загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Зовсім не малою кров'ю: Як відіб'ється на гаманці українців підвищення цін на газ

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Анонсоване підвищення цін на газ, який поставляється для потреб населення, на 23,5% з 1 листопада, всупереч запевненням уряду про мінімальні втрати, такими не обійдеться. Тарифи на тепло для населення можуть зрости на 15%. Окрім них, тарифи зростуть у всіх сегментах послуг ЖКГ – від холодного водопостачання та електроенергії до газу в балонах, запевнили експерти. Вони не виключають, що у зв'язку з кількістю звернень від постачальників, яка різко зросте, НКРЕКП не встигне затвердити підвищення тарифів для всіх своєчасно, й українцям виставлять ще й платіжки з недоплатами

Слідом за газом подорожчає все

Минулої п'ятниці на екстреному засіданні Кабміну було ухвалено рішення підвищити ціну на газ для населення та релігійних організацій (відпускається за спеціальними зобов'язаннями ПСО) на 23,5% до - 8 550 тис. гривень за тисячу кубічних метрів вже з 1 листопада. Напередодні прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що підвищення цін на газ обійдеться "мінімальними втратами". За його словами, ціни на газ підвищили на значно меншу суму, ніж спочатку вимагав Міжнародний валютний фонд, і якщо б не докладені урядом зусилля, вона могла б зрости ще більше – щонайменше на 60%.

Втім, навіть нинішнє підвищення боляче вдарить по гаманцях українців і торкнеться практично всіх сегментів послуг ЖКГ, кажуть експерти. "Безумовно, нинішнє рішення уряду підвищити ціни на газ, що поставляється за ПСО, торкнеться буквально всіх. Насамперед зростуть ціни на тепло, але крім цього відбудеться ланцюгова реакція, яка зачепить й інші тарифи на послуги ЖКГ", - каже директор ТОВ "Нафтогазбудінформатика" Леонід Уніговський.

"Враховуючи, що близько 70% витрат на комунальні послуги – це вартість опалення, з нового року більшість українських домогосподарств можуть отримати платіжки з новими тарифами на тепло та гарячу воду з урахуванням нової ціни на природний газ для побутових споживачів", - сказав начальник відділу досліджень ринків газу та енергетики ДП "Держзовнішінформ" Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Любомир Васюник. За його словами, "озвучити прогноз з абсолютно чіткими цифрами тарифів поки складно, але "постачальники тепла для населення можуть підвищити свої розцінки орієнтовно на 14-15% вже з 1 грудня поточного року.    

Хоча прямої залежності немає, підвищення цін на газ, що відпускається за ПСО, торкнеться всіх сегментів послуг ЖКГ, зазначає провідний науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Геннадій Рябцев: "Подорожчають не тільки теплова енергія і гаряча вода, але всі товари та послуги, у собівартості яких закладена паливна складова. Зросте ціна навіть газу в балонах, оскільки вона базується на ціні ПСО з урахуванням різниці в калорійності".

Про те, що "Київводоканал" має намір звернутися до кінця року до НКРЕКП з розрахунками щодо обґрунтованого тарифу на воду, вже вчора повідомила начальник інформаційного управління "Київводоканал" Вікторія Яковлєва: "В ситуації зростання ціни на газ для населення, яке спровокує підвищення всіх складових, у тому числі і важливих для нашого тарифу, є підстави для його перегляду у бік підвищення. Якщо підвищується хоча б одна зі складових тарифу (серед них вартість електроенергії, паливно-мастильних матеріалів, розмір ренти, ціна реагентів), то це є підставою для коригування тарифу. Ми за законом не можемо бути збитковими. Раніше ми могли компенсувати збитки за рахунок дотації від держави – зараз її немає.  Вже до кінця року ми подамо НКРЕКП свої розрахунки щодо обґрунтованого тарифу на воду".

Відзначимо, що востаннє тарифи на водопостачання і водовідведення в Києві було підвищено 14 жовтня, до цього ціни підвищувалися 21 червня. Неофіційно в "Київтеплоенерго" сказали, що бачать підстави для підвищення тарифів у зв'язку зі зростанням цін на газ для населення, але точні цифри розрахунків не привели. 

За послуги ЖКГ стануть платити ще менше людей

У нинішніх умовах слід очікувати подальшого зростання заборгованості за оплату послуг ЖКГ від населення, прогнозує директор ТОВ "Нафтогазбудінформатика" Леонід Уніговський: "Частково це буде зумовлено певною інерційністю в нарахуванні субсидій. Для їх індексації потрібен час".

При цьому борги населення і без того вражали. За останніми даними Держстату, станом на серпень 2018 року заборгованість населення по сплаті за житлово-комунальні послуги становила 38,4 млрд грн, що на 6,1 млрд грн більше, ніж на початок року. Зокрема, заборгованість населення по сплаті за поставки природного газу склала 16,7 млрд грн, за централізоване опалення та постачання гарячої води - 10,4 млрд грн, за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій - 4 млрд грн, за централізоване постачання холодної води та водовідведення - 2,9 млрд грн, за постачання електричної енергії - 3,9 млрд грн.

Також збільшиться і кількість звернень за субсидіями, сказав Уніговський: "Я чув різні оцінки: і 10, і 15%, але сказати точно зараз не може ніхто, тому що очевидно не можна не враховувати зустрічний рух. Кабмін посилює вимоги до отримувачів субсидій.Утім, дії Кабміну не завжди можна назвати неправильними. Є ціла низка людей, які незаслужено отримують субсидії. З іншого боку, з підвищенням тарифів зростає кількість людей, які не справляються з їх оплатою. Тому я все-таки прогнозую зростання обсягу субсидій".

Раніше гендиректор директорату сім'ї та соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко, заявив, що якщо тарифи буде збільшено, виникне необхідність коригувати суму, передбачену на виплату субсидій у бюджеті – 70 млрд грн. Також чиновник зазначив, що ще до рішення уряду підвищити ціну на газ кількість охочих оформити субсидію зростала великими темпами. Якщо у вересні зверталися 40-45 тис. осіб на місяць, то починаючи з жовтня це майже 100 тис. на місяць.

Судитися будемо?

Окрім підвищення тарифів, населення також доведеться доплатити різницю між колишніми тарифами і тими, які компаніям затвердить НКРЕКП з урахуванням підвищених цін на газ, не виключають експерти. "НКРЕКП не встигне одномоментно переглянути ціни для всіх постачальників, і логічно, що після їх затвердження різницю за послуги, які стануть для них збитковими з 1 листопада, компанії покладуть на населення", - каже Рябцев.

Шанси домогтися їх скасування в суді невеликі, кажуть юристи. "Виграти в суді шанси, безумовно, є. Хоч і поодинокі, але все ж такі випадки в минулому були. Але! Потрібно бути готовим до того, що судові тяганини (якщо позивач сам не професійний юрист) пов'язані з великими витратами. Іноді сума витрат може перевищувати суму переплати в платіжці. З цієї причини багато хто не бачить для себе сенсу починати тяганину", - сказав юрист, партнер групи компаній Berylstone Денис Фетисов.

 

Експерт зазначив, що "як такої напрацьованої практики в таких справах, як правило, немає". "Все залежатиме від того, хто представляє справу і які аргументи на розгляд суддів представить. У випадку, навіть якщо споживач виграє справу, вона матиме індивідуальний характер і не поширюватиметься на всіх", - сказав Фетисов.

Юрист також підкреслив, що в подібних справах "енергопостачальні компанії йдуть до кінця і потрібно бути готовим судитися до Верховного суду. Як правило, такі вказівки навіть містяться в посадових інструкціях юристів компаній". 

Олена Голубєва

 

Джерело:
До списку новин