загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Фаленопсис – знахідка для любителя орхідей (рекомендації з догляду)

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Як ви вже знаєте - фаленопсис - знахідка для початківця-любителя орхідей. Фаленопсис є найпростішою орхідеєю, яку можна легко утримувати вдома. Але, тим не менш, багато хто думає, що фаленопсис - це рослина, до якої не можна навіть доторкатися... Насправді це не так.

Отож ми розповімо вам, як правильно потрібно пересаджувати фаленопсис, щоб ви ще довго милувались його цвітом.

Вибираємо горщик

Перш ніж починати пересаджувати фаленопсис варто пошукати відповідний для нього горщик. Для початку оцініть розмір рослини і стан кореневої системи.

Якщо орхідею пересаджували близько 1-2 років тому, то вам необхідно купити горщик на 2-3 см більший у діаметрі і висоті. Якщо ж ви пересаджуєте щойно куплену орхідею, то можна залишити попередній розмір горщика. 

Зверніть увагу, що горщик для фаленопсису обов`язково повинен бути прозорим, оскільки коріння беруть участь в процесі фотосинтезу, пластиковим і містити якомога більше дренажних отворів

Вибираємо субстрат

У природі фаленопсиси ростуть на деревах, щільно обвиваючи столи та гілки корінням. У домашніх умовах рослину теж можна посадити на кору, але це вимагає вміння і вправності.

Субстрат бажано робити самостійно, щоб не сумніватися в його якості. Проте не забувайте, що для фаленопсису субстрат повинен складатися тільки з соснової кори з додаванням моху сфагнуму.

Якщо ж ви купуєте субстрат, то вибирайте виробника, який додає найменше грунту. Вдома перевірте його якість, при необхідності видаліть гілочки, траву або інші небажані складові покупки. Потім розітріть в порошок 10 таблеток активованого вугілля. Частину порошку залиште для присипки коренів, а залишок додайте до субстрату і добре перемішайте.

Пересадка фаленопсиса

Отже, спочатку витягніть фаленопсис з корінням з горщика і ретельно огляньте на наявність гнилих, сухих або пошкоджених коренів. При наявності, обріжте їх ножицями, продезінфікованими спиртом.

Потім, всі зрізи ретельно присипаємо активованим вугіллям і залишаємо на 15 хвилин, щоб підсохли.

Після цього на дно горщика насипаємо трохи субстрату - 1-2 см, рослину розміщуємо в "золотій середині" горщика, - не глибоко і не мілко. Зафіксовуємо таке положення субстратом. Зовнішнє "неслухняне" коріння рослини не рекомендують засипати грунтом, при необхідності воно проросте там самостійно.

Посаджений фаленопсис повинен міцно сидіти в горщику, а не хитатися з боку в бік. Протріть вологою ганчірочкою його листя і горщик від землі і поставте в тепле місце, але не на протязі.

Поливати та підживлювати орхідею після пересадки не можна протягом 3-4 днів.

ПРАВИЛА ПОЛИВУ

- вода повинна бути тільки м`якою (або середньої жорсткості). Пом`якшити воду можна звичайним кип`ятінням, або додаванням до води для поливу щавлевої кислоти (чверть чайної ложки на десять літрів води);

- вода має бути насичена киснем. Для цього можна кілька разів перелити воду з ємності в ємність. Але робити це потрібно повільно, переливаючи тонким струменем;

- для поливу використовують тільки теплу воду, не нижчу кімнатної температури;

-  полив здійснюють орієнтуючись на колір коренів і наявність конденсату. Якщо на стінках горщика є крапельки вологи, то варто утриматися від поливу. Якщо вологи немає, а коріння при цьому стали сизувато-сірого кольору, то квітці терміново потрібен полив;

- варто комбінувати методи поливу, тоді орхідея відчує себе як вдома (у тропіках).

МЕТОДИ ПОЛИВУ

Полив лійкою для квітів. Зволожують до тих пір, поки вода не почне стікати з денця горщика через дренажні отвори. Потім чекають, поки вся зайва вода стече в піддон, і зливають її надлишки. Через кілька хвилин процедуру варто продовжити.

Стежте за тим, щоб вода не потрапляла на саму рослину. Якщо ж волога таки потрапила на квітку, то її потрібно промокнути серветкою.

Купання (полив з душу). Вважається, що купання не зашкодить рослинні, якщо після душу її обсушити і промокнути (особливо в пазухах листків). Процедуру проводять не частіше 3 разів на місяць, оптимально - 1-2 рази, теплою водою, не намочуючи субстрат і оберігаючи від перепаду температури.

Метод занурення. У піддон з теплою кип`яченою водою на 30 сек опускають горщик з рослиною, стежачи, щоб вода не заливала поверхню субстрату. Потім виймають і чекають, поки стече вся зайва вода. 

Юлія ДОМАНСЬКА

До списку новин