загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На Рівненщині пенсіонерка виростила найбільших у Європі нічних метеликів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати



64-річна Валентина Якубчик із села Глинськ Здолбунівського району Рівненської області в глиняному глечику виростила метеликів з розмахом крил понад 15 см. Їх вважають найбільшими нічними метеликами в Європі.
 gazeta.ua

"Торік під осінь у саду на старій груші знайшла дві гусені. Вони були такі величезні й волохаті, що страшно до рук взяти. Кожна завдовжки щонайменше 13 см. А товщиною понад 2 см. Такої гусені у життя не бачила, - згадує господиня. – Думаю покажу внукам таке диво. Вкинула обидві до глиняного глечика й накрила ганчіркою. Коли на вихідні приїхали діти, то очам не повірили. В глечику, де були гусені, лежали кокони". 

Валентина Семенівна показує руками їх розмір. Каже, що кокони були більші за сортові волоські горіхи. Кожен з них був обмотаний, наче павутиною. Внуки вмовили не викидати знахідку. Занесли глечик до хати. Поставили на холодну підлогу.

"Напевно, з місяць діти заглядали, а потім і забули. Згадали про глечик коли робили порядок у хаті перед Великоднем. Поставили його на підвіконня. Менше ніж за місяць у травні із коконів вилетіли величезні два метелики. Скільки живу на світі, то таких не бачила. Розмах крил найменшого – 15 см, а другий ще більший", - дивується Валентина Якубчик.

Господиня не боїться брати метеликів до рук. Каже, що діти прочитали в Інтернеті все про них. Вони не отруйні та не кусаються.

Науковці не пов'язують появу метелика на Рівненщині з глобальним потеплінням. Пояснюють, що він хоч і рідкісний проте типовий представник фауни регіону.

"Велике нічне павиче око, або його ще називають сатурнія грушева, дійсно занесений до Червоної книги України. Його вважають найбільшим нічним метеликом Європи. Метелики нічого не їдять, а живуть за рахунок запасів, які накопичили, будучи гусеницею", - розповідає Тетяна Гусаковська, біолог з Рівненського державного гуманітарного університету.

Найчастіше Велике нічне павиче око можна побачити в садах, де ростуть груші. Самки більші за самців і літають тільки вночі. Вони відкладають яйця на листі дерев, якими потім буде харчуватися гусениця. Переважно на грушах, малині та ожині. Личинки метелика виростають до розміру пальця дорослої людини. Молоді гусениці чорно-жовтого кольору, а дорослі – зелені.

"Найпоширеніша сатурнія грушева у Середній і Південній Європі, на Кавказі, Малій Азії та Ірані. В Україні найчастіше її можна побачити в Криму. Живе вона всього кілька тижнів. Відкладає яйця й помирає", - додає біолог.

Автор: Віктор ГОМОЛЬ

 

Джерело:
До списку новин