загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Звідки до нас прийшов Старий Новий рік?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Старий Новий рік - Новий рік за юліанським календарем («за старим стилем»).

У XX і XXI століттях припадає на північ між 13 і 14 січня («новим стилем»). Після переходу на новий стиль старий Новий рік продовжує за традицією неофіційно відзначатися в деяких країнах.

Традиція відзначати старий Новий рік виникла після 1918 року, коли в Росії було введено нове літочислення. Переддень Нового року своєю обрядовістю нагадував переддень Різдва та в народі називався Щедрим Вечором, що пов`язано зі звичаєм готувати багатий святковий стіл, який обов`язково прикрашали скоромні страви.

На Новий рік, як і на Різдво, носили «вечерю». Характерною прикметою новорічного свята в Україні було й щедрування — давній народний звичай церемоніальних обходів хат із побажанням щастя членам сім`ї та розквіту господарства. На відміну від колядування, обряд щедрування завжди був в Україні справді народним, позацерковним та незначною мірою відчув на собі вплив християнської церкви. Звідси й його радісне, оптимістичне звучання. До кінця XIX ст. обряд щедрування, увібравши в себе національний колорит та менталітет нашого народу, став явищем народної художньої творчості та таким зберігся й до-сьогодні. Далі читайте, як перший день Нового року приходив в оселі українців.

Старий Новий рік - це рідкісний історичний феномен, додаткове свято, яке виникло в результаті зміни літочислення. Через ці розбіжності календарів ми відзначаємо два «Нові роки» - за старим і новим стилем. Таким чином, в ніч з 13 на 14 січня кожен може дозволити собі «досвяткувати» найулюбленіше свято. Адже для багатьох віруючих людей Старий Новий рік має особливе значення, оскільки від душі відсвяткувати його вони можуть лише після закінчення Різдвяного посту.

Цікаво, що різниця між юліанським і григоріанським календарями збільшується кожне сторіччя, коли число сотень у році від Різдва Христова не є кратним чотирьом, на один день. Тому з 1 березня 2100 року ця різниця становитиме 14 днів. А з 2101 року Різдво і Старий Новий рік будуть відзначатися на день пізніше.

Сьогодні з року в рік популярність Старого Нового року зростає. Все більше людей ставляться до нього, як до самостійного свята, яке продовжує чарівність Нового року або ж дозволяє відчути це зачарування вперше.

Зі Старим Новим роком пов`язано багато звичаїв і традицій. У давньоруському календарі цей день був присвячений Василю Великому і називався Василів день.

Цей день вважався дуже важливим з точки зору його впливу на весь наступний рік. Селяни на Василів день відзначали старовинне свято «Авсень» або «Овсень» - землеробське свято, пов`язане з обрядом обсіювання, задобрювання майбутнього врожаю.

Особливе місце займав обряд варіння каші. Відбувався він у ніч з 13 на 14 січня за новим стилем. Старша жінка в будинку рівно о другій годині ночі приносила з комори крупу, а старший з чоловіків - воду з річки або криниці. Крупа й вода стояли на столі до тих пір, поки не витопиться піч, і до них ніхто не доторкався, щоб не відлякати долю. Далі вся родина сідала за стіл, і старша жінка, розмішуючи кашу, голосила: «Сіяли, ростили гречку все літо; вродилася каша гречка і крупна і рум`яна; звали-позивали нашу гречку в Царгород побувати, на княжий бенкет бенкетувати; поїхала гречка в Царгород побувати з князями, з боярами, з чесним вівсом, із золотим ячменем; чекали гречку, дожидали біля кам`яних воріт; зустрічали гречку князі й бояри, саджали гречку за дубовий стіл бенкет бенкетувати, і приїхала наша гречка до нас гостювати ».

Після цього всі вставали з-за столу, а господиня з поклоном ставила кашу в піч. Коли каша встигала, оглядали - чи повний горщик. Якщо каша вилазила з нього - це віщувало біду всьому будинку. Від тріснутого горщика теж доброго чекати не доводилося. Після зняття пінки оглядали саму кашу - якщо вона була наваристою, значить, буде і щастя, і врожай. Гарну кашу з`їдали на сніданок, погану ж викидали в річку.

Особливий обряд був пов`язаний з «ходінням по домівках». Обов`язковим частуванням для гостей в цю ніч були пироги, варені свинячі ноги і взагалі всі вироби з свинини, тому що Василь відомий на Русі як свінятник, тобто покровитель свинячоі їжі. Недарма казали: «Свинку та борівка для Васильєва вечірка», «На Василя великого - свинячу голову на стіл!».

Нерідко під Старий новий рік відбуваються дуже дивні події, коли люди раптом відкривають у собі і оточуючих досі невідомі сторони характеру, і в них відбувається як би роздвоєння особистості. Можливо, це обумовлено і тим, що сам Старий Новий рік - це якесь роздвоєння одного свята, а можливо, і покликом далеких предків, які саме в цю ніч зустрічали колись Новий рік.

До списку новин