Колонка автора:

Альтернативна концепція реформування пенсійної системи в Україні від Товариства "Мале Коло"

Концепція передбачає, що з загальної кількості пенсіонерів, які будуть виходити на пенсію, частина матиме "солідарний" стаж, частка якого з часом буде зменшуватися. Ті пенсіонери, які при виході на пенсію матимуть частинусолідарногостажу, повинні отримувати пенсію з двох джерел: з солідарного пенсійного фонду, яка фінансується від спеціального пенсійного податку на продажі без ПДВ, та приватного пенсійного рахунку в тій частині, яку дозволяє залишок цього рахунку. Таким чином пропонується з часом здійснити повне заміщення джерел фінансування пенсійних потреб суспільства: солідарних на приватні.

Для фінансування потреб солідарної системи Пенсійного фонду протягом 35 років від моменту запровадження реформи встановлюється спеціальний пенсійний податок на будь-які продажі від обороту, що не містить ПДВ. Це джерело є дійсно солідарним і дозволяє негайно зняти "навантаження" на заробітну плату і цим усунути головну причину тінізації економіки, і розпочати заміщення джерел фінансування пенсійних потреб суспільства. На розмір ставки впливають фактори кількості солідарних пенсіонерів та розмір їх пенсій, а також — обсяг ВВП України. В розрахунках ці показники взяті у динаміці на перспективу 35 років і закладено поступове підняття середньої пенсії по солідарній системі від 1359 грн/міс. з темпом приросту 5% щороку.

Фактор природного зменшення кількості солідарних пенсіонерів впливає в той спосіб, що ставка пенсійного податку буде з року в рік зменшуватися, аж до досягнення рівня постійної залишкової солідарної потреби в суспільстві, призначеної для фінансування пенсійних потреб дійсно неповносправних осіб.

Для фінансування потреб "несолідарної" системи всім громадянам, які досягли повноліття, або розпочали трудову діяльність як неповнолітні, відкриваються особисті приватні успадковувані пенсійні рахунки в уповноваженому державному банку: у спеціалізованому пенсійному банку чи у спеціалізованому відділенні Ощадбанку.

Внесок у розмірі 10% від суми отриманої зарплати вноситься особисто працівником щомісячно на приватний пенсійний рахунок. ПДФО при цьому розраховується за діючою ставкою від тієї ж бази і сплачується в бюджет у визначеному порядку. Громадянин може у будь-який час особисто поповнювати свій особистий приватний пенсійний рахунок додатковими внесками з власних оподаткованих доходів. Поповнення особистого рахунку особи іншими особами не допускаєтья.

Внески громадян України гарантуються державою під облікову ставку для пенсійних нагромаджень 6% річних і капіталізуються щомісячно.

Спеціальних компенсаторів інфляції не застосовується, оскільки самі джерела фінансування пенсійних потреб, а це — виторг і зарплата — її достатньо об'єктивно враховують, а в умовах, які запропоновані цією концепцією дуже швидко “вийдуть з тіні”, коли буде усунено головну причину їх тінізації: непосильні і сумнівні нарахування на зарплату, які до того ж і під ПДВ потрапляють.

Ставка рефінансування НБУ передбачає покриття витрат уповноваженого на ведення пенсійних рахунків банку та формування його прибутку на рівні нормальної доходності банківської діяльності, співставної з загальною нормою прибутковості комерційної діяльності в Україні.

Внески громадян інших держав чи осіб без громадянства гарантуються державою під 0,5 облікової ставки для пенсійних заощаджень громадян України (3% річних) і повертаються власникам на вимогу при припиненні трудових відносин з резидентами України.

Протягом періоду нагромадження під-час трудової діяльності працівника кошти використовуються банком як фінансовий ресурс для кредитування комерційних проектів і окупних програм розвитку економіки.

Використання коштів з рахунків їх власниками дозволяється виключно після їх виходу на пенсію. Нарахування процентів на залишок коштів у період використання продовжується.

Щомісячний розмір суми використання коштів визначається власником особисто на підставі консультацій з фінансовим менеджером банку або приватним фінансовим консультантом.

Невикористаний особою залишок коштів на рахунку після її смерті або в іншому передбаченому законодавством випадку успадковується за звичайними правилами успадкування та оподаткування спадщини. Діючий неуспадкований приватний пенсійний рахунок не може бути предметом застави і на нього не може бути звернено стягнення кредиторів громадянина України. Успадкований рахунок може бути предметом застави чи об'єктом звернення вимог кредиторів.

Нарахування процентів на залишок коштів припиняється у випадку смерті власника рахунку або при виїзді громадянина на постійне проживання в іншу державу.

 

Володимир Щербина,

м. Львів,

Товариство "Мале Коло".

Щербина Володимир

загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?