загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українських заробітчан обкладуть новим податком на прибуток. Чим це загрожує?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українські заробітчани, які отримали дохід за кордоном, згідно із законом повинні, повернувшись додому, піти в податкову за місцем реєстрації, заповнити декларацію і сплатити частину державі. 

Президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник вважає, що ідея поповнення бюджету оподаткування за рахунок податків з переказів трудових мігрантів не викличе нічого, окрім обурення і буде спонукати заробітчан назавжди покинути Україну.

"Коли люди виїздять працювати за кордон по 2, 3, 5 разів, вони все ж для себе намагаються обрати ту країну, де вони хотіли б залишитися назавжди. І після подібних рішень, коли люди будуть розуміти, що у них немає прогнозованого майбутнього (бо ці пропозиції, щоб наші трудові мігранти платили гроші, час від часу з’являються), то люди будуть обирати не Україну як свою майбутню домівку. Люди будуть забирати свої сім’ї, будуть залишати нашу країну і виїздити на постійне перебування вже за кордон", — заявив Воскобойник в ефірі Українського радіо.

Експерт зауважує, що попри неоднозначність ідеї, у ній є й раціональна частина.

"Всі без виключення повинні платити податки, і це нормально. Але в Україні майже 50% економіки знаходиться в сірій зоні, тобто це та частина бізнесу, яка взагалі не сплачує податки. Замість того, аби почати розбиратися всередині країни, податкова намагається якимось чином почати свої перші кроки саме з найбільш незахищених верств населення. Звісно, що зараз немає інструментів, які б могли взяти і оподаткувати дохід людини, яка працювала за кордоном, бо немає обміну даними про те, скільки людина заробляє за кордоном. Якщо людина сама не прийде і не задекларує свою роботу і гроші, зароблені за кордоном, звісно, податки з нього не візьмуть", — пояснив Воскобойник.

Експерт зауважує, що, за даними соціологічних досліджень, одне з яких проводилося на замовлення Асоціації, майже 60% українців – це люди, які працюють легально за кордоном. Всі інші працюють нелегально і, відповідно, не сплачують податки, а "держава не повинна хоча б якимось чином намагатися чи навіть декларувати, що вона хоче мати відношення до цих грошей".

Раніше голова Державної податкової служби Олексій Любченко заявив, що хоче, аби трудові мігранти платили більше податків. За його словами, гроші українців, які вони заробили за кордоном, один з резервів додаткових надходжень до бюджету. Він зазначив, що трудові мігранти пересилають в Україну близько $12 млрд гривень на рік, тоді як в податкових деклараціях, які щорічно подаються до податкової, відбивається тільки 11 млрд гривень, або в 30 разів менше. Водночас декларації повинні подавати всі трудові мігранти.

Що відомо

Нині у Польщі офіційно працюють 507 тисяч громадян України. У 2020 році їх кількість зростала попри пандемію COVID-19.

У травні польські підприємці почали звертатися до уряду з вимогами повернути українських робітників. Вже 4 травня Польща відновила видачу віз українцям, які їхали до країни на сільськогосподарські роботи.

НБУ відзначив значне зростання кількості українців, що почали шукати роботу за кордоном після пом'якшення карантинних обмежень.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин