загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Фармтури українців: чому ліки в Польщі і Туреччині в кілька разів дешевші

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Різниця на одні і ті ж самі препарати в Україні та за кордоном відрізняється в кілька разів. З цієї причини українці (особливо ті, які проживають у прикордонних районах) виїжджають у так звані «фармтури», щоб закупити ліки перевіреної якості та за значно меншими цінами. У чому причина такого перепаду?

ДЕ КУПУЮТЬ? Жителі Західної України відправляються за ліками в Польщу. Купують медикаменти і для себе, і для знайомих. Іноді їдуть до Польщі спеціально з рецептом від українського лікаря. Причин для цього не менше двох: якість ліків і ціна. Головне: заздалегідь з’ясувати, в якій аптеці продадуть необхідний препарат за українським рецептом (потрібно, щоб він був виписаний латинськими літерами).

Ще однією країною, в якій українці скуповують ліки, найчастіше використовуючи для цього туристичні поїздки, є Туреччина.

ЩО І ЗА СКІЛЬКИ КУПУЮТЬ?

На одній упаковці ліків від епілепсії можна заощадити близько 500 гривень. Багато інших ліків теж дешевші:

Капсули «Структум» (60 штук) у Польщі коштують 345 гривень, в Україні – 786 гривень.

«Вольтарен емульгель»  у Польщі коштує 55 гривень, а в Україні – від 100 гривень і дорожче.

Препарат проти виразки «Контролок» (28 таблеток) у Польщі коштує 125 гривень, а в Україні за 14 таблеток доведеться заплатити 350 гривень.

Препарат для судин «Плавикс» (84 таблетки) в Польщі коштує 900 гривень, а в Україні за 28 таблеток потрібно віддати 700 гривень.

Імуносупресивний препарат «Програф», який в Україні коштує 1300-1500 гривень, в Туреччині можна придбати за 700 гривень. Упаковка «Нексіума» в Туреччині буде коштувати 170 гривень, а в Україні – 580-650 гривень.

РІЗНИЦЯ В СТАНДАРТАХ. У Польщі всі препарати, які потрапляють до місцевих аптек, проходять численні стадії перевірки. Вони повинні відповідати міжнародним стандартам, а також вимогам ЄС, країни-експортера і польському законодавству. Перевірку ліків у Польщі здійснює Національний фонд охорони здоров’я. Крім того, недопущенням фальсифікації медпрепаратів займається Національна організація з перевірки автентичності лікарських засобів.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ. За словами експерта фармринку Андрія Кожум’яки, схеми, через які в Україні захмарні ціни на ліки, створює і підтримує владу, зокрема – МОЗ. На відміну від ЄС, де процедура перереєстрації ліків прозора, в Україні потрібно пройти через безліч корупційних схем, тому є сенс говорити, скоріше, не про «фармацевтичну мафію», а про державну.

Генеральний директор мережі аптек «D.S» Олег Никулішин назвав кілька причин, з яких деякі ліки в Україні в кілька разів дорожчі, ніж за кордоном.

По-перше, виробники змушені закладати в ціну як валютні, так і корупційні ризики.

По-друге, фармринок «страхує» себе через відсутність гарантій  з реімбурсації (загальноприйнята назва процесу, за допомогою якого система охорони здоров’я впливає на доступність лікарських препаратів і медичних послуг для населення).

По-третє, в Україні існує монополія дистриб’юторів, яким належить 94% ринку.

На переконання експерта, для вирішення ситуації потрібно боротися не з аптеками і фармацевтичною мафією, а посилити контроль з боку держави і політичну волю.

 

Джерело:
До списку новин