загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

24 ідеї, які вам потрібні, аби допомогти рідним літнім людям жити більш повним життям

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Згідно з переписом населення за 2019 рік, в Україні проживає понад 11 млн літніх людей. Це майже третина населення країни. Старші люди рідше беруть участь у подіях міста, ходять до ресторанів, подорожують та навчаються новому. Насправді ж, вік – не перешкода для повноцінного, активного та насиченого життя.

Platfor.ma разом із благодійним фондом «Життєлюб» розпитала літніх людей, про що вони мріють, та зібрала гайд для тих, хто хоче зробити життя рідних літніх людей більш насиченим і цікавим. Станьте для ваших стареньких другом, учителем та тревел-гідом! Обирайте рівень – новачок, любитель чи професіонал, та разом виконуйте завдання, які під силу і до душі.

 
Ідея №1
Знайдіть час на розмову
Рівень «Новачок»
Це дуже просто — поговорити. Розкажіть, що нового відбувається у вашому житті, як справи у навчанні та роботі, розкажіть більше про те, чим займаєтеся. Ваша бабуся чи дідусь можуть не знати, чим займається продакт-дизайнер, SMMник чи івент-менеджер. Знайдіть час та терпіння, щоб пояснити, що конкретно ви робите «за своїм комп'ютером» — бабуся точно оцінить ваші зусилля.

Поділіться своїми переживаннями. Цілком можливо, що з висоти прожитих років ваші старенькі зможуть дати вам слушну пораду. В свою чергу, щиро поцікавтеся справами рідних. Порозпитуйте, що хорошого відбулося, що турбує. Будьте уважним та чуйним слухачем.

Окрім цього, попитайте стареньких про їхнє дитинство та молодість. Їм точно буде, що згадати. Також зможете дізнатися багато цікавого про вашу родину, адже деякі історії знають тільки ваші бабуся та дідусь. Можете навіть записувати ці історії на диктофон, а потім зробити матеріал за їхніми спогадами дитинства та молодості — як мінімум, для сімейного архіву.
Ідея №2
Подаруйте без приводу
букет квітів
Рівень «Новачок»
Квіти без приводу — це завжди прекрасний подарунок для близької людини. Створюйте святковий настрій для своїх рідних. Не тільки на день народження, а і просто так. Не обов'язково чекати визначної дати, щоб зробити приємно тому, кого цінуєш.

Дуже часто літнім людям не вистачає подій і вражень. І такий, здавалося би, незначний жест з вашого боку, як букет квітів, зможе подарувати стареньким емоції та допоможе відчути себе вартими уваги.
Ідея №3
Погуляйте разом
Рівень «Новачок»
Якщо є така можливість, гуляйте зі своїми старенькими якомога частіше. Біля дому, в парку, на природі. Усміхнено та під ручку. Розмовляючи про все на світі.

Прогулянки — це чудовий привід поспілкуватися з близькими, відволікти їх від думок про старість та помилуватися красою природи. Якщо ви будете проявляти ініціативу і запрошувати рідних на регулярні прогулянки, вони точно будуть почувати себе щасливішими — адже відчуватимуть вашу увагу та турботу.

Для збереження здоров'я літнім людям вкрай необхідне свіже повітря, фізична розминка та психологічне розвантаження. Прогулянка — ідеальний спосіб задовольнити всі три потреби. Регулярні прогулянки позитивно впливають і на настрій, і на здоров'я літніх людей: покращують мозкову активність, допомагають знизити ризики захворюваності на цукровий діабет, скорочують вірогідність інсультів та інфарктів, а також вони є чудовим способом профілактики рухових порушень.
Ідея №4
Познайомте зі своїми друзями, хлопцем чи дівчиною
Рівень «Новачок»
Вашим стареньким точно цікаво, з ким ви товаришуєте та з ким у стосунках. Тож запропонуйте їм запросити своїх друзів на обід. Вашим родичам буде приємно поспілкуватися з новими людьми, тим паче з вашими друзями. Дуже ймовірно, що у них знайдуться спільні інтереси, а отже і теми для обговорення.
Ідея №5
Пограйте в настільні ігри
Рівень «Новачок»
Оскільки за часів молодості бабусь та дідусів у них ще не було інтернету, у вільний час вони скоріш за все грали в настільні ігри. Чому би не зіграти і зараз? Оберіть гру разом. З класики — шахи, шашки, нарди, лото, доміно. Або купіть сучасну настільну гру та навчіть рідних грати у неї.

Можна піти і зовсім нескладним шляхом: пограти у «Хрестики-нулики» або в «Морський бій» — для цього вам знадобиться тільки листок паперу та олівець. Якщо ваші старенькі погано бачать, це не перепона. Існують спеціальні версії настільних ігор для тих, у кого проблеми із зором — «Монополія» з брайлівськими позначками, доміно з випуклими точками або тактильні шахи зі спеціальним полем.

Настільні ігри — це чарівний ключик до збереження активності та здоров'я розуму. Вони тримають у тонусі пам'ять, розвивають навички пізнання і знижують ризик психічних захворювань, таких як деменція або хвороба Альцгеймера. Коли розум зайнятий, нейронні зв'язки міцнішають, а чим сильніший мозок, тим він стійкіший. Також, настільні ігри знижують рівень стресу та навіть сприяють підвищенню імунітету.
Світлана Грінченко, 60 років
Моя улюблена справа – шиття. В мене є учні і я обожнюю проводити для них заняття, бо це можливість передати комусь свій досвід та насолодитись живим спілкуванням. Також люблю подорожі — навіть піти в гості або в театр для мене вже маленька подорож, яка дарує нові враження та емоції.

В мене є два сини, з якими я би дуже хотіла з'їздити до Польщі. Справа в тому, що у 80-х роках ми жили у ПНР, тоді Польща боролася за незалежність. Я пам'ятаю колючий дріт, пам'ятаю, як ми боялися нападу та чекали оповіщення – брати дітей та бігти до літака. Бачила там багато неприємних речей. Але зараз хотіла б побачити іншу Польщу, радісну і задоволену своєю долею.

Взагалі, в мене багато мрій, які мені могли би допомогти реалізувати мої сини. Наприклад, з'їздити на мою вітчизну, в Сибір, або зробити підлогу в домі не скрипучою.
Ідея №6
Разом займіться спортом
Рівень «Новачок»
Запропонуйте зробити нескладну зарядку. Знайдіть в інтернеті вправи, які підходять для літніх людей та зробіть їх разом, аби старенькі відчували вашу підтримку. Також можете дізнатися про спортивні заняття для літніх людей у вашому місті та придбати абонемент. Це може бути басейн, йога, пілатес, танці — все, що їм під силу та до смаку.

Норвезьке дослідження показало, що ті літні люди, які приділяли фізичним навантаженням не менше трьох годин на тиждень, жили, в середньому, на п'ять років довше тих, хто дотримувався сидячого способу життя.
Ідея №7
Подивіться разом фотографії
Рівень «Новачок»
Старі фотоальбоми бабусі та дідуся, ваші дитячі фотографії і десять тисяч знімків, зроблених вами на айфон.

Попросіть стареньких дістати великі альбоми з вклеєними чорно-білими фото та поностальгуйте разом. Порозпитуйте про людей, які знаходяться на знімках разом з вашими Ба та Ді.

У свою чергу, покажіть свої фотографії на смартфоні — з останньої подорожі, з вечірки на честь дня народження або з пікніку біля річки. Врешті, хтось має зацінити тих качечок, яких ви так старанно фотографували з різних ракурсів.
Ідея №8
Пригостіть цікавою та незвичною їжею
Рівень «Новачок»
Це ми вже давно звикли до авокадо, хумусу та мікрогріну, а наші бабусі і дідусі, можливо, ніколи і не куштували такого. Якщо дозволяє їхня дієта, купіть незвичну для них, але корисну їжу — екзотичні фрукти, мигдальне молоко, тофу, фалафель, батат. Нехай скуштують та поділяться враженнями.

Також розкажіть бабусі, що називають боулами, як готуються начос та чому ягоди асаї вважаються «еліксиром молодості». Можливо, їй сподобаються сучасні кулінарні тренди, і вона сама почне готувати тости з авокадо та чіа-пудинги.

У Радянському Союзі навіть такі звичні зараз банани були майже недоступними ласощами, не кажучи вже про авокадо, лічі та рамбутани. Тож наші старенькі у своїй молодості майже (або зовсім) не мали доступу до «цікавої» їжі, а зараз їдять в основному звичні для них продукти і не звикли до експериментів.


Ідея №9
Обміняйтеся схожим досвідом
Рівень «Любитель»
Вам із вашими старенькими точно є, чого повчитися одне в одного. Навіть у виконанні одних і тих самих завдань у вас можуть бути різні підходи.

Наприклад, бабуся готує борщ за своїм традиційним рецептом — з м'ясом та буряком, а ви полюбляєте готувати його з шампіньйонами та квасолею. Тож приготуйте обидва по черзі! Нехай бабуся навчить вас своєму фірмовому рецепту, а ви натомість поділитесь своєю знахідкою.

Дідусь же може навчити вас грати в шахи або нарди, розкаже хитрощі ремонту автівки та квартири. У свою чергу, навчіть його грати у Дженгу або розкажіть про особливості та переваги вашого автомобіля, ну і покатайте на ньому, авжеж.
Василь Коломієць, 71 рік
Я по життю дуже активний, ніколи не сиджу на місці. Після виходу на пенсію ще чотири роки працював, а потім почав брати участь у різних заходах. Я голова клубу ветеранів війни та праці, військових пенсіонерів і дітей війни «Життєлюб», а ще модель в «Агентстві дорослих моделей» та актор. Займаюся бальними танцями, даю виступи на благодійних концертах.

В мене двоє дітей та вже доросла онука. Живуть вони окремо, постійно працюють. В них свої справи та своє життя, тож час разом ми проводимо рідко. Мені хотілося би поподорожувати разом зі своїми рідними: поїхати до Італії, подивитися визначні пам'ятки Венеції, проплисти на гондолі по Гранд-каналу, побувати на острові Сан-Джорджо-Маджоре. Також дуже хочеться разом із ними побачити Італію, Францію, Німеччину та Америку.
Ідея №10
Подаруйте книгу
Рівень «Любитель»
Художню чи наукову, детектив чи роман — запитайте у ваших стареньких, що б їм хотілося почитати. Або виберіть на власний розсуд та зробіть подарунок. Для більш просунутих можете подарувати електронну книгу і завантажити туди багато книжок різних жанрів — на вибір. Навіть якщо вони зовсім не розбираються у техніці, це не проблема. Навчити стареньких користуватись електронною книгою зовсім не складно.

Згідно звіту «Населення України. Імперативи демографічного старіння» за 2014 рік, головна розвага для людей поважного віку — перегляд телевізора (45%), читають книги набагато менше людей (трохи більше 10%). Співробітники Єльського університету провели багаторічне дослідження, яке показало, що люди, які регулярно читають книги, живуть в середньому на два роки довше тих, хто не любить читати.

Регулярне читання захищає від погіршення когнітивних здатностей (пам'ять, логіка, уява) у старості. За даними дослідження медичного університету Раша, люди, які люблять читати, в 2,5 рази менше хворіють на недугу Альцгеймера. Читання позбавляє стресу, робить щасливішим та навіть допомагає пережити певний життєвий досвід.
Ідея №11
Організуйте шопінг
Рівень «Любитель»
Або купіть одяг самостійно, якщо ваші старенькі не люблять довгі походи по магазинах. Давайте будемо чесними, їх і не всі молоді люблять. Але оновити гардероб — це завжди гарна ідея. Все ж запропонуйте обрати одяг разом — є й ті, хто просто обожнює ходити за покупками.

Бабусі чи мамі прикупіть нову сукню для сімейної вечері, а дідусю чи татові — гарну сорочку і краватку з модним принтом. Якраз знайдеться привід сходити разом в ресторан — «вигуляти» нові наряди. До речі, онлайн-шопінг також ніхто не відміняв. Покажіть вашим стареньким усі можливості інтернету з доставкою додому.

Вчені з Мічиганського університету стверджують, що шопінг може допомогти людям подолати стрес і протистояти депресії. Також тайванські дослідники довели позитивний вплив шопінгу на людський організм, що може проявлятися навіть продовженням життя. Спільно з Національним інститутом охорони здоров'я вони проводили дослідження протягом дев'яти років, згідно з якими смертність літніх людей, що займаються шопінгом, на 27% нижче порівняно з тими, хто не любить походи по магазинах.
Ідея №12
Влаштуйте культурний відпочинок
Рівень «Любитель»
Тут вибір дуже великий! Театр, кінотеатр, концерт — все залежить від ваших бажань та від бажань рідних. Відкрийте для них нові горизонти. Наприклад, зводіть на фільм Marvel у 3D, а після — куштувати мигдальні круасани з лате у вашій улюбленій кав'ярні. Або ж проведіть разом час за їхніми правилами: концерт Павла Зіброва чи балет «Лебедине озеро» — чом би й ні?

Згідно з результатами дослідження «Літні особи в Україні», тільки 5% літніх респондентів за останній рік відвідували кафе та ресторани, і тільки 2,2% — кінотеатри.
Ідея №13
Організуйте пікнік
Рівень «Любитель»
Зберіть усю сім'ю разом та виберіться на пікнік. Приготуйте канапки та домашній лимонад, візьміть пледи та настільні ігри, і гайда на природу! В ліс чи до річки — вирішувати вам. Тільки не забудьте потурбуватися по комфорт стареньких. Візьміть розкладні шезлонги, достатньо води, захист від сонця і комах, а також зберіть необхідну аптечку.
Людмила Логінова, 64 роки
Я займаюсь навчанням комп'ютерній грамотності літніх людей в онлайн-центрі, також я його координатор.

Головний привід проводити час разом із сім'єю для мене – це сімейні свята. Збираємося за великим столом усією родиною: мої сини, онук і навіть мій тато, йому 89 років.

Чотири роки тому мій молодший син зробив мені надзвичайний подарунок на день народження — прийом в Ужгородському замку. Тоді я відчула себе дуже щасливою. Після того ми з ним кожного року їздимо подорожувати на Західну Україну. Також часто ходимо в театри разом. Дякуючи своєму сину, я дізналась про існування фонду «Життєлюб» – він розповів мені про можливість доєднатися до однодумців.

В мене є дві мрії, які можуть допомогти втілити у реальність мої діти – це ремонт в квартирі і велика подорож. Але якщо доведеться обирати між цими двома мріями, то я оберу другу.
Ідея №14
Влаштуйте б'юті-день
Рівень «Любитель»
Запишіть стареньких в салон краси — на манікюр чи до перукаря. Або, якщо маєте вміння та необхідні інструменти, причепуріть бабусю та дідуся самостійно. Підстрижіть або пофарбуйте волосся, зробіть манікюр та маску для обличчя. Таким чином у вас буде можливість не тільки покращити зовнішній вигляд ваших рідних, а і провести час разом.
Ідея №15
Подаруйте абонемент на масаж чи інші процедури
Рівень «Любитель»
Є багато процедур, які за відсутності протипоказань корисні для краси та здоров'я літніх людей. Наприклад, пілінги, мікротоки, фонофорез або дарсонвалізація. Радимо не обирати одразу конкретну процедуру, а записати вашого родича на ознайомчу консультацію. Спеціаліст дізнається про стан здоров'я, врахує побажання та запропонує процедури, які дійсно принесуть користь, а не завдадуть шкоди.
Ідея №16
Влаштуйте зустріч зі старим другом
Рівень «Любитель»
Розпитайте своїх стареньких про їхніх друзів — з роботи, університету, або навіть з дитинства. Можливо, з кимось із них вони все ще підтримують зв'язок, але вже давно не бачились. Може бути, що ці друзі живуть в іншому місті або не мають фізичної можливості прийти в гості. Організуйте зустріч для давніх друзів. Продумайте разом місце, час та всі інші деталі. Якщо буде потреба, супроводьте ваших рідних.
Ідея №17
Організуйте навчання в університеті третього віку
Рівень «Професіонал»
Навчатись ніколи не пізно! Саме з таким переконанням створюють спеціальні навчальні програми для людей віком 55+.

Університети третього віку — це не вищі навчальні заклади у традиційному розумінні, а соціальні проєкти. Викладачами виступають соціальні педагоги, волонтери та студенти. Зазвичай вивчають комп'ютерні технології, іноземні мови, психологію, правознавство, здоровий спосіб життя, а також творчі професії — танці, дизайн, рукоділля тощо. Все, що потрібно, аби почати навчання — це паспорт, ідентифікаційний код і пенсійне посвідчення.

Дізнайтеся про деталі програм та правила вступу у місті, де проживають ваші старші родичі. Повідайте їм про цю можливість, запропонуйте вибрати програму, допоможіть зі вступом та супроводжуйте на заняття, якщо буде потреба. Тут можна знайти перелік київських університетів третього віку з їхніми контактними даними. А фонд «Життєлюб» має власний проєкт «Режим», в якому також організовують навчання для літніх людей.
Зоя Біленко, 71 рік
Я полюбляю займатися саморозвитком в фонді «Життєлюб», ходити в театри, на екскурсії та займатися йогою.

В мене дві дочки, і також дві онуки – 8 і 15 років. В онучок вільної хвилинки майже немає, вони постійно в навчанні – школа, додаткові курси, домашні завдання. Звісно, ми збираємося всією сім'єю, але не так часто, як хотілося би. Коли в онучок все ж таки виходить до мене приїхати, то ми завжди влаштовуємо цікаві заходи вдома.

Насправді, бажання у мене досить прості, але важливі: проводити більше часу зі своїми рідними. Бо це є позитивним джерелом нашого життя.
Ідея №18
Подаруйте смартфон і навчіть ним користуватися
Рівень «Професіонал»
Допоможіть своїм стареньким стати кіберпенсіонерами. Це ж чудово, якщо ваші старші родичі зможуть викликати таксі через додаток, замовити ліки онлайн або зідзвонюватися з вами по відеозв'язку, чи не так?

Але часто літні люди дуже розгублені перед ґаджетами, вважають їх складними технологіями або навпаки непотрібними «іграшками». Вчитися чомусь новому на пенсії може бути дуже незвично, але це точно можливо і важливо.

Станьте для стареньких учителем і наставником! Треба тільки виділити час та запастися терпінням. Не лякайте їх складними термінами та намагайтеся знайти правильний підхід. Або можете запропонувати стареньким самостійно навчатися користуватися смартфоном за допомогою YouTube-лекціям «Смартфони vs патефони».

Щоб вашим родичам дійсно захотілося вчитися, розкажіть та покажіть, як ґаджет може полегшити їхнє життя. Встановіть на пристрій необхідні програми, не забудьте про спеціальні функції, якщо є потреба — наприклад, збільшений розмір шрифту.

Як і будь-яку навичку, смартфон краще освоювати потроху, але кожного дня. Проходьте одну-дві теми за заняття і закріплюйте теорію практикою. Наприклад, поясніть, як працює Гугл-пошук, і відразу ж попросіть самостійно пошукати що-небудь в інтернеті.
Ідея №19
Допоможіть зареєструватися
в соцмережах
Рівень «Професіонал»
Якщо ваші старенькі користуються смартфоном, але не зареєстровані у соцмережах, то саме час це виправити.

По стандарту — Facebook. Розкажіть, як все влаштовано: що таке стрічка, як додавати у друзі, як обмінюватись повідомленнями, як робити пости.

Тільки-но зареєструвавши, додайте у друзі всіх членів сім'ї. Для практики навичок користування Facebook придумайте приємне завдання: наприклад, попросіть щовечора писати вам короткий лист про те, як пройшов день.

Навіть якщо ваші старенькі вже давно є активними користувачами Facebook, кожного дня надсилають вам у месенджер дивні анімації та беруть активну участь в інтернет-дискусіях, то все одно є, куди рухатись далі. Чом би не розказати їм і про інші соцмережі?

Наприклад, зареєструйте бабусю або дідуся у Tik Tok! Взагалі, Tik Tok — це поки що незаймана ніша, а для людей поважного віку — так взагалі. Підпишіть рідних на пабліки за інтересами, наприклад з рецептами та садівництвом. Звісно, можна бути просто спостерігачем, але чом би не продукувати власний контент? Для запальних та сміливих ідея — знімати гумористичні ролики. Для більш спокійних та домашніх також знайдеться тематика: наприклад, робити пізнавальні відео, ділитися набутою мудрістю з молодою аудиторією тіктокерів.

Можете навіть вести сторінку разом. Бабуся або дідусь будуть обличчям каналу, а ви — сценаристом та режисером. До речі, так у вас є всі шанси потрапити в Топ, і можливо, навіть заробляти на цьому!
Ідея №20
Організуйте участь у волонтерських заходах
Рівень «Професіонал»
Якщо ви думали, що бути волонтерами можуть тільки молоді люди, то це не так. Люди поважного віку також організовуються і активно допомагають іншим.

Згідно досліджень, в США у волонтерській діяльності бере участь понад чверть пенсіонерів. А у Великобританії кожен п'ятий пенсіонер залучений як мінімум у два волонтерських проекти.

Якщо у ваших старших родичів є багато енергії та бажання допомагати, запропонуйте їм зайнятися волонтерською діяльністю. Волонтерство допомагає самореалізуватися, інтегруватися у суспільно важливу справу, отримувати нові знання та емоції, і відчувати свою потрібність.

Дізнайтеся про волонтерські об'єднання у місті проживання ваших родичів, розкажіть про це їм та допоможіть доєднатися. Якщо таких об'єднань немає, то запропонуйте зайнятися волонтерством разом з вами, або допоможіть об'єднати зусилля з їхніми друзями чи знайомими, щоб разом творити добро!
Ідея №21
Організуйте участь у заходах «Життєлюба»
Рівень «Професіонал»
Якщо ваші старші родичі живуть в Києві, запропонуйте їм взяти участь у заходах від благодійного фонду «Життєлюб». Фонд організовує клуби для людей похилого віку, де вони навчаються новому, влаштовують різні заходи та спілкуються на спільні теми.

Тут люди третього віку можуть вивчити англійську, зайнятись аргентинським танго, знайти нових друзів, подорожувати, отримати необхідну допомогу і натомість самим бути корисними.

Дізнайтеся, які саме заходи плануються у найближчий час, розкажіть про це вашим рідним. Супроводьте їх, познайомте з іншими учасниками та з командою фонду.

Про заходи, які влаштовуть у «Життєлюбі», місця їх проведення та дати можна дізнатися на сайті або на сторінці у Facebook. Ви також можете приєднатися до фонду у ролі волонтера, ставши частиною команди СуперОнуків. Так ви можете зробити щасливішими не тільки своїх ба та ді.
Ірина Лубенченко, 62 роки
Я активна учасниця клубу «Життєлюб» та колективу «Стильные бабочки». Разом із іншими дівчатами 60+ ми беремо участь у різних проєктах, влаштовуємо стилізовані зйомки та навіть зняли свій кліп.

В мене двоє дітей і троє онуків. Донька разом із двома онуками проживають у Південній Африці, а син разом із онукою живуть у Києві. Один-два рази на рік мої рідні купують мені квитки до ПАР, і я літаю до них у гості. Дуже приємно, що вони кожного разу готуються до мого приїзду, продумують програму. Ми ходимо на екскурсії, відпочиваємо на пляжі. Одного разу мавпа на екскурсії навіть вкрала в мене сережку, але це не виявилося проблемою – я потім зробила таку ж саму на майстер-класі з рукоділля.

Молодший онук, якому чотири роки, спілкується тільки англійською мовою, тож це спонукає мене також вивчати англійську, щоб спілкуватися з ним. Онуці, що проживає у Києві, 12 років. Вона також вчить мене новим навичкам. Ось наприклад, не так давно допомагала мені освоїти YouTube, я брала з неї приклад. Наразі я веду канал «Стильные бабочки», все чудово виходить.

З сином ми також їздимо у подорожі. Остання була у Карпати, в йога-тур, все було супер! Але мені дуже хочеться відпочити з усіма ними разом — полетіти з сином і онукою до дочки в ПАР, і провести там час нашою великою дружною сім'єю.
Ідея №22
Звозіть у подорож
Рівень «Професіонал»
По Україні чи закордон – вирішіть разом або влаштуйте подорож-сюрприз.

Щоб все пройшло якнайкраще, зберіться разом з рідними та обговоріть вашу майбутню поїздку. Оберіть місце відпочинку, складіть програму, зберіть усі побажання родичів. Продумайте програму так, щоб кожен знайшов у цій подорожі щось цікаве для себе.

В процесі подорожі не плануйте занадто екстремальних активностей, тривалих переїздів або походів. Якщо все ж буде таке бажання, обов'язково порадьтеся з вашими рідними — чи готові вони до такого. Це має бути приємний відпочинок, а не виснажливі випробування для родичів у віці.

Менш незвичайний, але точно корисний для здоров'я варіант — санаторій. За можливості, також поїдьте разом. Це тільки на перший погляд може скластися враження, що у санаторіях нудно. Але насправді це гарна можливість для вас та ваших стареньких провести час разом та оздоровитися. При грамотній підготовці поїздка перетвориться на чудову пригоду, яку ви обов'язково захочете повторити.
Ідея №23
Влаштуйте фотосесію
Рівень «Професіонал»
Фотосесія — це прекрасна можливість подарувати позитивні емоції та закарбувати в пам'яті приємні моменти з життя. Літні люди рідко фотографуються — в них немає для цього ні потрібних гаджетів, ні натхнення. Запропонуйте своїм старшим родичам пофотографувати їх. Професійна фотосесія допоможе заново відчути себе красивими.

Можете подарувати сертифікат на фотосесію або влаштувати фото-день самостійно. Продумайте місце, допоможіть підібрати одяг та причепуритися. Проведіть цей день разом! І погуляєте, і поспілкуєтеся, і фотографії на пам'ять зробите. До речі, їх потім можна роздрукувати і подарувати окремий фотоальбом.

Те, що краса та моделінг — поза віком, доводить «Агентство дорослих моделей». Агентство налічує більше 50 моделей віком від 50 до 81 року. Моделі агентства беруть участь в фотосесіях для брендів, в подіумних показах молодих українських дизайнерів, знімаються в рекламних роликах, в епізодичних ролях кіно, серіалів і кліпів.
Ідея №24
Допоможіть навчитись тому, про що вони давно мріяли
Рівень «Професіонал»
Можливо, ваша бабуся давно хотіла навчитися малювати, а дідусь ще з дитинства мріяв освоїти гітару. Зараз саме час для цих захоплень. Дізнайтеся, про невтілені мрії ваших рідних та допоможіть у їх втіленні.

Зараз існує безліч як офлайнових, так і онлайнових платформ для навчання будь-чому: кулінарія, гра на музичних інструментах, уроки каліграфії, гуртки бального танцю та багато іншого.

Для тих стареньких, які не мають змоги виходити з дому, можете знайти спеціалізовані курси в інтернеті або канали на YouTube. Організуйте все необхідне для навчання — від хорошого інтернету до інструментів, що можуть знадобитись у процесі. До речі, чому б і вам разом з вашими старенькими не освоїти нові навички? Навчайтесь разом, якщо маєте час і бажання. Або навчайте, якщо є необхідні знання.
Джерело:
До списку новин