Колонка автора:

ШОК Є – РЕФОРМ НЕМА

Міністр соціальної політики та праці Андрій Рева сподівається на політичне рішення для прийняття Верховною Радою пенсійної реформи.

Раніше він уже обіцяв, що пенсійна реформа здійснить революцію в свідомості українців, що шок у громадян від її прийняття може бути таким самим, як і після підвищення тарифів.

Ось це – той момент, коли я охоче вірю міністру! Шок нам усім гарантовано! На відміну від справжнього реформування пенсійної системи. Точніше – так: щось приймуть, назвуть реформою, хоча вона не відбудеться як власне реформа. Ми ще пам’ятаємо, як комсомольський вожак (колишній перший секретар Дніпропетровського обкому комсомолу) Тігіпко бадьоренько проголошував про нібито реформу, переконував парламент прийняти відповідний законопроект. До речі, тігіпківський проект не назвали Законом «Про пенсійну реформу». Верховна Рада 8 липня 2011 року прийняла Закон України "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" № 3668-VI. Увага:  НЕ ПРО РЕФОРМУ СИСТЕМИ, а лише про окремі заходи. І ці заходи урядовці та нардепи (а вслід за ними – ЗМІ) почали називати пенсійною реформою.

Ну, а далі вже всі, хто  при владі, погодились, що то – реформа. Тігіпко запевняв, що підвищення віку виходу на пенсію та пенсійного стажу дасть змогу одержувати щороку 5 мільярдів гривень додаткових надходжень до Пенсійного фонду. І що ж? Шок у народу був, збурення в суспільстві було. Грошей не було (точніше – надійшло тільки півтора мільярда замість обіцяних п’яти).

В своєму інтерв’ю Ви, пане міністр, нещодавно заступилися за тігіпківську «реформу» і сказали буквально таке: «Не можна сказати, що був один негатив. Вони намагалися комплексно провести реформу, але не довели справу до розумного завершення. Я оцінюю їх результати, як рух у правильному напрямку. Якби вони цього не зробили, нам би сьогодні було набагато важче. У зв'язку з реформою пенсійний вік уже досяг 58,5 років. Це дало те, що кількість пенсіонерів, яким треба платити пенсію, скоротилася на 1,5 мільйона чоловік» (кінець цитати).

Логіка залізна!.. Тігіпківська діяльність на ниві пенсійного забезпечення – це, на Вашу думку, не лише негатив. А що ж віднесено до позитиву? Виявляється – скорочення чисельності (хоч Ви вжили слово «кількості») пенсіонерів, яким треба платити пенсію, на 1,5 мільйона чоловік!

Евріка! То я вношу раціоналізаторську пропозицію: встановити вік виходу на пенсію – 90 років, і у Вас пенсіонерів узагалі не буде: вони зникнуть, як клас! Узагалі, якщо говорять про гарбузи або про стільці, то поняття «кількість» до них підходить. А про живих людей все ж таки слід говорити «чисельність». Та це зрештою не так суттєво…  

У мене є кілька суттєвих запитань до пана міністра Реви.

Перше. Якщо на Вашу думку наш парламент має прийняти «політичне рішення» щодо запропонованої Вами пенсійної реформи, то чи визнаєте Ви особисто, уряд Гройсмана і Верховна Рада той факт, що пенсійної реформи в Україні досі ще не було? Якщо ж не визнаєте, то ЩО САМЕ ВИ ПРОПОНУЄТЕ ТЕПЕР – реформу реформи?! Чи нас чекає лише один шок?..  

Друге. Чи не краще закласти в реформу пенсійної системи виплату пенсіонерам реальних грошових надбавок до пенсій замість субсидій на сплату витрат за послуги житлово-комунальної сфери? Бо олігархічні монополії типу «Київенерго», «Київгаз», «Київводоканал» тощо під мудрим керівництвом неоковирного НКРЕКП скоро вже здиратимуть з громадян платню за дим, за дощ, за блискавку, за сонячну енергію тощо. А держава з бюджету сплачуватиме їм гроші, замасковані в субсидіях. (Передбачаю Ваше обурення з приводу цих моїх припущень, схожих на жарти, а тому одразу відкидаю звинувачення в несерйозності, бо маю впевненість, що Ви не погодитесь з твердженням НКРЕКП, нібито брати гроші за опалення – це зовсім не те, що брати за тепло!). Боюсь навіть порівнювати з водопостачанням!.. Бо це страшенне НКРЕКП візьме та й без будь-яких жартів введе податок за воду – окремо, а за водопостачання – окремо…  

Третє. Чи передбачено проектом пенсійної реформи обмеження кратності між мінімальним та максимальним розміром пенсій? Якщо ні, то хочу одразу сказати, що особисто я, ветеран праці з більш як півстолітнім трудовим стажем, подам в суд на уряд України, якщо в результаті Вашої реформи судді, менеджери державних підприємств, інші категорії пенсіонерів і надалі отримуватимуть пенсії в розмірі 30 тисяч, 40 тисяч, 100 тисяч гривень, а я – менш як 2 тисячі.

Шок Ви вже гарантували нам, але навіть шокована людина рано чи пізно змушена заради власного виживання вживати заходів протидії, і позов до суду – це не найстрашніша реакція на шокову терапію.

Відомі досить поширені випадки, коли доведена до відчаю людина вчиняє напади, замахи, підпали та інші дії, на які вона ніколи не йшла через свою законослухняність. А коли таких шокованих мільйони, то вибухають революції.

Якщо до цього додати, що на руках у населення України зараз (за різними оцінками працівників СБУ, МВС, інших фахівців правоохоронних органів) від 3 до 4 мільйонів одиниць зброї, то стане очевидним: подальше знущання над пересічними громадянами небезпечно й для самої влади. Вивчіть досвід більшості держав світу. Максимальний розмір пенсії, як правило, може перебільшувати мінімальний вдвічі, втричі, вп’ятеро, а не в десять, двадцять, п’ятдесят разів, як у нас.

Якщо після всіх проголошених Вами реформ судді Конституційного суду буде гарантовано пенсію в 100 тисяч гривень, а простим смертним – у 50 разів менше,  я особисто пікетуватиму Міністерство соціальної політики і праці і засуджуватиму дії міністра Реви та уряду Гройсмана, що спричиняють ігнорування Конституції України, Стаття 1 якої передбачає, що Україна – демократична, соціальна держава.    

І останнє.  Коли дефіцит Пенсійного фонду кожного разу держава усуватиме за рахунок багатомільярдних бюджетних вливань, пенсійна реформа ніколи не виведе наше суспільство зі стану шоку!

«Всеукраїнська асоціація пенсіонерів» кільком президентам, кільком прем’єр-міністрам пропонувала свій проект концепції пенсійної реформи. Голова Ради ВАП Володимир Дзьобак навіть на ток-шоу намагався самозакоханому нарцису з видатним комсомольським минулим довести, що запропоновані урядом Азарова шляхи реформування пенсійної системи недолугі, що потрібно використовувати ефективні економічні важелі. Той Ваш попередник навіть не захотів дослухати, відмахнувся.

Особисто я, за дорученням Ради ВАП, на Міжнародній конференції щодо пенсійної реформи в Україні доповідав про наше бачення концепції пенсійної реформи  (зокрема щодо позабюджетних джерел наповнення Пенсійного фонду). Представникам нашої влади це було нецікаво (вони вибачилися перед присутніми й побігли на інші надважливі заходи – подумаєш, якась там пенсійна проблема!). А в перерві до мене підходили запрошені на конференцію представники із США, Швеції, Польщі і висловлювали своє схвалення наших пропозицій. Дивно, але громадяни Сінгапуру, Китаю, Америки більше цікавляться реформуванням системи пенсійного забезпечення в Україні, ніж наші можновладці! Бо всі ви такі зайняті, такі заклопотані! І такі амбітні, не в міру горді та так далекі від народу, якому маєте служити!..  

Ну, і що ж? Так і будемо приймати скороспілі проекти так званих реформ, які насправді не можна вважати реформами? Чи Вам цікаво знати, які ЕКОНОМІЧНІ ВАЖЕЛІ ми пропонуємо? Чи Вам не до нас, пенсіонерів?..

Іноді ПОЛІТИЧНЕ РІШЕННЯ – єдино можливий вихід у кризових ситуаціях. А те, що зараз в Україні саме така ситуація, визнаєте й Ви, пане міністр. Та це ж не означає, що не потрібно шукати ЕКОНОМІЧНЕ рішення!.. Бо далеко не завжди прийняті Верховною Радою ПОЛІТИЧНІ рішення виявлялися ефективними.  

Олег КРАВЧЕНКО,

ветеран праці, заступник голови Ради ВАП

на громадських засадах

 

Кравченко Олег

загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?