загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як формується накопичувальна частина пенсії в Росії?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Серед державних фондів соціального призначення найбільш значущим є позабюджетний фонд, з якого виплачуються пенсії. У радянський час діяла так звана розподільна пенсійна система, яка передбачала виплати пенсіонерам за рахунок поточних доходів працюючих. Це означає, що пенсійна система грунтувалася на принципі солідарності поколінь, тобто пенсії виплачувалися за рахунок внесків тих, хто трудився в народному господарстві. У ринковій економіці проведена пенсійна реформа. Вона передбачає створення нової пенсійної системи.

Один рівень утворюють базові трудові пенсії, які надаються всім громадянам, що досягли віку для виходу на пенсію; інвалідам, яким забезпечуються необхідні матеріальні умови; утриманцям, які залишилися без матеріальної підтримки. Другий рівень – це страхові трудові пенсії, вони передбачені для всіх людей, що працюють за наймом. Третій рівень – це накопичувальна частина пенсії, яка повинна дозволити досягати більш високого життєвого стандарту. Така система не залежить від кількості працюючих та пенсіонерів, дозволяє збільшити суму виплат (так як для цього використовується накопичувальна частина пенсії), забезпечує зростання довгострокових інвестицій в економіку за рахунок акумульованих коштів.

Доходи пенсійного фонду формуються шляхом страхових внесків, податків, доходів від тимчасового розміщення вільних коштів на рахунках банків, доходів від використання майна та ін Накопичувальна частина пенсії розміщується на індивідуальних рахунках пенсіонерів. Для посилення конкуренції створені пенсійні фонди, які не належать державі. Не всі пенсіонери мають накопичення. До справжнього моменту їх налічується приблизно 500 тисяч. Накопичувальна частина пенсії нараховується з 2005 року.

Громадянам надано право вирішувати, де зберігати заощадження. Люди, що мають заощадження на рахунках пенсійних фондів, починають виходити на пенсію. Багато хто задається питанням, як отримати накопичувальну частину пенсії? Очікується, що в 2012 році її можуть отримати ті, хто переказав гроші в пенсійні фонди, які знаходяться у власності приватних осіб. Проте вже в наступному році передбачено виплату накопичувальної частини пенсії з усім відомого державного пенсійного фонду. В даний час в пресі активно ведеться дискусія про збільшення терміну виходу на пенсію. Справа в тому, що пенсійна система все ще залишається розподільчої, тільки злегка модернізованою. У нашій країні зараз 75000000 работающіхі 88 млн. пенсіонерів. Очікується погіршення. Частка непрацездатного населення дорівнює приблизно одній п’ятій від загального числа жителів, до 2020 року вона буде дорівнює 25%, а до 2030 року 30%.

Навіть у 2011 році видатки ПФР перевищили доходи на один трильйон рублів, а в цьому році (2012) перевищення складе 1,75 трильйона рублів. Таке положення можна було б назвати катастрофою, якби не захмарні ціни на нафту. Деякі високопоставлені чиновники вважають, що більш ранній вихід на пенсію допоможе вирішити проблему. Але за загальноприйнятими оцінками економія витрат ПФР від цього збільшення складе 80 – 90 мільярдів рублів, що незрівнянно з дефіцитом.

Можна було б піти по шляху виплати страхової та базової частини пенсії тільки непрацюючим пенсіонерам. У зв’язку з низьким рівнем життя багато мільйонів пенсіонерів трудяться на робочому місці, отже, могли б отримувати менший розмір пенсії. Однак уряд навряд чи зважиться на це зниження, так як пенсія і зарплата ледве дозволяють пенсіонерам наблизитися за доходами до середнього класу.

Багато економістів вважають, що потрібно змінити джерела формування ПФР, зараховуючи туди рентні платежі, і посилити контроль над фактичним використанням коштів, щоб не допускати їх розкрадання. Але головним ресурсом наповнення доходної частини пенсійного фонду є організація нових виробництв та залучення молоді до активної діяльності.

До списку новин