загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Де сидить в Україні криза?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

«Криза є головним ворогом демократії в Україні», — заявив під час останнього засідання уряду прем’єр-міністр Микола Азаров. Оцінюючи перебіг виборчої парламентської кампанії, він сказав, що в Україні відбулися, безумовно, демократичні вибори.

Тим часом у день засідання уряду у низці виборчих округів у центрі і на півдні країни вже тривали справжні фронтові бої із залученням спецпідрозділів міліції, «бритоголових», судів і з їхньою допомогою творилися брутальні фальсифікації результатів виборів на користь провладних кандидатів.

Отож тут доречно було б з’ясувати, хто в Україні є кризою: виборці, які намагаються відстояти народне волевиявлення, чи влада, яка до тупости безцеремонно намагається позбавити депутатських мандатів представників опозиції, що дістали найбільшу підтримку виборців, і тим самим заганяє Україну в ще більшу міжнародну ізоляцію? Натомість Азаров говорив про вибори наче в якійсь іншій державі, але не в Україні.

Однак прем’єр тішив народ минулої середи не лише «демократичністю» виборів, яка до кінця тижня продовжувала «зростати» завдяки зусиллям влади, а й «поліпшенням» його добробуту. Щоб краще переконати українців у цьому, Азаров повідомив, що в сусідній Польщі темпи зростання зарплати за цей час становили тільки 10%, тоді як у нас — аж 60%, середня пенсія в Україні збільшилася аж на третину, тоді як у Польщі — лише на 10%. «Усе пізнається в порівнянні, тому треба порівнювати коректно», — повчально агітував прем’єр.

Для коректности зазначимо, що розмір середньої пенсії в Польщі становить трохи більше 4 000 українських гривень, тоді як в Україні — 1 438 грн. 30 коп. (за даними ПФ на 1 жовтня ц. р.). В 2011-му середня пенсія в Україні зросла за рік аж на 94 грн. — до 1246 грн., хоча Президент В. Янукович обіцяв 1380 грн. Не більше зросте і цього року. Отож, гадаємо, більшість українських пенсіонерів, які відверто насміхаються з «поліпшення» свого пенсійного життя на лічені гривні «вже сьогодні», залюбки погодилися б обміняти свою на третину збільшену українську пенсію на польську, що зросла лише на 10 відсотків.

Польща, до речі, як і Україна, через зростання кількости громадян пенсійного віку теж зіштовхнулася з необхідністю проведення непопулярної пенсійної реформи. Проте польський уряд робив те, чим відкрито нехтує українська влада і зокрема прем’єр, який, як подейкують, рідко враховує навіть думку своїх колег в уряді, — вів відкритий публічний діалог з опозицією і громадянами. Як наслідок їхня пенсійна реформа виявилася на порядок ефективнішою, ніж в Україні.

Польський уряд на першому етапі також передбачив низку найпростіших заходів, головним з яких було підвищення пенсійного віку. Проте, на відміну від України, він запропонував зробити це поступово, зокрема для чоловіків пенсійний вік до 67 років зросте до 2020 року, а для жінок до 67 років — аж до 2040 року. В результаті пенсійної реформи польським громадянам обіцяють середню пенсію більш ніж 4,5 тисячі грн. Якщо зробити поправку на те, що в Польщі ціни на продукти харчування та одяг значно нижчі, ніж в Україні, то в принципі така пенсія є достатньою для нормального життя пересічного поляка.

Оце і є коректним порівнянням, якого так захотів український прем’єр.

До списку новин