загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Волонтерство – багатство народів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Коли в Києві був представлений перший звіт ООН про розвиток волонтерства у світі, всім учасникам презентації запам’яталося гасло: “Волонтери є багатством народів”.

У виступах іноземних доповідачів, Олів’є Адама (постійний координатор системи ООН в Україні) та Джованні Моцареллі (координатор програми Волонтери ООН), звучали слова застороги щодо профанації цінностей волонтерства. Такою загрозою, наприклад, може стати підміна принципу добровільності традиційним для пострадянського простору “добровільно-примусовим” залученням до волонтерства.

Були розглянуті хибні уявлення про волонтерство, наведені цікаві факти про тенденції розвитку волонтерського руху в Україні та світі:

 -       – близько 3/5 молодих українців протягом 2011 року брали участь у волонтерських заходах;

-         –  лише 10% волонтерів залучалися до цієї діяльності організаціями “третього сектору”;

-        –  близько 450 з 500 найбільших компаній світу реалізовують програми залучення своїх працівників до волонтерства (в Україні це, до прикладу, спільні заходи з компанією Microsoft).

У Всеукраїнській асоціації пенсіонерів значення волонтерського руху з часом стає дедалі більшим. Адже серед членів ВАП є чимало самотніх людей, інвалідів, які потребують сторонньої допомоги. Тут і задоволення потреб у придбанні ліків, продовольчих товарів, і допомога в прибиранні квартири, і сплата до каси за комунальні послуги. Людям похилого віку, насамперед самотнім, часом без сторонньої допомоги неможливо навіть вийти з дому на подвір’я, щоб подихати свіжим повітрям. У сільській місцевості завжди потрібна допомога в заготівлі палива на зиму, в роботах на присадибній ділянці. У городян часто виникає потреба з’ясувати питання в житлово-експлуатаційних конторах, в інших організаціях, які відають енерго- та газопостачанням, водогоном, каналізацією, кабельним телебаченням тощо. І для стареньких, немічних самотніх пенсіонерів волонтери стають ніби родичами, які завжди готові надати безоплатну допомогу.

Всім відомі слова відомого французького письменника Антуана де Сент-Екзюпері про розкіш людського спілкування. Той, хто по-справжньому знає потреби і проблеми людей похилого віку, чудово розуміє, що для них це не просто красива фраза, а життєва необхідність у спілкуванні. Тож для членів ВАП не стали несподіванкою результати соціологічного опитування пенсіонерів щодо проблем, які їх найбільше хвилюють. У числі десяти перелічених проблем на перше місце вони поставили не мізерний розмір пенсії і навіть не свої хвороби, а проблему спілкування, неможливість такої елементарної речі, як просто мати змогу знайти того, хто б тебе вислухав!..

Волонтери ВАП не лише допомагали немічним самотнім пенсіонерам, але й надавали реальну допомогу в здійсненні Культурної програми ВАП, у випуску й розповсюдженні (безкоштовно) друкованих видань Асоціації, в проведенні моніторингу цін на ліки в Дніпропетровську, Запоріжжі, Києві, Кривому Розі, Хмельницькому.

Ми вдячні таким нашим волонтерам, як: О. Нікітіна (Київ), А. Кушнарьов (Запоріжжя), Л. Столярук (Радивилів Рівненської обл.) та іншим. Серед наших волонтерів був і громадянин США Грехем Сейберт, який цілий рік надавав ВАП безоплатну допомогу в підтриманні та оновленні веб-сайту Асоціації.

До списку новин