загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як зробити життя у селі привабливим?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Робочий день Свена Лахманна виглядає дуже хаотично. Він багато подорожує, ніколи не знаючи коли закінчить роботу. Завдання у нього найрізноманітніші: залагодження суперечок, посередництвj з властями, оформлення пропозицій з реконструкції та реставрації тощо. Лахманн - регіональний менеджер. Разом зі своїми колегами він намагається полегшити життя людей у сільських місцевостях, що дедалі більше порожніють. "Селяни старіють, молодь мігрує до міста. Демографічні зміни важко зупинити", - каже він.

З думкою про старість

Свен Лахманн тривалий час опитував селян і дійшов висновку, що більшість з людей похилого віку не бажає змінювати "нагріті" роками місця. Це не обов’язково стосується власного будинку чи села. Деякі селяни готові змінити помешкання чи прописку, приміром, переїхати до сусіднього, але далеко від знайомих місць виїжджати не хочуть. Для людей похилого віку часто взнаки даються й помилки при плануванні та розвитку села. Саме з такими запитаннями й можна звертатися до регіонального менеджера. Взірцем своєї роботи він вважає проект для громади Вальмерод, яка нараховує 21 село. Там тривалий час намагалися привабити інвесторів для зведення індустріальних проектів доступними цінами на землю. Незважаючи на це, села порожніли.

Завдяки ж проектові, який координував Свен Лахманн, місцева влада 2004-го року оголосила конкурс на відновлення сіл. Цьому передувала справжня рекламна кампанія з флаєрами й конкурсами на найліпші проекти реставрації старих будинків під гаслом: гарно й доступно. Інвесторів заохочували й грошовими грантами на максимальну суму до 8 тисяч євро. Таким чином оновлення села зробили вигідним і привабливим для усіх охочих. Тепер цей проект вважають одним з найбільш успішних. Про це свідчить і те, що перебратися до села вирішили й молоді родини, які тепер становлять чверть населення цієї громади.

Успішна модель відновлення

Завдяки проектові у тамтешніх селах відремонтували 128 будинків. Загальна сума інвестицій становила 19,5 мільйонів євро. Сільський голова Клаус Люткефеддер з гордістю сказав у розмові з Deutsche Welle, що життя тут тепер вважають престижним. Наявність магазинів, лікарів, школи медсестер - все це та інше приваблює сюди нових мешканців. Але життя в селі, за словами голови, означає не лише жити й спати, але й тісно контактувати з односельцями. Новоприбульці можуть отримати відповіді на всі свої запитання завдяки двом спеціалізованим інтернет-порталам, де селяни розповідають про всі особливості свого життя.

Але здійснення успішного проекту у Вальмероді було б неможливим без підтримки Європейського Союзу в межах ініціативи LEADER. У Німеччині вона допомагає 244 регіонам, а загалом по ЄС таких дві тисячі. На євросоюзівські субсидії у своїй роботі покладається й регіональний менеджер Свен Лахманн. Нині він саме працює над шістьма новими проектами відновлення сіл. І, судячи з усього, найближчим часом у нього залишатиметься ще багато роботи та дверей, у які він може постукати.

До списку новин