пенсія:

$700 - 2000

Вихід на пенсію:

55 - 62 роки.

Усі сінгапурці, які працюють, і їхні роботодавці здійснюють внески до державного Центрального страхового фонду - Сentral Provident Fund (CPF). Працює він, до речі, аж від 1955 року. Внески йдуть на три рахунки: звичайний (з нього можна зняти гроші на купівлю житла, на освіту і деякі інші важливі потреби), спеціальний (пенсійні інвестиції), медичний (програма медстрахування). Коли сінгапурцеві виповнюється 55, всі заощадження зі звичайного і спеціального рахунку об'єднуються в один - пенсійний. Далі пенсіонер самостійно вирішує, що з цими грошима робити.

Один з варіантів - відразу ж оформити собі довічну ренту в спеціальній страховій компанії. Її негайно розпочнуть щомісяця виплачувати і будуть платити все життя. Варіант другий - залишити на рахунку в CPF обов'язкову мінімальну суму (з неї будуть виплачувати щомісячно допомогу, після того як людині виповниться 62 роки). А іншими засобами розпорядитися на свій розсуд. Можна як одразу все витратити або, що більш розважливо, покласти в банк. Загалом усі гроші з пенсійного рахунку теж можна зняти - але тільки за умови, що решту життя після 55 вирішили провести за межами Сінгапуру.


Фінляндія

Середня пенсія:

Близько 1800 євро.

Вихід на пенсію:

Зараз триває процес збільшення. Від цього року він починає плавно збільшуватися по 3 місяці на рік - від 63 років до 65 (для всіх). Якщо після досягнення пенсійного віку людина продовжить працювати, кожен додатково відпрацьований місяць до 68 років збільшує щомісячну пенсію на 0,4%.

У Фінляндії дві системи виплати пенсії, які доповнюють одна одну.

1) Трудова - залежить від стажу і заробітків. Формується із внесків роботодавця та самого працівника.

2) Народна та гарантійна - їх виплачує державна служба соціального захисту.

Народну пенсію призначають, якщо трудової пенсії немає або вона занадто маленька. Її розмір залежить від кількості прожитих і відпрацьованих у Фінляндії років. Гарантована пенсія - для тих, чиї доходи з урахуванням всіх видів пенсій (включаючи і, наприклад, іноземну - для вихідців з ін. країн) нижча певного, гарантованого фінською державою рівня. 2017 року він становив близько 767 євро. Доплата до цього рівня - і є гарантованою пенсією. На народну і гарантовану пенсію можуть претендувати в тому числі й іноземці, які прожили у Фінляндії від 3 (для країн ЄС) або від 5 (для інших країн) років, зареєстровані у фінській службі соцзахисту. А ось фінам-пенсіонерам, які живуть за кордоном, народну і гарантовану пенсію не виплачують - тільки трудову.

Крім пенсії, фінська служба соцзахисту може нараховувати пенсіонерам і низку допомог - по догляду (при хронічних захворюваннях та інвалідам), на житло (при низьких доходах). Зараз тривають дискусії про те, щоб замінити їх однією, єдиною допомогою.

Пенсіонер також отримує знижки під час поїздок на поїздах, літаках й автобусах всередині Фінляндії, на відвідування спортивних закладів (наприклад, абонемент у басейн) і культурні заходи (наприклад, квитки в музей).


Італія

Середня пенсія:

Близько 1300 євро, понад 70 відсотків італійських пенсіонерів отримують близько 1000 євро. Найбільші пенсії у колишніх держслужбовців, їхній середній місячний пенсійний дохід становить 4565 євро.

Вихід на пенсію:

Зараз – 66 років і 7 місяців (у чоловіків і жінок), до 2021 року повинен скласти 67 років.

Розмір пенсії на Апеннінах безпосередньо залежить від страхових внесків і розраховується за складною схемою, де враховується і сума заробітної плати, і вік виходу на заслужений відпочинок, і різні коефіцієнти. Право на виплати отримують ті, хто зможе довести наявність двадцяти років стажу, під час якого сплачувалися відповідні внески до пенсійного фонду. Найманий працівник відраховує до фонду 33 відсотки свого заробітку, самозайнятий - 22,2 відсотка. Якщо ж трудовий стаж становить 41 рік, то вийти на пенсію можна достроково. Мінімальний розмір допомоги становить 679,5 євро, але якщо сума внесків передбачає пенсію нижчу за цю суму, то виплачувати її не будуть.

Крім трудових пенсій, в Італії є ще й соціальна допомога, яку виплачують малозабезпеченим громадянам, чий вік становить ті ж 66 років і 7 місяців і річний дохід вони мають нижчий, ніж 5824 євро. Якщо літня людина доведе, що перебуває у скрутному матеріальному становищі, то зможе отримувати 448 євро на місяць.

Іноземці в Італії можуть розраховувати на пенсійні виплати, якщо мають довгострокову посвідку на проживання і прожили на Апеннінах не менше 10 років. В іншому разі вони перебувають у таких самих умовах, як й італійці. Тобто повинні сплачувати внески до пенсійного фонду або довести свою бідність. Та якщо іноземець покинув територію Італії більше, ніж на рік, право на пенсію він втрачає.


Коментар експерта

«Пенсійний фонд взагалі треба ліквідувати»

В Європі працює страхове пенсійне забезпечення, там все залежить від самої людини. Там люди працюють, а пенсію накопичують, щоб було що витрачати у старості. В Україні вся проблема в тому, що у нас пенсіями називають мінімальний соціальний дохід, але за своєю економічною природою це ніяка не пенсія: немає взаємозв'язку між відрахуваннями і сумою пенсії. Натомість є лише слабка залежність між розміром заробітної платні та пенсіями, але вона практично повністю нівелюється інфляцією і девальвацією гривні. Якщо врахувати суму бюджетного трансферу на покриття дефіциту, то стає очевидним, що вже давно пора просто ліквідувати Пенсійний фонд України. При цьому можна виплачувати мінімальний соціальний дохід на рівні: середня зарплата, помножена на коефіцієнт середнього заробітку пенсіонера за якийсь інтервал часу, який треба підвищувати в міру розвитку економіки. При цьому Єдиний соціальний внесок також можна скасувати, а людям дати можливість створювати пенсійні накопичення в недержавних пенсійних фондах, де буде чітка прив'язка: більше відраховував – більше отримуєш. У нас замість всього цього – дивні ініціативи. Як, наприклад, озвучена міністром соціальної політики про те, що в перспективі працюючі пенсіонери не будуть отримувати пенсійні виплати. Вже зараз можна прогнозувати, що ця ініціатива призведе лише до тінізації зарплат пенсіонерів, які, до речі, мають дедалі більшу вагу на українському ринку праці, і їхньої демотивації.
Михайло Кодорян, фінансовий аналітик

Степан КРАЙНЯК 

 

Джерело:
До списку новин