загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У столиці народилася унікальна дитина «від трьох батьків»

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У неї є тато, мама і… ще одна мама. Новонароджена дівчинка здійснила прорив у репродуктивній медицині, ставши першим немовлям із одразу трьома генетичними батьками.

У репродуктивній клініці «Надія», яка спеціалізується на лікуванні безпліддя та екстракорпоральному заплідненню (ЕКЗ) народився унікальний малюк – дитина з ДНК від трьох осіб – мами, тата та донора. Поки це перший і безпрецедентний випадок не лише у нашій країні, а й у світі. Дитина з’явилася після пронуклеарного переносу, ДНК від донору лише метахондріальне, все інше від батьків.

Лікарі стверджують, що дитина цілком нормальна. Для 34-річної матері дитини, це був єдиний шанс народити свою дитину. До цього жінка протягом більше ніж 10 років мала  багато спроб штучного запліднення як у нашій країні, так і за кордоном. Причиною безпліддя цієї пацієнтки  була зупинка розвитку ембріонів  на  ранніх етапах розвитку. До цього в подібних випадках пацієнтам можна було допомогти лише з використанням донорських яйцеклітин. Але відтепер такі пацієнти мають шанс мати рідних дітей.

Суть методу полягає в тому, що пацієнтці було проведено перенос ії  та чоловіка ядер в донорську яйцеклітину, що в свою чергу була позбавлена ядра.

В результаті цієї маніпуляції була отримана «реконструйована» яйцеклітина, що мала генетичний набір ядерної ДНК від матері і батька (приблизно 25.000 генів) і цитоплазматичне ДНК від донора (37 генів).

Проте є і досить вагомий мінус такого методу ЕКЗ – невивченість методу. Тому ембріолог клініки «Надія» Павло Мазур зазначив, що перед тим як робити таку процедуру лікарі обов’язково у подружжю повідомляють що є варіанти. А саме:

1. Не заводити дітей

2. Всиновити малюка

3. Запліднити яйцеклітинами донора (у такому випадку жінка виносить дитину, але не буде генетичною матір’ю малюка).

Якщо майбутні батьки відмовляються від перелічених варіантів, лише у цьому разі їм пропонують метод пронуклеарного переносу.

Друга дитина запліднена методом пронуклеарного переносу повинна народитися у березні. Тобто це вже друга жінка, яка завагітніла таким методом за допомогою фахівців клініки. Лікарі повідомили журналістам, що очікують на появу хлопчика.

Перша в світі дитина, яка народилася за допомогою ЕКЗ - Луїза Браун  1978 році у Великобританії. На пострадянський простір екстракорпоральне запліднення прийшло у 1986 році. Щорічно народжується більше 30 000 ЕКО-малюків. В середньому щоб завагітніти за допомогою ЕКЗ жінці потрібно 3-4 спроби. Якщо раніше під час екстракорпорального запліднення жінці «підсаджували» декілька ембріонів, щоб хоча б хтось прижився, то зараз все частіше використовують один ембріон. Адже багатоплідна вагітність – це підвищені ризики, а завдяки розвитку медицини лікарі домоглися великий шансів приживання і одного ембріона.

Як правило до штучного запліднення вдаються, коли жінка не може завагітніти. Але цікавий той факт, що деякі заможні жінки вдаються до ЕКЗ через небажання заводити дітей у молодості. Так, можна заморозити яйцеклітини, законсервувавши їх на багато років. А потім у відповідний момент використати «знахідку».

https://www.youtube.com/watch?v=D7z4MOUIvA8

Ярослава ЗОЛОТЬКО

 

Джерело:
До списку новин