загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсійний фонд звільнять від невластивих виплат

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У ході пенсійної реформи в Україні передбачено розмежувати джерела фінансування різних пенсійних виплат. Зокрема визначено, що трудові пенсії повинні виплачуватися за рахунок страхових внесків підприємств і працівників, що надходять до Пенсійного фонду; надбавки та підвищення до пенсій ветеранам війни, донорам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи та іншим, підвищені суми пенсій, призначені за спеціальними пенсійними системами для окремих категорій громадян (суддям, працівникам прокуратури, державним службовцям та іншим) – за рахунок коштів державного бюджету; пенсії на пільгових умовах для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими та важкими умовами праці, – за рахунок власних коштів підприємств та організацій.

Незважаючи на те, що за минулий період в основному були розмежовані джерела фінансування зазначених пенсійних виплат, проте Пенсійний фонд ще продовжує виплачувати за рахунок власних коштів окремі виплати, які повинні фінансуватися за рахунок інших джерел, наприклад, пенсії за вислугу років, окремі пільги при обчисленні страхового стажу.

З 2008 року за рішенням Уряду (постанова від 26.03.2008 № 265) особам, розмір пенсії у яких становить менше прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, що не вистачає до зазначеного прожиткового мінімуму. При цьому ця адресна допомога виплачується за рахунок коштів, з яких виплачується пенсія або державна соціальна допомога. Таке рішення не відповідало загальним принципам здійснення загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, оскільки зазначена адресна допомога не повинна здійснюватися за рахунок страхових коштів Пенсійного фонду.

За інформацією Департаменту соціального діалогу та соціального страхування апарату ФПУ, після неодноразових консультацій та переговорів профспілкової сторони з центральними органами виконавчої влади Міністерством соціальної політики було підготовлено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 № 265, які за активної підтримки ФПУ схвалені Кабінетом Міністрів України (постанова  від 28.11.2012  № 1093). Цими змінами передбачено, що починаючи з 1 січня 2013 року виплата щомісячної державної адресної допомоги, передбаченої постановою від 26.03.2008 № 265, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету. Для фінансування цієї доплати у 2013 році Державним бюджетом України передбачено 5,9 млрд. грн.

Таким чином, зроблено черговий крок до звільнення Пенсійного фонду від виплат, які повинні здійснюватися за рахунок інших джерел фінансування.

Потрібно також зазначити, що за наполяганням профспілкової сторони до проекту Генеральної угоди на 2013-2015 роки внесено положення щодо продовження роботи зі звільнення солідарної пенсійної системи від невластивих їй виплат.

 

До списку новин