загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Хто повинен платити податок на нерухомість, якщо вона знаходиться у власності декількох осіб

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Якщо квартиру розділити, то податок на нерухомість можна буде не платити.

"Кооперативна 3-кімнатна квартира в 75 кв. м купувалася в шлюбі на трьох - чоловік, дружина, син, але особовий рахунок - на чоловіка. Доводиться платити податок на нерухомість, оскільки житлова площа перевищує 60 кв. м. Як цього уникнути? Адже син дорослий, займає окрему кімнату, і ми живемо фактично як дві сім'ї", — Тетяна, м. Київ.

Відповідає Ольга Бондар, адвокат АБ "Ольга Бондар і Партнери":

"Якщо нерухомість перебуває у спільній частковій власності кількох осіб і поділена в натурі, сплачувати податок на нерухомість буде кожен власник за свою частку. Якщо ж нерухомість знаходиться у спільній власності кількох осіб і не розділена в натурі - сплачувати податок буде один із власників, за їхньою згодою", - пояснював директор Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Павло Дроняк.

Як випливає з положень ст. 367 і 372 ЦКУ, майно, що перебуває як у спільній частковій, так і у спільній сумісній власності, може бути поділене між співвласниками в натурі. Виділення частки із загального майна можливе або на підставі нотаріально посвідченого договору, або на підставі рішення суду. При цьому слід враховувати, що ділити об'єкт нерухомості до нескінченності не можна. Виходячи з діючих нормативно-правових вимог у галузі будівництва (зокрема ДБН В.2.2-15-2005), для того щоб частина квартири могла вважатися квартирою, вона повинна складатися з наступних приміщень: житлова кімната (кімнати) і підсобні приміщення (кухня, санвузол та ін.). Мінімальна площа кімнати для однокімнатної квартири повинна складати 15 кв. м. Крім того, квартира повинна мати самостійний вихід.

Необхідно враховувати, що при розділі квартири в натурі учасникам спільної власності на квартиру повинна бути виділена та відособлена частина квартири, яка відповідає розміру їх часток у праві власності. Наявність технічної можливості проведення розділу квартири або виділення частки з права спільної власності на неї визначається на підставі результатів експертизи.

Крім того, об'єктам, що утворилися в результаті поділу (виділення частки в натурі) об'єкта нерухомості, необхідно буде надати поштові адреси. Вони вносяться до реєстру адрес місцевими органами містобудування та архітектури на підставі ряду документів (в різних населених пунктах вони можуть бути різними). Після проведення всіх згаданих дій право власності на розділені об'єкти необхідно зареєструвати в Держреєстрі речових прав на нерухомість. Таким чином, розділ майна або виділення частки з майна в натурі можливі на підставі нотаріально посвідченого договору (рішення суду), укладеного (винесеного) на підставі результатів експертизи про наявність технічної можливості такого розділу. На розділене майно потрібно буде оформити техпаспорт, привласнити поштову адресу і зареєструвати право власності.

Оксана Половіна

 

Джерело:
До списку новин