загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Медведєв оголосив про пенсійний провал: кабінет Путіна помилився в розрахунках на трилліон

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв вважає, що попередній уряд помилився в розрахунках при формуванні пенсійної системи, розділеної на накопичувальну і розподільну частини, повідомляє “Інтерфакс”.

“Якщо говорити про саму систему пенсіонування, то, ви знаєте, тут сталася помилка в розрахунках, її потрібно просто визнати, визнати уряду, визнати тим, хто колись займався цією проблемою, працюючи в уряді”, – прокоментував Медведєв ситуацію на зустрічі з представниками Російського союзу промисловців і підприємців.

Нагадаємо, що десять років тому в Росії була введена обов’язкова накопичувальна частина пенсії. За задумом влади, цей елемент системи повинен був забезпечити приріст пенсійних виплат у майбутньому завдяки грамотному управлінню пенсійними накопиченнями.

- Уряд заговорив про податки: їх більше не піднімуть

Прем’єр послався на те, що при створенні нинішньої моделі пенсійної системи уряд виходив “з того, що до 2023 року ті люди, які будуть виходити на пенсію, будуть отримувати накопичувальну пенсію більшу, ніж пенсію з розподільної частини”.

“Не виходить, недопрацювали, помилилися в цілій низці стимулів, в результаті різниця буде на користь розподільної системи. Це що за накопичувальна система?” – сказав прем’єр.

Медведєв не вважає за потрібне зовсім скасовувати накопичувальну частину пенсії: “Бажання наше полягає не в тому, щоб скасувати накопичувальну систему – вона цілком раціональна частина пенсійної системи в країні – а в тому, щоб її оптимізувати”, – заявив Медведєв. Уряд хоче не скасувати накопичувальну систему, “вона цілком раціональна частина цілої системи”, а оптимізувати її “способами максимально ефективними і беззбитковими для бізнесу”.

Президент РСПП Олександр Шохін поскаржився прем’єру, говорячи про пенсійну систему, що “ті пропозиції, які уряд вніс до Держдуми, розходяться з нашими уявленнями про долю накопичувальної пенсійної системи та перспективи податкового навантаження на бізнес”.

Медведєв заперечив: “Ми виходимо з того, що пропозиції не погіршать ситуацію ні для бізнесу, ні для громадян”.

“Я вважаю, ви розумієте, – продовжив прем’єр, – що та система, яка сформувалася, скільки б ми не робили заклинань на користь довгих грошей, вона не працює… З цієї скарбнички, якщо говорити гранично прямо, Мінфін ні рубля нікому не дав, і це не тому, що Мінфін поганий, а просто тому, що ця система не створювала тих самих ресурсів, які необхідні, наприклад, для інфраструктурних проектів”.

Він нагадав, що уряд взяв паузу на рік з тим, щоб громадяни самі визначилися, в якій системі залишатися.

Путін знає, на що пустити пенсійні мільярди

Президент Росії Володимир Путін 4 грудня підписав закон “Про внесення змін в окремі законодавчі акти РФ з питань обов’язкового пенсійного страхування”, повідомляє “Інтерфакс”. З 1 січня 2014 року буде проведено перерозподіл тарифу страхового внеску, який в даний час відраховується в накопичувальну частину пенсій.

Так, в накопичувальну частину пенсій громадян, які передали свої кошти в управління недержавним пенсійним фондам (НПФ), приватним керуючим компаніям або державній керуючій компанії (функції виконує “Внешэкономбанк”), за замовчуванням буде, як і раніше, перераховуватися 6%.

Якщо хтось із них захоче посилити свою солідарну частину пенсії, вони до 1 грудня 2013 року можуть написати відповідну заяву про перерахування 2% в накопичувальну частину і 4% в страхову частину. Накопичувальна частина пенсій “мовчунів” буде формуватися на основі 2%-го перерахування. Закон був ухвалений Держдумою 23 листопада і схвалений Радою Федерації 28 листопада.

Нагадаємо, що Володимир Путін підтримав законопроект про перерозподіл пенсійних відрахувань – з 2014 року накопичувальна частина скорочується з 6% до 2% від фонду оплати праці, а вивільнені 4% спрямовуються на страхову частину. При цьому громадяни, які ухвалили рішення про вкладення грошей у пенсійні фонди, збережуть цю можливість і після 2014 року.

Що ж стосується пенсійної формули, Путін доручив її доопрацювати не пізніше, ніж у першій половині 2013 року.

На початку жовтня 2012 року під час виступу на форумі “Росія кличе” Путін, що вже став президентом Росії, доручив Міністерству фінансів до кінця 2012 року представити пропозиції щодо використання коштів накопичувальної частини пенсії для розвитку інфраструктури, зазначивши, що накопичувальна частина пенсії є одним із джерел “довгих” грошей.

“Гроші там накопичені чималі: в 2012 році близько 2 трлн рублів. Нам і колишній міністр фінансів обіцяв, і діючий, що хоча б частина коштів буде використана на розвиток інфраструктури шляхом випуску інфраструктурних облігацій. Сподіваюся, до кінця року будуть зроблені відповідні пропозиції”, – сказав він.

У середині листопада Путін доручив уряду до кінця року розробити нормативну базу для використання пенсійних коштів в інфраструктурних облігаціях.

“Потрібна нормативна база, потрібні закони, підзаконні акти, які б дозволяли нам випускати відповідні інфраструктурні облігації для використання цих коштів у надійних довгострокових і прибуткових інфраструктурних проектах”, – відзначив В.Путін. Він нагадав, що уряд РФ вже досить давно говорить про це і ні в кого немає сумнівів у тому, що це буде “найбільш ефективне і надійне їх застосування”.

Пенсійна реформа – рівняння з усіма невідомими

Стимулом до підвищеної активності навколо пенсійної реформи став наростаючий дефіцит Пенсійного фонду Росії (на думку багатьох спостерігачів, це один з наслідків нарощування соціальних зобов’язань в попередні роки). Зараз діра в Пенсійному фонді становить більше 1 трлн рублів, що покривається трансфертами з федерального бюджету.

Стратегія передбачає різке скорочення або навіть скасування обов’язкових накопичень у пенсійній системі. Сьогодні роботодавці сплачують за працівників молодших 1966 р.н. 22% від зарплат в ПФР, з них 16% йде на розподільну частина пенсії, а 6% – на накопичувальну. Уряд вирішив, що вистачить і 2%.

На думку спостерігачів і чиновників, які підтримують цю позицію, пенсійні виплати за обов’язковими накопиченнями виявляються дуже незначними, а самі накопичення (за десять років дії механізму накопичувальної пенсійної системи громадяни накопичили близько 2 трлн рублів) приносять занадто невеликий прибуток і майже щороку під’їдаються інфляцією.

Конкретно стратегія пропонує зробити персональне пенсійне накопичення добровільним, а накопичувальну частину зробити страховою.

Як зазначають багато експертів, це означає по суті повернення до так званої солідарної (розподільчої) радянської системи, коли пенсіонери утримувалися за рахунок працюючих громадян, тобто за рахунок відрахувань, які за них сплачували роботодавці, пишуть “Московські новини”. Але повернутися назад в СРСР неможливо з об’єктивних причин: демографічні тенденції такі, що частка пенсіонерів у населенні країни неухильно зростає і в перспективі 20 років зрівняється з часткою працюючих.

ВЭБ: без накопичувальної частини пенсії довгих грошей в країні не буде “Внешэкономбанк”, очевидно, не хоче розлучатися з накопичувальною частиною і доходом від роботи в статусі державної керуючої компанії.

Якщо буде скасована або скорочена накопичувальна частина пенсії, ВЭБ не зможе вкладати кошти в довгострокові інструменти з моменту ухвалення такого рішення, заявляв раніше директор департаменту довірчого управління “Внешэкономбанку” (ВЭБа) Олександр Попов.

ВЭБ з 2004 року управляє накопичувальною частиною пенсії “мовчунів” – громадян, які не вибрали жоден недержавний пенсійний фонд або приватну керуючу компанію (сьогодні 58,5 млн “мовчунів”) – і втратив третину пенсій росіян у реальному вирахуванні.

“Нових надходжень з Пенсійного фонду не буде, і виникне істотний ризик ліквідності. Горизонт інвестування буде обмежений трьома роками (на початок року він становив 4,5 року, зараз – 4,2 року). Також у цьому випадку не зможе йти мова про інвестування пенсійних накопичень в інфраструктурні проекти”, – сказав Олександр Попов.

ВЭБ представив дані щодо прибутковості інвестування пенсійних накопичень за дев’ять місяців 2012 року. По розширеному портфелю (у нього входять кошти “мовчунів”) вона склала 8,18% річних, по портфелю державних цінних паперів (який громадянин вибирає свідомо) – 8,11% річних. Прибутковість інвестування накопичень за попередні 12 місяців склала в річному вирахуванні 7,62% по розширеному портфелю і 8,58% по портфелю ДЦП. Інфляція в Росії за січень-вересень склала 5,2%.

До списку новин