загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Заборона готівки? Ще й електронні гроші туди ж приплели

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Якось так сталось, що в останній час більше новин не по єдиному внеску, а по іншим питанням, що торкаються підприємницької діяльності. Ось і зараз новина про обмеження розрахунків готівкою.

Верховною Радою прийнятий законопроект (тепер він став Законом) № 10656, який надав право Нацбанку встановлювати граничну суму розрахунків готівковою гривнею. Згаданий Закон вже вступив в дію.

Коли НБУ скористається цим правом – за великі суми покупок в торгових точках можна буде розраховуватись виключно платіжною картою.

За попередніми даними, розмір ліміту готівки коливатиметься від 10 до 30 тис грн. Поки що ж сума не оголошена, тобто ніякі обмеження ще не діють.

Заборона готівки? Ще й електронні гроші туди ж приплели.

За словами експертів, цей Закон не суперечить Конституції, яка визначає, що грошовою одиницею в Україні є гривня. Але Конституція не визначає того, в якому вигляді мають проводитись розрахунки – у готівковому чи безготівковому.

В той же час новий Закон вступає в конфлікт з іншими законодавчими актами: ст 35 Закону України “Про Національний банк” встановлює, що гривня приймається всіма особами без будь-яких обмежень на всій території України по видам платежів.

У випадку введення ліміту на готівку громадянам доведеться перераховувати свої кошти на карткові рахунки. Тобто зробити їх видимими. І не виключено, що при частих дорогих покупках податкова може зацікавитись вами і попросити пояснень про шляхи походження ваших сум грошей.

Так вважають і фахівці – серед основних цілей вказаного Закону вони бачать:

  • підвищення прозорості в роздрібній торгівлі;
  • виведення “сірого” сектору економіки з тіні;
  • боротьба із несплатою податків;
  • боротьба з неофіційними зарплатами.

Звісно, якщо продавців змусять приймати безготівкову гривню, виникне необхідність облаштовувати торгівельні місця терміналами. Це додаткові витрати на придбання терміналів, на їх встановлення, на обслуговування.

Звісно, додаткові витрати закономірно призведуть до подорожчання товарів. Також подорожчання товарів здатне спричините зростання податкового навантаження на продавців – адже “тіньові” продажі через готівку зменшаться. Сюди ж додаються додаткові витрати на банківське обслуговування – який обслуговуватиме карткові термінали та рахунки.

Згаданий Закон торкається і обігу електронних грошей.

Позитивним є той факт, кажуть експерти, що вперше вводиться саме поняття “електронні гроші” – що це і хто може ними оперувати.

Поряд з тим цей Закон визначає, що єдиними емітентами електронних грошей є банки, хоча повсюди у світі цим займаються інноваційні компанії. Банки ж не можуть емітувати електронні гроші, оскільки банк – це кредитна установа. І якщо банк надаватиме кредити  грошима, які ж вас і випускатиме – це вже повноцінна еміссія грошових знаків. А право випуску грошей – виключна прерогатива держави. Здається цю частину Закону писала людина, яка, м”яко кажучи, досить непевненно розуміється на принципах грошової політики та фінансів.

Якщо вас цікавить, що буде з такими компаніями, як Webmoney, ЯндексДеньги, PayPal та іншими, то новий Закон напряму їх не зачіпає. Адже по суті своєї діяльності це є системи, що надають послуги розрахунків онлайн, і вони не є емітентами електронних грошей.

До списку новин