загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Мобільні номери українців прив’яжуть до паспортних даних: це обов’язково?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

З 13 грудня 2018 року абоненти передплаченого зв’язку повинні зареєструвати свої СІМ-карти. Які недоліки і переваги мають нові правила?

ФАКТ. Сьогодні в Україні близько 90% власників СІМ-карт обслуговуються за системою рrepaid (передоплата). За даними Держстату, в жовтні 2018 року в Україні налічувалося понад 54 млн абонентів. Система рrepaid має на увазі, що абонент поповнює рахунок, а потім користується послугами. Такі абоненти є анонімними, оскільки під час покупки SIM-карти не потрібно вказувати особисті дані і укладати договір з компанією.

ЩО ЗМІНИТЬСЯ? Тепер телеком-компанії зобов’язані збирати персональні дані всіх без винятку користувачів. Абонентам нададуть вибір – ідентифікувати особу можна буде у сервісних центрах мобільних операторів або онлайн. Для дистанційного підтвердження особи можна використовувати електронний цифровий підпис, BankID або MobileID. Паперові та віртуальні заяви матимуть однакову юридичну силу.

ПЕРЕВАГИ. У Національній комісії регулювання зв’язку та інформатизації відзначають, що РЕЄСТРАЦІЯ АБОНЕНТІВ СПРАВА  ДОБРОВІЛЬНА, але без неї клієнти будуть позбавлені доступу до окремих послуг, якими користуються «контрактники». Наприклад, після реєстрації абоненти отримають можливість переносити абонентський номер в разі переходу до іншого оператора.

Крім цього, СІМ-карти абонентів передплаченого зв’язку мають низький рівень захисту. В УкрСиббанку недавно закликали українців відмовлятися від використання передплачених номерів. Директор міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов запевняє, що шахраям простіше переписувати на себе доступ до інтернет-банкінгу абонентів, які не пройшли ідентифікацію.

НЕДОЛІКИ. Основним недоліком є ​​втрата анонімності. За певних обставин це може призвести до проблем зі свободою слова. Не виключено і втручання в приватне життя користувачів. Також через «паспортизацію мобільного зв’язку» може виникнути чорний ринок сім-карт, зареєстрованих на підставних осіб.

ЯК ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ?

У lifecell запустили систему онлайн-ідентифікації абонентів за допомогою BankIDПриватБанка. Для цього необхідно увійти в особистий кабінет «Mій lifecell», вибрати тарифний план в розділі «Тарифні плани і послуги», ознайомитися з умовами надання послуги, вибрати банк, ввівши реквізити безпеки, і підтвердити паспортні дані.

У «Київстар» пропонують підтвердити особистість за допомогою MobileID. У компанії переконують, що процес займає кілька секунд. Також доступна реєстрація за допомогою електронного підпису.

Власники Vodafone Україна зможуть зареєструватися на сайті. Для цього необхідно буде пройти процедуру реєстрації і підтвердити її кодом із смс-повідомлення.

СВІТОВИЙ ДОСВІД. «Паспортизація» абонентів є нормою в багатьох країнах. Наприклад, у Норвегії, Бразилії, Росії та Індії неможливо придбати сім-карту без паспорта. А в Чехії, Канаді та Румунії, навпаки, відмовилися від такої норми.

Відзначимо, що ідентифікація особи не зобов’язує абонента переходити на контрактний зв’язок.

 

Джерело:
До списку новин