загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Папа: Молитва літніх людей може допомогти світу більше, ніж клопотання молодих

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Мешканці римського будинку сімейного типу для людей похилого віку 12 листопада приймали у гостях свого однолітка – Папу Бенедикта ХVІ. Цей візит Святішого Отця відбувся з нагоди Європейського року активного старіння та солідарності між поколіннями.

 

«Приходжу до вас як Єпископ Риму, але також як людина похилого віку, що відвідує своїх ровесників», – сказав Бенедикт ХVІ до мешканців будинку, відкритого 2009 року Спільнотою Святого Еґідія, міжнародною католицькою громадською організацією, яка вже понад 40 років, тобто від початків свого заснування, серед найрізноманітнішого соціального служіння, приділяє велику увагу убогим, самотнім чи хворим особам похилого віку. Ініціатива «Нехай живуть літні люди», яка тепер нараховує понад 10 тисяч членів в усьому світі, була започаткована 1998 року. Самотні перестарілі люди отримують допомогу на домах, для них відкривають доми сімейного типу, дбають про їхнє здоров’я та соціально-культурне життя.

Святіший Отець закликав літніх людей бути «променем Божої любові», не піддаватись смуткові й молитись з вірою та наполегливістю. Його слова були повні близькості, любові, зрозуміння їхніх ситуацій, адже самому Папі добре відомі труднощі, проблеми та обмеження, пов’язані з віком, а тепер поглиблені загальною економічною кризою. До труднощів додається смуток, який часто супроводить спогади про минуле, вважаючи цей період життя, так би мовити, «часом заходу», але ніколи не слід ставати в’язнями смутку, – наголосив Святіший Отець, додаючи, що в кожному віці треба вміти відкрити Господню присутність та благословення. «Нехай же на наших обличчях завжди променіє радість з приводу того, що відчуваємо себе любленими Богом», – сказав Бенедикт ХVІ.

Папа зауважив, що сучасний світ, в якому панує логіка продуктивності та користі, часто вважає людей похилого віку непридатними, відсторонюючи їх від суспільного життя. «Хто дає місце старшим людям – дає місце життю! Хто приймає старших – приймає життя!», – ствердив Бенедикт ХVІ, підкреслюючи значення життєвої мудрості, властивої особам похилого віку. Згідно з тим, як дбається про літніх людей, можна оцінити якість суспільства та цивілізації. Літні люди – це цінність для суспільства, зокрема, вони є великою цінністю для молоді, адже не може існувати справжнього людського розвитку та виховання без плідного контакту з старшими людьми, бо саме їхнє життя є немов відкритою книгою, в якій молоді покоління можуть знайти цінні вказівки для свого життєвого шляху.

Святіший Отець заохотив літніх людей, щоб вбачали Божий дар також і в тому, що вони потребують допомоги інших. Хоч іноді дні можуть видаватись довгими й порожніми, не треба знеохочуватись. «Ви – багатство для суспільства, навіть у стражданні і хворобі», – наголосив Бенедикт ХVІ, додаючи, що цей період життя може послужити також і для поглиблення взаємин з Богом. Папа вказав на приклад блаженного Йоана Павла ІІ та на цінність, яку відіграє молитва. «Будьте посередниками перед Богом, молячись з вірою та наполегливістю, за Церкву, також і за мене, – мовив Папа, – за потреби світу, за убогих, щоб на світі не було насилля. Молитва літніх осіб може захистити світ, допомагаючи йому, можливо, більше, ніж клопотання багатьох».

Бенедикт ХVІ ввірив молитві похилих віком осіб добро Церкви та мир на світі. «Папа вас любить і покладається на вас усіх! Відчувайте, що Бог вас любить і вмійте принести в це наше суспільство, так часто індивідуалістичне та спрямоване на продуктивність, промінь Божої любові, а Господь завжди буде з вами та з тими, які підтримують вас своєю любов’ю й допомогою», – закінчив Святіший Отець своє звернення до мешканців римського дому сімейного типу для осіб похилого віку «Нехай живуть літні люди».

Відвідини Бенедикта ХVІ супроводжувались хвилюючими моментами, як зустріч з подружжям гаїтян, які постраждали внаслідок землетрусу 2010 року.

Особливо щасливою була пані Енрікетта Віталі, якій вже виповнився 91-ий рік життя і яка привітала Святішого Отця від імені всіх мешканців цього дому, запевнюючи постійну молитву.

Папа окремо привітався також і з літніми людьми на інвалідних візках, з численними молодими волонтерами, назвавши їх «видимими ангелами», і додав, що залишає цей дім для похилих віком «помолоділим та зміцненим».

До списку новин