загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Три запитання про стаж

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Коли надходить пенсійний вік, у претендентів на пенсію виникає чимало питань. Частина з них стосується періодів обліку стажу при призначенні пенсії. Пропонуємо відповіді на кілька відповідних запитань. Попередньо нагадаємо, що трудовий стаж (набутий раніше, ніж набрав чинності Закон «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», тобто до січня 2004 року) дорівнюється до поняття «страховий стаж» (набутий з січня 2004 року). При цьому «старий» стаж підтверджується трудовою книжкою й відповідними документами, а «новий» - даними персоніфікованого обліку.

1. ЯК ДОВЕСТИ НАЯВНІСТЬ СТАЖУ БЕЗ ТРУДОВОЇ КНИЖКИ?

За відсутності у людини трудової книжки, а також у тих випадках, коли в ній відсутні необхідні записи або містяться неправильні (неточні) дані про періоди роботи, стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

Якщо письмові докази трудової діяльності не збереглися, підтвердження стажу проводиться органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків (Постанова Кабміну «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» № 637 від 12 серпня 1993 року – в редакції від 5 жовтня 2018 року).

2. ЯКІ ДОКУМЕНТИ МОЖУТЬ ЗАВІРИТИ ТРУДОВИЙ СТАЖ?

Документами, що підтверджують наявність пенсійного стажу є:

довідки підприємства;
• виписки з наказів;
• особові рахунки та відомості на видачу зарплати;
• посвідчення та характеристики з місця роботи;
• письмові трудові договори й угоди з відмітками про їх виконання;
• інші документи, що містять відомості про періоди роботи.

За відсутності зазначених вище документів як доказ робочого стажу приймаються членські квитки профспілок. При цьому підтверджуються лише ті періоди роботи, за які є відмітки про сплату членських внесків. 

3. ЧИМ ПІДТВЕРДИТИ ЧАС НАВЧАННЯ?

На підтвердження терміну навчання у вишах, профтехучилищах, закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі приймаються:

• дипломи, свідоцтва;
• посвідчення;
• довідки, що видані на основі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

 

Джерело:
До списку новин