загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Дев'ять способів бути щасливішим

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Відтоді, як я отримала свій перший заробіток і витратила його, я маю досить складні стосунки з грошима. Я досить адекватна, але імпульс легковажно «розкидатися грошима» часто перемагає. В основному я в останню хвилину хапаю непотрібні мені товари, виставлені перед касою, або купую екстравагантні подарунки для сім'ї та друзів. Жодна з цих покупок не призвела до фінансового краху, але вони насправді призводять до розчарувань та неприємних відчуттів.

Маючи сина шкільного віку, я часто запитую себе: чи варто було б заощадити готівку? Або віддати гроші на гідну благодійність? Або купити щось більш практичне, те, що у нашій сім'ї насправді могло б використовуватися? Коли я розповідаю про цю дилему своїм друзям, дехто червоніє більше, ніж інші - вони погоджуються, гроші - справа тонка і витратна, і подібні покупки не приносять щастя.

Але згідно з останніми дослідженнями, гроші не тільки мають потужний вплив на наш мозок, вони дійсно можуть зробити нас щасливими. Головне не те, скільки їх  у нас (існує лише невеликий взаємозв‘язок між багатством і щастям - це становить близько 1% за опитуванням), а як ми витрачаємо свої гроші. Наприклад, як показують дослідження, захоплення від блискучого нового автомобіля, сучасних гаджетів, або нового предмету одягу недовговічні. А подорож забезпечить більш тривале задоволення, вважає Даніель Гілберт, кандидат наук, професор Гарвардського університету і автор книги «Камінь спотикання на шляху до щастя».

Так що ж нам допоможе досягнути щастя? Ось деякі перевірені поради:

1. Влаштовуйте регулярні обіди або вечері з друзями. Масштабне опитування, проведене Національним центром вивчення громадської думки при Чиказькому університеті, свідчить, що ті, хто має п'ять і більше близьких друзів мають на 50 відсотків більше шансів назвати себе щасливим.

2. Поїдьте у подорож. Приємні спогади та враження про цікавий відпочинок швидше розквітають, ніж зменшуються, коли ви їх відтворюєте, говорить доктор філософії Баррі Шварц. Наступного разу, коли ви подумаєте, що не варто влаштувати відпустку, замисліться над тим, що це буде причиною відкладеного коефіцієнта вашого щастя.

3. Інвестуйте в навчання, яке вимагає значних зусиль. Спробуйте навчитися грі на фортепіано, грі у гольф, теніс або танцям. Ми набагато щасливіші, коли працюємо задля досягнення мети, ніж коли ми її вже досягнемо, говорить професор психології Гарвардського університету Карол Кауфмана.

4. Подумайте про те, щоб завести кота або собаку. Дослідження показують, що тварини піднімають рівень ендорфинів, і власники домашніх тварин свідчать про те, що вони щасливіші ніж ті, хто не має чотириногих компаньйонів.

5. Інвестуйте гроші у журнал, який ви любите. Ведення списку вдячності, записування стверджень, дослідження думок - все це зменшує стрес і допомагає зосередити увагу на тому, що важливе для вас.

6. Купуйте пам'ятні речі. Сувеніри і будь-що, що нагадуватиме вам про вашу молодість: наприклад, футболка з зображенням улюбленого гурту є потужним детонатором позитивного настрою.

7. Роздобудьте гриль для двору, або інвестуйте у камін. Створення простору, де друзі, рідні та сусіди зможуть розслабитися та відпочити, принесе безмежне задоволення.

8. Час зробіть пріоритетним над грошима. Дослідження свідчать, що скорочення годин роботи зробить вас щасливішими, навіть якщо це означатиме менше фінансів.

8. Витратьтеся на свіжі квіти. Дослідження Університету Ратгерса пов'язало перебування серед свіжих квітів з більшим рівнем загального задоволенням від життя.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин