загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Страви з квашеної капусти: смачно, швидко і корисно

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Страви з квашеної капусти: смачно, швидко і корисно

Солона або квашена капуста - найпопулярніша засолка в нашій країні, з нею змагаються хіба що огірки та помідори. Але от у плані своєї кулінарної універсальності вони з капустою навряд чи можуть змагатися, адже з неї можна зробити масу других страв, а не тільки їсти її як закуску.

Квашена капуста відома не тільки як наше національне блюдо, але і як лідер серед овочів і заготовок за вмістом вітаміну С, тому їсти її дуже корисно. Добутий в результаті молочнокислого бродіння капусти продукт можна їсти і як закуску, і подавати на гарнір, і робити з нього салати і безліч смачних других страв. Про останні ми і поговоримо в цій статті.

Серед численних достоїнств квашеної капусти, крім її чудового смаку, і той факт, що вона нормалізує мікрофлору кишечника, сприяє правильному травленню і, тим самим, покращує діяльність шлунково-кишкового тракту в цілому, від якої багато в чому залежать наші здоров'я, краса і добре самопочуття. Однак слід уточнити: не можна їсти кислу капусту страждаючим від виразкової хвороби шлунка і 12-палої кишки, жовчнокам'яної хвороби, при нирковій недостатності.

У квашеній капусті містяться вітаміни А, В1, В2, В3, В6, С, К, Р, U (останній вітамін дуже рідкісний, він перешкоджає появі виразок в шлунку і 12-палої кишці). Важливо, що речовина аскорбиген (похідне від вітаміну С) не тільки не руйнується при тривалому зберіганні, але ще й перетворюється на вітамін С при тепловій обробці. Також в кислому капусті міститься йод, залізо, калій, кальцій, фосфор, цинк та багато інших. ін. мінерали, аміносіслоти, флавоноїди, пробіотики, клітковина, ензими, фітонциди.

При регулярному споживанні кисла капуста перешкоджає розвитку гастриту і виразкової хвороби, покращує роботу ШКТ, дозволяє схуднути (при низькокалорійній дієті), має загальнозміцнювальну, антиканцерогенну та імунопрофілактичні дію, запобігає хворобам серця, підсилює стійкість до стресів, надає омолоджуючий ефект, тонізує організм, знижує рівень холестерину в крові.

Загалом, заготовлювати капусту на зиму обов'язково варто, і, крім корисної закуски у вас під рукою завжди буде хороша основа для маси других страв.

З історії квашеної капусти: вважається, що з'явилася квашена капуста в Китаї, а будівельники Великої китайської стіни їли квашену в рисовому вині капусту ще в III столітті. Звідти це блюдо перейшло в корейську кухню, де трансформувалося в кимчи (дуже гостру квашену капусту), так і дійшло воно до нашої кухні, де теж придбало свої національні риси.

РЕЦЕПТИ ДРУГИХ СТРАВ З КВАШЕНОЇ КАПУСТИ

Другі страви з квашеної капусти готують і в Польщі (найвідоміше - бігос), і в Австрії, і в Німеччині (коронна страва - свинячі ніжки з кислою капустою), і в Румунії (сармале), і в багатьох інших країнах.

Ми сьогодні поговоримо про найсмачніші і простих стравах з квашеної капусти, які можна швидко приготувати на обід або вечерю.

РЕЦЕПТ БІГОС З КВАШЕНОЇ КАПУСТИ З М'ЯСОМ

Знадобиться: капуста квашена, свіжа капуста, нежирна свинина, грудинка копчена, бекон, ковбаса, розсіл від капусти, морква, цибуля, спеції, м'ясний бульйон, рослинне масло.

Як приготувати бігос з м'ясом. Нарізати свіжу капусту, поставити її гасити, додавши нарізану моркву, окремо обсмажити цибулю. Все м'ясо некрупно нарізати, додати до цибулі свинину, обсмажити. Окремо обсмажити бекон, ковбасу і грудинку, потім все це змішати. Покласти до м'ясних продуктів промиту квашену капусту, влити бульйон і трохи розсолу, покласти свіжу тушковану капусту, приправити, перемішати, згасити всі 5 хв.

Можна приготувати бігос тільки з одним видом м'яса або прибрати якісь його види на свій розсуд - все одно буде дуже смачно!

У сільській російській кухні завжди було популярно друга страва, в якому квашена капуста поєднувалася з картоплею та м'ясом (могла поєднуватися тільки з картоплею).

РЕЦЕПТ КАРТОПЛЯ-СЕЛЯНКА З М'ЯСОМ І КВАШЕНОЮ КАПУСТОЮ

Знадобиться: квашена капуста, картопля дрібний, реберця або ошийок свинини, лавровий лист, перець-горошок. Обсмажити по черзі на одній глибокій сковороді з товстим дном і стінками м'ясо, картоплю, капусту, потім скласти в неї все відразу, покласти лавр і перець, влити окріп - він повинен покрити інгредієнти на 2см, включити слабкий вогонь. Готувати блюдо не менше години, можна потомить і більше.

Кислу капусту дуже часто поєднують, готуючи другі страви, зі свининою. Не виняток - естонська кухня, в якій є таке блюдо під назвою «мульга-капсад».

РЕЦЕПТ «МУЛЬГА-КАПСАД» (КВАШЕНА КАПУСТА, ТУШКОВАНА ПО-ЕСТОНСЬКИ)

Знадобиться: 1кг капусти квашеної, 500г жирної свинини або бекону, 1-2 цибулини, 0,5 склянки перлової крупи, 1 ч.л. цукру.

Як приготувати мульгі-капсад. Великими шматочками порізати м'ясо, викласти в каструлю з товстими стінками, зверху покласти капусту, всипати крупу і не перемішуючи залити все водою (вона повинна покрити продукти на 0,5 см). Поставити каструлю в духовку, пекти на середньому вогні 3-5часов, поки вода повністю не випарується. Перед подачею в готову страву кладеться обсмажений на салі дрібно нарізаний лук, додається цукор і сіль.

Квашену капусту для других страв можна не тільки гасити. Не менш смачні з нею виходять котлети.

РЕЦЕПТ КОТЛЕТ З КВАШЕНОЇ КАПУСТИ

Знадобиться: 500г картоплі, 400г квашеної капусти, 100г товчених сухарів, 2-3 цибулини, 1 яйце, 2 ст.л. рослинного масла, перець, сіль.

Як приготувати котлети з кислої капусти. В мундирі відварити картоплю, відразу очистити і перекрутити ще гарячим в м'ясорубці. Перемішати пюре і капустою, дрібно нарізаним обсмаженою цибулею, вбити яйце, поперчити і посолити, перемішати фарш. Мокрими руками формувати з фаршу котлети, панірувати їх в сухярях і смажити до зарум'янювання на сковороді з маслом з двох сторін.

Звичайно, в других стравах капусту можна поєднувати з будь-якими видами птиці, м'яса, з рибою і самими різними овочами, з субпродуктами (печінкою, серцем, нирками і т.д.). Ми не будемо перераховувати всі ці рецепти, а наостанок розповімо про більш оригінальному блюді.

РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ ПРЯНОЇ КВАШЕНОЇ КАПУСТИ, ТУШКОВАНОЇ З ЯБЛУКАМИ

Знадобиться: 600г капусти квашеної, 120мл соку яблучного, 3-5 горошин перцю запашного, 3 лаврових листа, 2 зубчики часнику, по 1 цибулині і яблуку, 0,5 лайма / лимона, 1 ст.л. масла рослинного, 1 ч.л. меду рідкого, 0,5 ч.л. кмину, 0,25ч.л. імбиру меленого, сіль.

Як згасити кислу капусту з яблуками. Нарізати часник крупно, цибулю - кубиками або півкільцями. Очистити яблуко, нарізати його дрібно, скропити соком лимона, віджати від розсолу капусту. Масло розігріти в сковороді, обсмажити цибулю з часником до м'якості, всипати кмин, імбир, покласти лавр і перець-горошок, перемішати. Додати в сковороду яблуко і капусту, влити сік яблучний, довести до кипіння, до мінімуму знизити вогонь, під кришкою згасити 10 хв до хрусткої або 15 хв до м'якої капусти. Прибрати з сковороди лавр, покласти мед і перемішати, підсолити за смаком, ще 2-3 хв прогріти і відразу подати.

Приготування страв з квашеної капусти займає небагато часу, а страву виходить смачним і дуже корисним. Готуйте такі страви з капусти і будьте здорові і повні сил навіть в самі похмурі і холодні осінні і зимові дні!

До списку новин