загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Податок на житло: скільки доведеться заплатити за зайву житлоплощу?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

З 1 липня 2019 року власники великих квартир і будинків повинні сплатити щорічний податок на нерухомість. Державна фіскальна служба в 2019 році підготувала близько 1,2 млн повідомлень для українців, чия житлоплоща більша за норму.

ПРАВИЛА НАРАХУВАННЯ. Податок на нерухомість стягується з українців, які володіють великими квартирами і будинками. Згідно із законодавством, податок нараховується на «зайві» квадратні метри квартир (більше 60 квадратних метрів), будинків (більше 120 квадратних метрів). Також податок нараховується, якщо людина володіє різнотипними об’єктами (квартирою і будинком). У цьому випадку податок стягується з площі, що перевищує 180 квадратних метрів. Відзначимо, що під оподаткування підпадають усі види нерухомості (як житлова, так і нежитлова).

Податок на нерухомість був введений у 2015 році. Правила його нарахування кілька разів змінювали. У 2019 розмір податку визначає місцева влада, але він не може перевищувати 1,5% мінімальної зарплати за кожен «зайвий» квадратний метр. Наприклад, у Києві ставка податку дорівнює 0,75%, у Харкові та Одесі – 1%, а у Львові – 0,5% для квартир і 1% для будинків. Оскільки податок залежить від мінімальної зарплати, цього року він буде трохи вищим, ніж минулого. Власникам елітної нерухомості крім відсотків доведеться заплатити ще 25 тис. гривень. Це стосується квартир (більше 300 кв. метрів) і будинків (більше 500 кв. метрів).

РЕЄСТР І ПЛАТІЖКИ. Деякі власники великих квартир ще не отримали платіжки – повідомлення про податок. Відповідно до закону, платник податків не несе відповідальності за несплату податку, якщо ДФС не вручила відповідного повідомлення. Утім, експерти радять сплатити податок, щоб уникнути штрафів і неприємностей. Тим більше, що податковий орган може в 2020 році нарахувати податок відразу за два роки.

Директор інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський пояснив, що відсутність платіжки не означає, що когось звільнять від сплати податку.

Ілля НЕСХОДОВСЬКИЙ, економічний експерт:

Якщо, наприклад, вам не приходило повідомлення в 2016-2018 роках, то може прийти платіжка з сумою відразу за три роки. Це час, коли ви не платили податок, але повинні були. Тому відсутність повідомлення не означає, що ви уникли сплати цього податку. Ви все одно його рано чи пізно заплатите.

Експерт зазначає, що штраф у разі відсутності платіжки може не нараховуватися, але борг нікуди не дінеться.

Ілля НЕСХОДОВСЬКИЙ, економічний експерт:

В законі є один нюанс. Питання не в тому, отримали ви квитанцію чи ні, питання в тому, чи була вона відправлена ​​податковим органом. Тому, якщо податковий орган відправляв повідомлення про сплату податку, а ви його з якоїсь причини не отримали, то штрафні санкції можуть бути нараховані.

Відзначимо, що заплатити податок необхідно до 1 вересня 2019 року, інакше ДФС (державна фіскальна служба) нарахує штраф у розмірі 10%. При простроченні платежу більш ніж на місяць доведеться заплатити штраф у розмірі 20% плюс пеню в розмірі 0,04% від суми боргу за кожен день прострочення. Щоб убезпечити себе, експерт радить звернутися в податкову.

ПІЛЬГИ. Згідно із законодавством, від сплати податку на нерухомість звільнені учасники бойових дій, члени багатодітних сімей (п’ять і більше дітей), діти-сироти та діти з особливими потребами, яких виховує один з батьків, дитячі будинки сімейного типу, релігійні організації. Крім цього, місцеві ради можуть вводити індивідуальні пільги. Наприклад, звільнити від податку пенсіонерів та інвалідів, встановити меншу відсоткову ставку для фізосіб.

З огляду на статистику 2018 року, податок на нерухомість сьогодні платять близько 5% сімей. У 2018 році в держбюджет від нього надійшло близько 1 млрд гривень. Як пояснив юрист Володимир Столітній, з кожним роком кількість платників збільшується, тому що база оподаткування поповнюється за рахунок покупки житла, прийняття спадщини та моніторингу ДФС.

 

Джерело:
До списку новин