загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Життя без довідок: влада створює єдиний портал електронних державних послуг

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Зможемо спілкуватися з владою віртуально. Експерти: потрібні гроші і час.

Влада готує українцям електронну революцію: всі функціонуючі е-реєстри баз даних уніфікують і зроблять більш доступними і зрозумілими для користувачів. Старт цьому поклав президентський указ від 29 липня, який вступить в силу з моменту опублікування, очікується, що вже днями. Терміни встановлені жорсткі, тому експерти сумніваються в їх реальності, але підтримують "електронізацію" суспільства.

Головне, що зміниться для пересічного українця, – з'явиться єдиний портал електронних послуг, на якому за допомогою комп'ютера, смартфона або планшета можна буде: створити електронний кабінет, отримати будь-яку інформацію про себе, перевірити інформацію про місце проживання будь-якої людини, знаючи її П. І. Б.; подати звернення до органів держвлади або місцевого самоврядування і відстежити хід і результат розгляду звернення; скористатися типовими послугами, такими як оплата адмінзбору (за видачу документів), держмита, штрафу за адмінпорушення (недотримання водієм ПДР та ін.), інших платежів, у тому числі за компослуги; записатися до лікаря, ознайомитися з інформацією в своїй медкартці тощо. Також, наприклад, патрульний поліцейський, маючи планшет, зможе перевірити наявність у водія документів на право керування автомобілем, справжність їх і техпаспорта на авто, страхового поліса. Зараз всі ці дані в різних реєстрах, доступ до яких часто обмежений, тому люди змушені подавати паперові довідки і стикатися з проявами корупції. Уже у 2019 році обіцяють забезпечити самостійну реєстрацію народження і місця проживання дитини, реєстрацію фізособи як платника податків, а в 2020-2021 рр. – можливість e-голосування на виборах і референдумах. Президент вимагає, щоб уже через три місяці було розпочато аудит всіх реєстрів. Перевірять актуальність і захищеність інформації, а також наявність в них надлишкових даних.

Як уточнив нам перший заступник голови Держагентства з питань електронного уряду Олексій Вискуб, в Україні налічується до 350 реєстрів, більшість з яких не є базовими.

"В першу чергу варто звернути увагу на демографічний реєстр, земельний кадастр, реєстр речових прав, реєстр бізнесу (ЄДР), оскільки вони є основою для надання найбільш затребуваних послуг для громадян, – каже Вискуб. – Саме вони будуть проаналізовані спочатку. На жаль, зараз ми стикаємося з дублюванням даних в реєстрах та зі збором надлишкових даних. А так не повинно бути, тому указом в першу чергу передбачено аудит, який буде проводитися не за рахунок держбюджету, а завдяки допомозі від міжнародних партнерів України".

Онлайн. Влада хоче зробити доступними 350 реєстрів

На впровадження може піти 4-5 років

Експерти підтримують уніфікацію реєстрів, але кажуть, що завершити її вдасться не раніше чим через 4-5 років.

"Є три головні проблеми: фінансування, це оціночно, не менше 100 млн доларів, необхідність оновлення технічного парку обладнання, яке забезпечує роботу реєстрів із закупівлею ліцензованих програм, і навчання користувача, – каже виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. – Коли держструктури переводили на електронний документообіг, а також впроваджували систему закупівель Prozorro, на це пішло 2 роки".

Експерт підрахував, що приблизно 3 місяці піде на розробку технічного завдання, півроку на належний за законом відкритий тендер для розробників унікального програмного забезпечення і роки – на поступову закупівлю комп'ютерів, їх монтаж в органах держвлади по всій Україні, тренінги для виконавців. Доведеться вчитисякомп'ютерній грамотності і громадянам.

Як повідомлялося, Євросоюз виділить Україні 25 млн євро на цифрову економіку. недавно Михайло Федоров зустрічався у Києві з представниками ЄС і доніс до них ідею "держави у смартфоні".

Якщо більшість європейських країн вже перевело в онлайн-площину все, що тільки можна, то Україна знаходиться на початку цього шляху. Розмови про діджіталізацію, тобто перехід на "цифру", ведуться давно, а політики і чиновники хочуть перенести "державу у смартфон".

Олександр Панченко

 

Джерело:
До списку новин