загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Які овочі садити після огірків на наступний рік?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Усі знають про те, що кілька років на одних і тих же грядках не можна висаджувати родинні овочеві культури. Пов’язано це з тим, що такі посадки виснажують грунт і урожай неухильно знижується. Крім того, в грядках накопичуються захворювання і шкідники, супутні цьому овочу. Що садити після огірків на наступний рік, а чого слід уникати, якщо ви хочете отримувати стабільний і здоровий урожай?

Що можна садити після огірків у відкритому грунті?

Якщо ви садите огірки на грядку, де до цього вже росли якісь овочі, простежте, щоб це були не огірки або гарбузи. Попередні “господарі” грядки сильно виснажили запас мікроелементів в грунті і про хороший урожай можна забути.

У відкритий грунт після огірків найкраще висаджувати коренеплоди:

  • •  картоплю;
  • •  моркву;
  • •  томат;
  • •  буряк;
  • •  ріпу;
  • •  цибулю, часник.

У цьому випадку ви можете отримати багатий урожай нової культури, а земля тим часом відновить свої поживні запаси.

Чергування овочів

Якщо після огірків у відкритий ґрунт ви посадите бобові (горох, квасоля, боби), то вони допоможуть відновити родючість огіркових грядок і поповнити запаси корисних мікроелементів у ґрунті. Після бобових культур можна буде садити досить чутливі до якості грунту картоплю, кабачки, томати і перці.

Посадку хрестоцвітних (особливо капусти) краще запланувати в іншому місці садової ділянки. Посаджена після огірків капуста виснажить землю і ситуацію не поправить навіть щедра підгодівля добривами. Саме тому садівники, які мають досвід вирощування обох культур ніколи не висадять капустяну розсаду після огіркової.

Що не можна садити після огірків і чому?

Є три причини, чому врожайність огірків при висадці на одну і ту ж грядку неухильно падає:

  • •  Рослини вибирають з грунту всі потрібні їм мікроелементи. Якщо немає додаткової підгодівлі, грунт виснажується досить швидко і вже на наступний рік огірки починають плодоносити багато менше;
  • •  Рослини одного або подібних видів мають однакові хвороби. Їх збудники скупчуються в грунті і вже через 2-3 роки посадки починають хворіти багато більше своїх попередників;
  • •  Огіркам, як і іншим рослинам, властиво виділяти продукти життєдіяльності (коліни). Виділяє їх і коріння, і вся наземна частина розсади. Коліни накопичуються в грунті і можуть завдати шкоди подальшим посадкам. Вважається, що 3-4 роки після огірків земля повинна відновлюватися.

Але цю заборону можна обійти, якщо грамотно розподілити чергування культур: одні овочі зможуть добре підготувати грунт для своїх “змінників”. Після огірків не можна садити гарбузові культури, оскільки у них подібні захворювання.

Що посадити після огірків в теплиці?

Для тепличних огірків недостатньо тих робіт, що у відкритому грунті: підживити попередньо грунт, засіяти насіння і після їх виходу регулярно поливати. У теплиці паростки потрібно підв’язувати і прищипувати зав’язі. Крім того, обмежений простір грядок в теплиці не дозволяє вільно розпоряджатися посадками.

Сівозміна відкритого грунту в тепличних умовах дуже утруднена, але все ж можлива. Хороший вихід зі складної ситуації: посадка спеціальних рослин (сидератів), які називають ще “зеленими добривами”.

У процесі росту сидерати допомагають відновлювати поживні мікроелементи на грядках, попутно руйнуючи шкідливі речовини. Для нейтралізації шкідливих колін, які огірки утворюють у великій кількості, можна посадити в теплицю злаки, бобові або масляну редьку.

Висаджують сидерати в кінці літа, після прибирання огіркового бадилля з грядок. Всього за 1,5-2 місяці ці зелені помічники відновлять родючість грунту і позбавлять його від токсинів. На початку жовтня їх потрібно скосити і закопати в землю на грядках на глибину в 5-10 см.

Так ви зможете відновити грядку в теплиці і вже на наступний рік висаджувати в неї огірки, не побоюючись виснаження грунту і хвороб.

 

Джерело:
До списку новин