загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

53 тисячі гривень має віддати державі пенсіонер Ярослав Божик

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

— Якби я мав такі гроші, відніс би їм. Лиш би мене не рухали, — каже 76-річний Ярослав Божик із села Бердіхів Яворівського району Львівщини. Районний Пенсійний фонд зобов'язав його повернути 53 тис. грн, які йому нібито переплатили з пенсією.

 

Ярослав Гнатович зустрічає на подвір'ї старої дерев'яної хати. Одягнений у чорний костюм та синю сорочку.

— Останніх шість років я отримував підвищену пенсію держслужбовця як колишній головний бухгалтер сільради. Тепер у Пенсійному фонді кажуть, що я підробив стаж у документах. Нібито займав посаду звичайного бухгалтера, а не головного, і на підвищену пенсію не мав права. Подали на мене до суду.

Пенсіонер живе сам. Дружина Лідія померла два роки тому. Дочки живуть окремо.

 

— Мені рука би не піднялася когось обдурити, — кладе руку на серце. — Завжди трудився по совісті. Маю загальний стаж 53 роки. Робив у колгоспі, згодом завгоспом у школі. Туда стільки ревізій приїжджало, у моїй роботі жодних неточностей не виявляли. Потім перевели в бухгалтери, бо у школі пройшло скорочення.

 

Ярослав Божик написав заяву на звільнення із сільради 2003 року. На той час був уже пенсіонером.

— Восени, через три роки, поїхав до району в Пенсійний фонд взяти довідку для дружини, — розказує. — Вона в мене як колишній учитель мала право на безплатні компослуги. Треба було зібрати документи й занести в газову контору. У Пенсійному фонді мене всі знали, то давай казати: Ярославе Гнатовичу, вам положена пенсія більша, як у держслужбовця. Чо ви не оформляєте? Я ж того не знав і їх за язика не тягнув. Мене направили у фінвідділ по довідку, що я справді робив головним бухгалтером. Із сільської ради взяв довідки про зарплату та ранг. Приніс ті документи, які мені дали. Через пару місяців став отримувати вдвічі більшу пенсію. То було нам спасіння, бо жінка захворіла, грошей ціла купа йшла на лікарство. Пенсію постійно підвищували, то ще у травні я отримав 2008 гривень. А вже з червня гроші зрізали наполовину.

 

11 липня Львівський окружний адміністративний суд відмовив у подальшому розгляді справи Божика, бо це не в його компетенції. Справу має взяти до провадження Яворівський райсуд.

 

— Ми найняли адвоката. Вона каже, що справа виграшна, — каже донька пенсіонера 52-річна Любов Буфан. — У ситуації винні працівники Пенсійного фонду. Вони мали перевірити довідки. А вони тільки на паперах написали, що провели перевірку і розбіжностей не виявили. Я не розумію, звідки така захмарна сума нарахувалася. Там явно за шість років стільки не назбиралося, бо пенсії збільшували поступово.

 

— Пенсію чоловікові нараховували на основі тих документів, які він приносив, — каже Оксана Коржак, заступник керівника Яворівського відділення Пенсійного фонду. — Очевидно, він свідомо подав неправдиві дані. Усі розрахунки має робити фінансовий відділ підприємства, на якому працює особа. У випадку Ярослава Божика — це бухгалтерія сільради. Виходить, що він сам нарахував собі пенсію. Був головним бухгалтером чотири роки, а збільшив собі стаж держслужбовця до 18.

 

Чиновниця не змогла відповісти, чому саме 53 тис. грн пенсіонер має повернути державі.

Ірина ЗДЖАНСЬКА

До списку новин