загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Законопроєкт Зеленського про розпуск КСУ має ознаки конституційного перевороту - Тупицький

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Йдеться про законопроєкт № 4288.

Голова Конституційного суду України Олександр Тупицький заявив, що законопрєкт президента Володимира Зеленського про розпуск КСУ має ознаки конституційного перевороту.

Про це він сказав під час брифінгу 30 жовтня. 

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький вважає, що в президента Володимира Зеленського є бажання створити новий Конституційний суд, який би звітував йому про свої рішення. За його словами, президентський законопроєкт порушує Конституцію України у частині незалежності і недоторканності суддів Конституційного суду. 

"З'являється проєкт закону, який за ніч склепали, № 4288, який має ознаки конституційного перевороту в Україні. Я це відповідально заявляю. Це порушення 149 статті Конституції України. Що має відбутися у Верховній Раді у вівторок? Це скасувати законом чи постановою рішення Конституційного суду. Чому тоді не указом президента?", - наголосив він. 

Тупицький наголосив, що розформування парламентомповного складу КСУ - це "варіант для недорозвинених країн".

"Навіщо залучати парламент в таку неконституційну справу? Одна особа взяла на себе відповідальність. Тому що ініціатива же президентська і скасування рішення Конституційного суду — так простіше. Навіщо підв'язувати колективну відповідальність, за яку ніхто не відповідає?", - зауважив він. 

"В РНБО кажуть, як я з преси читаю: невідомо, що завтра чекати від Конституційного суду України. Я задаю собі питання: а повинно бути відомо? Кому повинно бути відомо, що чекати завтра від Конституційного суду? 

То, напевно, є бажання створити новий Конституційний суд, який буде повідомляти (владі - ред.). Чи будуть ці рішення конституційні? Важко сказати. Тоді треба поміняти закон про Конституційний суд, Конституцію поміняти. 

Конституційний суд можна реформувати, але в конституційний спосіб. Навіть приймаючи нову Конституцію в 2016 році, зміни до Конституції, Конституційний суд вивели з системи правосуддя і викоремли в окремий, 12-й, підрозділ Конституції. На мою думку, це правильно. Це була кардинальна реформа. Суд став балансом між гілками влади…"

Нагадаємо, 27 жовтня судді Конституційного суду закрили публічний реєстр декларацій, скасували кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях, а дисциплінарна та адміністративна відповідальність стали практично неможливими. Також КС скасував контроль за деклараціями та конфліктом інтересів.

У ніч проти 30 жовтня президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає припинення повноважень суддів Конституційного суду, а їхнє рішення про скасування частини антикримінального законодавства пропонує визнати таким, що не має правових наслідків. 

Відповідно до розпорядження Кабінету міністрів, доступ до  публічних декларацій відновлено, а Національне агентство з протидії корупції знову може проводити спецперевірки, що розблоковує призначення посадовців всіх рівнів. 

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин