загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Я живу не за місцем прописки. Як мені голосувати на виборах?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Однією з причин, через яку українці не ходять на вибори, є неможливість проголосувати за місцем реєстрації. Як реалізувати своє право голосу, якщо ви живете далеко від дому?

ФАКТ. На президентських виборах, які відбудуться 31 березня 2019 року, зможуть проголосувати всі громадяни України, які цього хочуть. Навіть люди, які прописані в одному місці, а проживають в іншому, зможуть реалізувати своє право, змінивши місце голосування.

ЩО ПОТРІБНО ЗРОБИТИ? Щоб змінити місце голосування, необхідно:

1 Прийти до Держреєстру (знайти найближчий можна на сайті відомства) з паспортом, а також довідкою з місця навчання або роботи. Якщо людина орендує житло, необхідно надати договір оренди. Підійде також документ, що підтверджує, що людина знаходиться у відрядженні.

2 Написати заяву про тимчасову зміну місця голосування.

Для переселенців Центральна виборча комісія спростила процедуру зміни місця голосування. Їм необхідно:

1 Звернутися до Держреєстру виборців з паспортом (інші документи не потрібні).

2 Написати заяву про тимчасову зміну місця голосування.

Для трудових мігрантів існують свої правила зміни місця голосування. Щоб проголосувати за кордоном, необхідно:

1 Встати на консульський облік.

2 Надати закордонний паспорт, робочу візу або дозвіл на проживання, договір про оренду житла.

3 Написати заяву про тимчасову зміну місця голосування.

Голосування буде проходити на ділянці при українському консульстві. У Польщі їх 4: у Варшаві, Кракові, Гданську та Любліні. У Німеччині – 5. Виборчі дільниці в Росії були закриті за рішенням ЦВК, тому на території РФ українці проголосувати не зможуть.

Відзначимо, що звернутися до Держреєстру необхідно не пізніше, ніж за п’ять днів до виборів. А посвідчення, яке видають для тимчасової зміни місця голосування, діє тільки 1 день. Для участі у 2 турі виборів необхідно буде пройти процедуру повторно.

ПРОБЛЕМИ ЄЗа словами голови Комітету виборців України Олексія Кошеля, зміна місця голосування є проблемною для українців, оскільки люди повинні додати до заяви додаткові документи. Кошель вважає, що процедуру зміни місця голосування необхідно спростити.

Олексій КОШЕЛЬ, глава Комітету виборців України:

Зараз на розгляді парламенту знаходиться законопроект, який реформує механізм реєстрації за місцем фактичного проживання. Громадянин приходить до органів місцевої влади і шляхом повідомлення вказує, що він проживає за такою-то адресою, і отримує місце реєстрації.

Народний депутат Антон Геращенко вважає, що цей закон буде прийнятий, але вже після президентських виборів.

Регіональний координатор Громадянської мережі «ОПОРА» Андрій Токарський розповів, що переселенці можуть зіткнутися з проблемою, коли звернуться до Держреєстру. За його словами, ЦВК дійсно схвалила спрощену процедуру зміни місця голосування, але в постанові є пункт про те, що перелік населених пунктів, на які поширюється постанова, повинен встановлюватися наказом президента. Токарський сподівається, що найближчим часом такий перелік буде затверджений.

За словами начальниці відділу ведення Держреєстру виборців Сєвєродонецької міськради Олени Ткачової, проблеми зі зміною місця голосування можуть виникнути у молодих людей, які досягли повноліття після 2014 року, а адреса їх реєстрації знаходиться на окупованих територіях. Такі люди, зазначає Ткачова, повинні звернутися до Держреєстру із заявою про включення їх до Державного реєстру виборців.

 

Джерело:
До списку новин