загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Права людини: підсумки року в Україні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Євген Захаров, голова правління Української гельсінської спілки з прав людини, підбиває підсумки 2012 року в Україні в галузі прав людини

Подія номер один, яка найбільше вплинула на правозахисну діяльність, – запровадження нового Кримінально-процесуального кодексу. На думку Євгена Захарова, новий КПК виявився навіть кращим, аніж очікували. Цей документ допоможе розгрузити кримінально-виконавчу систему, адже введено дуже багато запобіжників, щоби сприяти тому, аби люди не потрапляли за ґрати за дрібні правопорушення. Це суттєво вплине на кількість в’язнів у СІЗО, де дуже погані умови утримання.

“Кодекс має стати основою для подальшого реформування всієї системи кримінальної юстиції. Це один із найважливіших важелів його впливу на майбутнє. Але треба реформувати одночасно і суди, й органи прокуратури, і МВС, і СБУ, і державну систему виконання покарань”, – вважає Захаров.

Однією з норм, що викликала чимало суперечок, було введення негласних слідчих дій. За словами пана Захарова, з приводу цього в законі є багато прогалин. Проте однозначним позитивом можна вважати те, що, порівняно з попереднім кодексом, стало кращим регулювання слідчих дій, наприклад, чітко прописано термін прослуховування – два місяці. Однак у цих процедурах усе ж таки залишилися дуже слабкими гарантії прав людини, оскільки статистичні дані про прослуховування в нашій державі є державною таємницею.

“Цей негласний засіб стеження дозволено тільки тоді, коли йдеться про підготовку чи скоєння тяжкого або особливо тяжкого злочину і коли в інший спосіб не можна здобути інформацію про цей злочин”, – наголосив Євген Захаров у прямому ефірі програми "Знак оклику! Щодня" на ТВі.

Серед найбільш кричущих негативних заходів відомий правозахисник називає запровадження певних реформ. Зокрема повний провал медичної реформи, яка фактично спрямована проти хворих і лікарів, адже за результатами цього експерименту люди в сільських місцевостях не можуть отримати медичної допомоги через скорочення лікувальних закладів і проблеми з транспортом. Окрім того, не витримує критики вимога про те, що лікарі-спеціалісти за шість місяців мають перевчитися чи то на педіатрів, чи то на терапевтів, стати сімейними лікарями.

Також пан Захаров заявляє про однозначний провал пенсійної реформи. Вона як була несправедлива, так і залишилася. Завдання зменшити дефіцит Пенсійного фонду не вирішено – цьогоріч він навіть збільшився на 7 мільярдів. Загалом рівень життя громадян знизився, людям стало важче жити. Борги із зарплатні зросли – і центральних бюджетів, і місцевих.

Також не проведено належної судової реформи – судді як були залежними, так і залишилися. Жодної рекомендації Ради Європи, які було сформульовано в резолюції в січні цього року щодо судової реформи, не виконано. Тривають політичні переслідування, хоча вже в позасудовій формі, бо влада зрозуміла, що кримінальні справи з політичними мотивами завдають більше шкоди, ніж плюсів.

“Уявлення влади про те, що Захід пробачить нам ситуацію з політичними в’язнями з огляду на демократичні перетворення, як-от: новий КПК, зміна омбудсмена, новий закон про громадські об’єднання, і буде краще ставитися, з нами підпишуть угоду про асоціацію – так-от: не пробачать, – наголосив Захаров. – В цьому я абсолютно переконаний”.

До списку новин