загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Баки на вимогу і датчик сміття: в Києві почали сортувати відходи

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сортувати поки будуть тільки тверді відходи - пластик, скло та папір.

У Києві стартував пілотний проект із сортування сміття. Як він працює?

ЗА ЗАМОВЛЕННЯМ. У столиці встановили 2,5 тисячі нових контейнерів для сортування сміття.

"Близько третини будинків Києва вже сортують сміття. Ми будемо розширювати цю мережу, і я впевнений – кияни сумлінно сортуватимуть сміття", – розповів "Сьогодні" заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.

За його словами, не всім подобається ідея сортування через вузькі двори або неприємний запах від баків.

"Ставимо контейнери тільки там, де цього хочуть мешканці, але в місті є багато будинків, які від них відмовляються", – пояснив Пантелєєв.

Щоб у дворі будинку з'явилися такі контейнери, необхідно зателефонувати до кол-центру КМДА 15-51 і попросити їх встановити.

Сортувати поки будуть тільки тверді відходи – пластик, скло та папір. На кожному контейнері написано, для чого він призначений: для пластику – металевий контейнер у вигляді сітки, для скла – пластиковий бак-дзвін, а для паперу – звичайний, з пластмаси. Також з'явилися і п'ять незвичайних баків для вторсировини із сонячною батареєю і датчиком, який стежить за наповнюваністю сміттям. Сигнал надходить водієві сміттєвоза, і він забирає тільки повний бак.

ГРОШІ. Тариф на вивезення сміття через нові контейнери підвищувати не планують, каже Пантелєєв. Як він пояснив, самі контейнери ставлять за рахунок приватних компаній, які сортують сміття, а потім продають як вторинну сировину. Доходи від продажу відсортованого сміття киян отримуватимуть теж приватники. Те, що не піддається переробці, відправлять на ті ж полігони.

Нагадаємо, все сміття столиці приймають два вже давно переповнені полігони – №5 і №6. Перший планово збираються закрити в 2021 році. А останні заяви про появу в Києві сміттєпереробного заводу були в червні. Тоді Пантелєєв переконував, що для комплексу потужністю в 700 тисяч тонн у рік відібрали потенційні ділянки, і вже розпочато проектування. Мер Віталій Кличко, в свою чергу, оцінював будівництво такого заводу в 50 млн євро. Що з цими планами зараз – невідомо.

ЕКСПЕРТИ. Водночас експерти вважають, що ідея сортування сміття вже застаріла.

"Вона перезріла, оскільки всі міські полігони вже завалені сміттям", – пояснив президент Інституту реформ і розвитку Києва Олександра Вовченка.

Він вважає, що потрібно почати програму рекультивації сміттєзвалищ, а вже потім приступати до роздільного збору сміття. 

Василий Михальчук

Фото: Олександр Яремчук

 

Джерело:
До списку новин