загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Право пенсіонерів на безкоштовне оздоровлення

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Пересічний пенсіонер, як правило, не може дозволити собі поїхати кудись на відпочинок. Але є категорії пенсіонерів, яким надається право оздоровитися за державний кошт. Відповідно до чинного законодавства органи праці та соціального захисту населення забезпечують безкоштовним санаторно-курортним лікуванням  ветеранів війни (учасників бойових дій, учасників війни та інвалідів війни), осіб, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, “Про жертви нацистських переслідувань”, а також - інвалідів з дитинства, інвалідів загального захворювання, в тому числі інвалідів з наслідками травм та захворювань хребта  і спинного мозку, а також інвалідів інших категорій.

Учасники бойових дій і інваліди війни мають право на щорічне санаторно-курортне лікування, учасники війни - раз у два роки, особи, на яких поширюється чинність Закону України “Про жертви нацистських переслідувань” – у відповідності до набутого статусу. Інші інваліди забезпечуються санаторно-курортним лікуванням в порядку черги та в міру надходження путівок. Забезпечення громадян частково оплаченими (відсотковими) путівками органами праці та соціального захисту населення не передбачено.

Щодо ветеранів праці, то безоплатного забезпечення санаторно-курортним лікуванням для них не передбачено.

Безкоштовне забезпечення санаторно-курортним лікуванням „дітей війни” на сьогоднішній день  законодавчо не визначено.

У сфері управління Міністерства праці та соціальної політики України функціонує шість санаторіїв, у яких на сьогоднішній день проходять санаторно-курортне лікування винятково ветерани війни. Санаторії розташовані  у містах  Києві, Алушті, Трускавці, Одесі, Миргороді й смт Симеїз (АР Крим).

Для одержання санатор-но-курортної путівки потрібно звернутися за місцем проживання до органів праці та соціального захисту населення з медичною довідкою (форма № 070/о) і написати заяву про забезпечення санаторно-курортним лікуванням. Фахівець на підставі заяви й медичної довідки  ставить особу на чергу для одержання санаторно-курортної путівки. При надходженні путівки відповідного профілю в районне управління заявника повідомляють телефоном  або письмово щодо отримання путівки  відповідно до черги на санаторно-курортне лікування.

Щодо виплат компенсацій за невикористане санаторно-курортне лікування, то виплата грошової компенсації за невикористану санаторно-курортну путівку на даний час регулюється „Порядком виплати грошової компенсації вартості санаторно-курортного лікування деяким категоріям громадян”, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2004 року № 785. Відповідно до п. 2 цього Порядку грошова компенсація замість санаторно-курортної путівки виплачується винятково інвалідам війни за місцем їх обліку один раз на два роки з дня звернення із заявою про виділення путівки або виплату грошової компенсації за бажанням, якщо ці особи протягом двох років не одержували безоплатних санаторно-курортних путівок, незалежно від наявності медичного висновку про необхідність санаторно-курортного лікування або медичних показань.

Учасникам бойових дій, учасникам війни, ветеранам праці виплачується тільки компенсація за самостійно проведене санаторно-курортне лікування. Планується також запровадити для інвалідів загального захворювання грошову компенсацію замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування на виконання статті 29 Закону України „Про реабілітацію інвалідів в Україні”. Нею передбачено, що грошова компенсація замість санаторно-курортної путівки і компенсація вартості самостійного санаторно-курортного лікування виплачується інвалідам на підставі медичних рекомендацій відповідно до законодавства, що визначає їх право на безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням.

Мінпраці розробило Порядок виплати деяким категоріям інвалідів грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування, який затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2007 року  № 150. Ця Постанова набрала чинності з 1 січня 2008 року.

Інваліди, які перебувають на обліку для забезпечення путівкою та не отримали безкоштовного санаторно- курортного лікування протягом останніх трьох років перебування на обліку мають право на отримання компенсації. Для цього потрібно звернутись до управління праці із письмовою заявою та медичною довідкою (форма № 070/о).

Ганна Попович, заступник начальника управління праці та соціального захисту населення РДА

До списку новин