загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як розмовляти з дітьми про гроші

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Багато сімей зустрінуть нинішні новорічні свята, перебуваючи в непростій фінансовій ситуації. Можливо, й подарунки для дітей будуть не такими дорогими, як завжди. Як пояснити дитині, що ви повинні суворо дотримуватися бюджету? Американський сайт Moneycrashers.com дає кілька порад про те, як розмовляти з дітьми про гроші та фінансові проблеми.

1.            Будьте гарним прикладом для своїх дітей. Батьки, як правило, хочуть бути зразком поведінки для своїх дітей. Якщо ви змушені економити, то обов'язково поясніть дітям, що суворо дотримуватися бюджету потрібно і в свята. Дитина повинна знати, що ви не збираєтеся влазити в борги заради подарунків. Крім того, варто привчити її до правила не брати в борг. Показуйте вашим дітям, що ви ведете економний спосіб життя, і ваш приклад матиме позитивний вплив на їх світогляд і зараз, і в майбутньому.

2.            Уникайте надмірних витрат. Якщо ви чесно скажете дітям, що в цьому році економите гроші й подарунки будуть скромніші, це хоча б частково згладить їх розчарування і вбереже вас від непотрібної витрати грошей. До того ж це хороший привід запропонувати вашій дитині завести власну скарбничку. Таким чином, вона зможе купити собі якийсь подарунок і з особистих коштів.

3.            Будьте чесними. Щоб навчити інших правильних вчинків, треба правильно чинити самому. Неухильно виконуйте свої обіцянки і дотримуйтесь правил, які самі встановлюйте. Для того щоб бути повністю чесним по відношенню до себе і до інших, мало лише говорити правду - важливо ще й не замовчувати про неї. Зрозуміло, це стосується складних фінансових ситуацій. Якщо вам здається, що дітям про деякі речі краще не знати (і це правильно), то фінанси - та область, де повинна панувати повна відвертість. Грошові питання дуже впливають на ваших дітей, і вони повинні знати, як насправді йдуть справи.

4.            Підтримуйте довірчі відносини в родині. У житті ми стикаємося з безліччю проблем, але їх легше вирішити, якщо думати про те, що нас радує і зближує. Важкі часи хороші тим, що допомагають згуртувати родину.

5.            Просіть ваших дітей допомогти вам. Діти дуже розумні, вони запитують про все і нестандартно мислять. Зрозуміло, не варто звалювати на них відповідальність за вирішення важких ситуацій, але запитати їхньої думки ніколи не буде зайвим. Крім того, нехай всю відповідальність несуть на собі батьки, але діти теж вчаться бути відповідальними, коли хочуть допомогти.

6.            Покажіть своїм дітям реальний світ. У цьому світі гроші не ростуть на деревах, а ще іноді з грошима буває туго. Чесність по відношенню до дітей допоможе вам сформувати у них реалістичне ставлення до фінансів. У багатьох сімей виникають проблеми такого роду, і соромитися тут нічого. Допоможіть дитині зрозуміти, що вона не завжди може отримати те, чого хоче, і що новорічні свята цінні не лише подарунками.

7.            Навчіть дитину не повторювати своїх помилок. Якщо фінансові труднощі сталися не з вашої вини, то це правило вас не стосується. Але якщо ви самі зробили помилку (наприклад, з кредитом), то це відмінний привід розповісти дитині про те, як їй в майбутньому уникнути таких пасток. Приклад того, які бувають наслідки таких помилок або необдуманої витрати грошей, буде у дитини перед очима, і це для нього найкращий спосіб навчитися не робити подібних промахів.

8. Будьте оптимістичними. Покажіть своїм дітям, що, незважаючи на грошові проблеми, ви як і раніше раді святам і з надією дивитеся в майбутнє. Продемонструйте їм приклад того, як ви успішно справляєтеся з труднощами.

Розглянемо зворотну ситуацію - як бути, якщо у вас багато грошей? Розповідати про це дітям? Зрозуміло! Дайте зрозуміти, що бути забезпеченими, зовсім не означає витрачати гроші направо і наліво і що дбайливо витрачати свої кошти потрібно в будь-якому випадку.

Ось ще кілька порад щодо того, як говорити з вашими дітьми про гроші в особливо складних ситуаціях:

- скажіть дитині, що все буде добре. Не обмежуйтеся лише словами про те, що грошей у вас немає, а навпаки, поясніть, на які витрати кошти є і на чому варто заощадити. Запропонуйте дитині взяти участь в обговоренні сімейних фінансів і вислухайте її пропозиції;

- обговорюйте домашній бюджет у присутності дітей. Нехай вони ставлять запитання і допомагають у вирішенні проблем у міру своїх сил;

- ваші діти мають знати, як ви їх любите. Проводьте з ними більше часу, відмовтеся від телевізора, щоб зайвий раз поспілкуватися і пограти з вашою дитиною. Часто для дітей спілкування з вами набагато дорожче від будь-яких подарунків.

Наталія Черкашина

До списку новин