загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

День шоколаду

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сьогодні любителі солодкого відзначають Всесвітній день шоколаду. День шоколаду вперше був придуманий французами в 1995 році. Є думка, що першими навчилися робити шоколад ацтеки. Вони називали його «їжею богів». Іспанські конкістадори, які вперше доставили його до Європи, охрестили ласощі «чорним золотом» і використовували для зміцнення фізичних сил і витривалості. Дещо пізніше споживання шоколаду в Європі обмежувалося лише аристократичними колами. Видатні жінки вважали шоколад афродізіаком. Так, у матері Терези була пристрасть до шоколаду, а пані Помпадур була впевнена, що лише шоколад може розпалити вогонь пристрасті. Лише на початку 20-го століття з появою промислового виробництва шоколадом змогли насолодитися і люди, що не належать до аристократії.

Мало хто знає, що наш улюблений шоколад вже більше 4 тисяч років використовується як омолоджуючий, зміцнювальний здоров'я і тонізуючий засіб. Тривалість життя людей, що вживають в їжу шоколад, вище, ніж у людей, позбавлених цих ласощів з тих чи інших причин. Вчені стверджують, що плитка шоколаду на тиждень подовжує життя в середньому на рік і здатна навіть омолодити організм! Вчені виявили, що благотворно позначається на організмі людини навіть аромат шоколаду. У більшості людей він викликає підвищення вироблення секреторного імуноглобуліну А, який необхідний для противірусної і протигрибкової захисту.  Його неповторний, знайомий кожному вишуканий аромат обумовлений коктейлем з майже 40 летючих з'єднань! Напевно, немає людини, якій "солодкий", апетитний запах шоколаду був би неприємний. Фізіологи ж встановили, що цей аромат благотворно діє на психіку: знімає роздратування, умиротворяє, повертає душевну рівновагу. Відбувається це, як видно, тому, що з шоколадними ласощами пов'язані найприємніші спогади нашого дитинства. Адже саме з запахами пов'язана найдовша і стійка асоціативна пам'ять.

Як встановлено сучасною наукою, в шоколаді є елементи, які сприяють відпочинку і психологічному відновленню. Темні сорти шоколаду стимулюють викид ендорфінів - гормонів щастя, які впливають на центр задоволення, покращують настрій і підтримують тонус організму.

Сучасні вчені не прийшли до єдиної думки про вплив шоколаду на організм людини. Однак більшість медиків дотримуються думки, що шоколад - надзвичайно корисний продукт, який необхідно включати в свій раціон.

Шоколад містить багато корисних речовин.

Глюкоза підвищує працездатність, поліпшує діяльність мозку.

Калій та магній стимулюють м'язову і нервову системи, тому шоколад корисний людям, що займаються спортом. Магній бере участь у передачі нервових імпульсів і ритмічності роботи серця. Калій нормалізує кров'яний тиск, від нього залежить електролітний і водний баланси в клітинах і тканинах організму.

Танін регулює роботу травної системи, сприяє виведенню шлаків з організму, надає проносне дію. Але, з іншого боку, танін звужує кровоносні судини головного мозку і може стати причиною головного болю. Щоб уникнути цього, вибирайте сорт шоколаду з мінімальним вмістом какао тертого.

Какао-масло в поєднанні з цукром піднімають життєвий тонус, так як з їх допомогою в мозку виробляються збуджуючі речовини - серотонін і ендорфін. Чим більше у складі шоколаду какао-продуктів, тим сильніше його збудлива дія.

Вчені виявили, що шоколад-відмінний антидепресант. Він містить речовину фенілетиламін, який стимулює діяльність нервових клітин, внаслідок чого у людини покращується настрій.  Американські вчені провели  встановили, що люди, що вживають шоколад 2 - 3 рази на місяць, відчувають себе краще, ніж ті, хто його зовсім не їсть.

Залізо в невеликих кількостях міститься в гіркому шоколаді, тому він особливо корисний дитячому зростаючому організму і людям, страждаючим анемією

Теобромін і кофеїн, у великих кількостях містяться в гіркому шоколаді, підвищують стресостійкість організму, мають тонізуючий ефект. Теобромін підвищує кров'яний тиск і частоту пульсу, тобто є природним стимулятором серцево-судинної та нервової систем. Один грам цього чистого алкалоїду перетворюється на отруту. У готовому шоколаді цієї речовини не більше 0,4%. Така доза безпечна для здоров'я людини, вона помітно підвищує життєвий тонус. Вміст кофеїну в 100-грамової плитці шоколаду складає близько 20 міліграмів. Це незначна доза в порівнянні з тим, що в чашечці натуральної кави його 120 міліграмів.

Феноли благотворно впливають на стінки кровоносних судин. Вони перешкоджають окисленню холестерину LDL в крові, звуження кровоносних судин і утворенню тромбів. Феноли сприяють більш ефективному кровотоку, зменшуючи навантаження на серце. Такий же цілющий ефект надає і червоне вино. Вчені Каліфорнійського університету в результаті досліджень виявили, що в шоколадній плитці вагою 50 грамів міститься стільки ж фенолів, скільки в келиху червоного вина, тобто близько 210 міліграмів. Невелика кількість темного шоколаду містить таку ж кількість флавоноїдів, як 6 яблук або 4-5 чашок чаю.

Молоко і вершки, що входять до складу шоколаду, містять ефективний природний транквілізатор, який заспокійливо впливає на організм, допомагає впоратися з безсонням. Тому, якщо ви хочете заспокоїти нерви, їжте світлі сорти шоколаду з високим вмістом молока і вершків.

Панацея від усіх хвороб

У кінці XVIII - початку XIX століття шоколадним напоєм європейці рятувалися від сінної лихоманки, хвороб шлунка, легень і багатьох інших захворювань

Японські вчені виявили, що вживання шоколаду знижує ризик розвитку виразки шлунка, сінної лихоманки, ракових пухлин, а також сприяє підвищенню імунітету.

Неймовірно, але шоколад рятує від інфаркту та інсульту! Вміщені в шоколаді особливі речовини - феноли - перешкоджають утворенню тромбів у судинах серця і мозку. Навіть гіпертонік може побалувати себе парою-трійкою шматочків шоколаду. Кофеїн міститься в ласощах в такій малій кількості, що ніяк не може підвищити артеріальний тиск. Не треба побоюватися і тим, у кого підвищений холестерин в крові: в шоколаді міститься тільки корисний холестерин, а стеаринова кислота ще й «чистить» судини.

Більше того, природні антиоксиданти катехіни попереджають розвиток злоякісних пухлин і зменшують ризик захворювання на діабет і здатний сповільнювати процеси старінняА зовсім недавно англійські вчені встановили, що розсмоктування шматочка шоколаду допомагає при кашлі і болю в горлі.

Ще більш корисним шоколад стає укупі з горіхами, адже, як відомо, вони є багатим джерелом рослинних білків. Одними з найбільш корисних вважаються лісові горіхи. Рекомендація: щоб продовжити життя і бути здоровим, щодня з'їдайте пів-плитки шоколаду або парочку шоколадних цукерок.

У період Другої світової війни шоколад входив до складу продпайків для льотчиків; тільки цей компактний і самий цінний харчовий продукт (500 - 600 кілокалорій на 100 грамів!) Був здатний підтримувати людину, що знаходиться на межі сил протягом багатьох годин.

Здорового і солодкого Вам дня з шоколадом!

До списку новин