загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Скульптури з Івано-Франківська експонуватимуться у Луврі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

З 21 листопада по 25 лютого 2013 року у відомому паризькому музеї Лувр відбудеться виставка «Скульптор бароко в Україні середини ХVІІІ сторіччя: Йоганн Георгій Пінзель», повідомив Міністр культури Михайло Кулиняк 10 жовтня під час брифінгу в Будинку Уряду.

 

Серед відібраних до експонування у Франції скульптур Пінзеля – 3 експонати надав Музей мистецтв Прикарпаття (Івано-Франківський обласний художній музей). Відповідно до підписаних договорів між Львівською національною галереєю і Лувром, роботи повинні повернутися в Україну до 15 квітня 2013 року.  «Це перша в історії сучасної України масштабна виставка одного автора, представлена у Луврі. Вперше Україна на такому високому міжнародному рівні презентує найкращі зразки свого мистецького надбання», - підкреслив Михайло Кулиняк.  За словами Міністра культури, всі роботи для експонування відбирали французькі спеціалісти з 7 по 10 квітня цього року. Французькі фахівці відібрали 28 творів з Музею сакральної скульптури Львівської національної галереї мистецтв (15 експонатів), Музею мистецтв Прикарпаття (Івано-Франківський обласний художній музей (3 експонати), Тернопільського обласного краєзнавчого музею (7 експонатів), Тернопільського обласного художнього музею (2 рельєфи, які знаходяться на тимчасовому зберіганні в церкві Покрови Пресвятої Богородиці у Бучачі) та єдину кам`яну скульптуру – статую Святого Онуфрія з храму у селі Рукомиш Бучацького району. 

 

«Для французьких музейників ім`я Пінзеля стало справжнім відкриттям, - сказав Михайло Кулиняк. - Виставка у Луврі надасть можливість ввести у світовий культурний обіг мистецьку спадщину цього геніального скульптора, творчість якого досі була відомою лише вузькому колу фахівців». 

 

Довідково  Французька сторона взяла на себе транспортування, страхування та рекламу виставки, а також видання каталогу французькою мовою. Але, можливо, до Лувру відправляться не 28, а 27 творів українського майстра. Як відомо, селяни Рукомиша не погоджуються із транспортуванням до Франції скульптури святого Онуфрія, яка вважається одним з найкращих творів геніального скульптора.  Йоганн Пінзель – один із найвидатніших, але, водночас, і найзагадковіших європейських скульпторів ХVІІІ століття, якого нині називають «українським Мікеланджело». Про його особистість мало що відомо: ніхто не знає, де і коли він народився, відомо лише, що помер він у Бучачі у молодому віці і залишив після себе майже 40 учнів. Всі його твори носять сакральний характер – він не робив скульптур на теми світського життя.

 

До списку новин