загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як святкують Різдво в різних країнах світу?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На Русі Різдво завжди було пов'язане з багатьма традиціями і звичаями, але після 1917 року вони були майже забуті. Святкування Різдва тоді було заборонено, і залишилося тільки святкування Нового року. Однак в останні роки православне Різдво відзначається досить широко, і сенс цього свята розуміє все більше людей. 

 

Румунія

Жителі Трансільванії їдять фаршировану капусту в переддень Різдва і на наступний день. Деякі люблять їсти традиційну страву на другий чи третій день після того як воно було приготовлено. Готують вечерю заздалегідь, щоб був час прикрасити будинок і організованого вечерю. 25 грудня вся родина відвідує церкву, а потім їдять традиційні страви на обід.

Сербія

Святкування Різдва Христового у Сербії, як ніде в світі, зберегло традиції і звичаї, висхідні до стародавніх часів.

У святвечір рано вранці зривають в лісі гілочки дуба зі збереженими жовтим листям і додають до них пучок соломи (або купують на ринку вже готовий різдвяний букетик, який називається «бaдняк»). Увечері напередодні Різдва господар будинку або почесний гість урочисто вносять бaдняк в кімнати, де зібралися гості. Зі словами «Христос се роди» (Христос народився), він бажає всім домочадцям виконання всіх бажань. Господиня дому відповідає на це «Ваістіну се роди» (воістину народився) і посипає його зернами пшениці. Господар розкидає солому по підлозі і під стіл, на якому приготовано різдвяне частування. При цьому господар квокче куркою, діти відповідають йому як курчата, а господиня кладе у всі чотири кути кімнати по волоському горіху. Потім господар підпалює дубову гілочку від полум'я свічки і, коли гілочка спалахує безліччю іскорок, проголошує: «Скільки іскорок – стільки в будинку щастя, грошенят, достатку, здоров'я і веселощів». На ранок господиня пече прісну святкову корж (чeсніцу) з надрізами у вигляді хреста нагорі, в яку запікає монетку. Після молитви гості і домочадці приступають до обіду, який з нагоди великого свята рясний. Господиня ділить чесніцу на частини, і тій людині, якій дістанеться шматочок з монеткою, буде в Новому році супроводжувати удача. Свято триває цілий день.

Після богослужінь серби не розходяться. Вони біля церков розводять вогнища. Кожен повинен спалити в різдвяному вогні свій бадняк. Вони уособлюють собою гілки, зібрані Віфлеємський пастухами, щоб зігріти в печері новонародженого Ісуса. Серби свято вірять: разом з дубовим хмизом у вогні зникають всі їх проблеми і хвороби.

США

Сполучені штати – багатонаціональна країна, тому можна побачити різні способи святкування Різдва. Деякі готують традиційну фаршировану індичку. Інші воліють ковбаски, страви з капусти, супи. Італійці готують на Різдво лазанью. Діти отримують подарунки вранці. Їм кажуть, що вночі приходив Санта-Клаус, він спустився по димоходу і приніс подарунки. У різдвяний ранок традиційно на сніданок подають рулет з корицею і каву, на обід – шинку.

Американці – та нація, яка чи не найбільше за всіх отримує і дарує подарунків в це свято. Їх складають під ялинку протягом всієї святкового тижня, в різдвяну ніч діти отримують сюрпризи ще й від Санта-Клауса. Дітвора залишає йому під ялинкою різні ласощі, на випадок, якщо дідусь буде голодний. У невеликих містах Америки прийнято ходити один до одного в гості і всім разом виспівувати різдвяні пісні.

У США будь-які заклади, будь то банк, магазин або фірма, закриваються. Всі відпочивають і найчастіше дивляться по телевізору «Лускунчика» і «Червону шапочку».

Західна Україна

Різдво на Західній Україні пов'язане з багатовіковими традиціями. З 28-го листопада по 7-е січня триває піст (в цей час люди відмовляються від всяких веселощів і м'ясних страв). Діти вчать колядки (різдвяні пісні), щоб потім під вікнами будинків колядувати і славити народження Ісуса.

Вечір перед Різдвом називають Святим вечором. З ранку в будинках готують страви для святкової вечері (вечері). У кожному будинку наряджають ялинку, прикрашають іграшками і гірляндами. Біля неї – сніп із необмолоченного зерна пшениці, так званий дідух. Предки вірили, що в ньому перебувають духи дідів-прадідів, заступників будинку. Свята вечеря (вечеря) складається з 12-ти традиційних страв (12 місяців в році, 12 апостолів Христа), які ставлять на стіл, накритий білою скатертиною. У деяких областях Західної України під скатерть кладуть трохи сіна (частка яселек, в яких народився Бог). Одним з головних страв являється кутя – головна обрядова їжа. Її готують з товченої пшениці (зараз таку пшеницю можна купити в магазині). Її заправляють медом, горіхами, родзинками. Крім того, обов'язково на столі мають бути борщ з вушками (маленькі варенички з грибами), оселедець, голубці з тертої картоплі, грибна підлива, горох, квасоля, узвар (компот із сухофруктів), пампухи (пампушки), вареники з різними начинками (картопля , капуста). Коли вареники готуються, можна в них вкласти декілька монет (вважається, кому попадеться вареник з монетою – той буде щасливий увесь рік) Усі страви мають бути пісними (готують на пісному маслі). Разом з тим готуються страви і на Різдво: голубці з м'ясом, холодець з м'яса і риби, різноманітні салати, і т.д.

Як тільки на небі зажевріє перша зірочка, всі збираються на святкову вечерю. Якщо сім'я живе в приватному будинку, де є тварини, то перед Святою вечерею (вечерею) господар виносить на вулицю кутю і пригощає всіх тварин, які є в господарстві. Є повір'я, що на Різдво тварини розмовляють між собою. Господар входить в будинок, вимовляється молитва, і всі сідають за стіл. На столі запалюють свічку. Є й таке повір'я: якщо свічка горить рівно, то всі присутні за столом, в цьому році будуть живі і здорові. Ще одна традиція на Різдво в Західній Україні: Свята вечеря (вечеря) – свято сімейне, але на столі ставлять тарілку для гостя, якщо такий з'явиться. На вікні ставлять тарілку з кутею за померлих, щоб вони знали що про них пам'ятають. Самий старший у родині (дідусь, бабуся або батько, мати) три рази хрестить кутю, після чого поздоровляє всіх з Різдвом Христовим, і всі починаю вечеряти. У деяких сім'ях збереглася традиція їсти з однієї тарілки, але зараз – це рідкість. За кутею слідують всі блюда, які є на святковому столі.

Після вечері (вечері) звучать колядки (різдвяні пісні). Зі столу посуд не забирається, щоб духи могли прийти і повечеряти. Ніч перед Різдвом – це свята ніч, тому світло горить до ранку. У деяких областях в Західній Україні, в ніч перед Різдвом, а в інших – тільки на Різдво приходять колядники або вертеп (хлопчики або навіть парубки, переодягнуті як ангели, чорт, воїни, смерть). Вони несуть з собою срібну зірку, дзвіночки, шопку (маленький будиночок, зроблений з дерева і накритий соломою), в якій в ясельках спить маленький Іісусік. Колядники ставлять спектакль про народження Христа, звучать колядки, після чого господарів поздоровляють з Різдвом, бажають щастя і здоров'я в Новому році.

В ніч перед Різдвом ніхто не спить. Вранці всі збираються в церкву, де, відстоявши службу, довго співають колядки. Після служби розходяться по домівках і чекають гостей або самі йдуть провідати родичів і знайомих. У містах і селах на Різдво в Західній Україні перед церквою ставлять поміст, на якому ставлять спектаклі про народження Ісуса Христа (вертеп). Свято Різдва в Західній Україні – це улюблене свято, на який чекають і люблять через святково прикрашеної ялинки, можливості поколядувати, поглянути вертепи.

Фінляндія

Підготовка до головного празнику року – Різдва – у фінів починається заздалегідь – купуються подарунки друзям і родичам, проводиться генеральне прибирання, прикрашається будинок. Різдвяні дні у Фінляндії починаються в перше з п'яти попередніх Різдва неділь – в магазинах, на вулицях, в громадських місцях з'являються новорічні прикраси, починають проводитися різдвяні концерти.

Фіни відзначають так зване «маленьке Різдво» – ця традиція з'явилася в 20-х роках минулого століття, коли жіночі організації влаштовували різдвяні базари, для яких робили різні прикраси, збираючись разом грудневими вечорами. Такі «рукодільні» посиденьки і прийнято вважати першими різдвяними святами. «Маленьке Різдво» часто відзначається як святковий корпоративний вечеря в ресторані – з урочистими промовами, музичними виступами, «самодіяльністю», підготовленими співробітниками компанії. Як не дивно, але на такі свята зазвичай дружин і чоловіків не запрошують.

Напередодні Святвечора будинку встановлюють і наряджають ялинку, запалюють на ній свічки. За традіцііна вулицю виставляють пару снопів вівса для птахів. У Святвечір збирається разом вся родина, як далеко б не жили один від одного її члени. У цей день відвідують кладовища і запалюють на могилах рідних і близьких свічки. Деякі сім'ї на заході, до 5 години вечора, відправляються до церкви, інші вважають за краще дивитися богослужіння по телевізору.

Однією з неодмінних і «дуже фінських» різдвяних звичаїв є Вечір сауна, після якої вся родина сідає за стіл. Різдвяний обід – дуже рясний. Обов'язковою частуванням є – вінегрет з оселедцем замість огірків, морквяна запіканка і величезний шматок свинини, запеченої у духовці. До святкового столу подається глінтвейн. Дітей вітає Дід Мороз –Joulupukki (Переодягнений родич або сусід), діти співають пісеньки і водять хоровод, отримують від нього подарунки. Після цієї важливої події на столі з'являються найсмачніші угошенія.

У старовину в цей день була прийнята кататися на санках. Різдво не мислилося без застеленому соломою статі. Перш ніж розстеляти солому, її кидали жменями вгору, в стелю, гадаючи про майбутній урожай. Солому розстеляли під скатертиною різдвяного столу, ритуальні страви святкової трапези ставили на підлогу, застелений соломою, на соломі в різдвяну ніч спали.

Різдво у Фінляндії проходить тихо і спокійно, в колі сім'ї, в церкві. А ось на наступний день вже починаються масові гуляння, друзі збираються в ресторані або у когось в гостях.

Франція

У деяких частинах Франції різдвяні свята починаються 6 грудня – в день Святого Ніколаса. Саме в цей день французький Дід Мороз – Пер Ноель (Pere Noel) – приносить хорошим і старанним дітям подарунки та цукерки. У дерев'яних черевиках і з кошиком подарунків за спиною, він прибуває на віслюку і, залишивши тварину зовні, проникає через димохід у будинок. Подарунки він кладе в взуття (сабо), яку діти заздалегідь залишають перед каміном. Компаньйоном Пера Ноеля є Пер Фуетар – дід з різками, який нагадує Перу Ноелю, як дитина поводилася протягом року і чого він заслуговує більше – подарунків або шльопання.

До списку новин