загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як зберегти свої гроші?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

·         Як зберегти свої гроші?

Кожен із нас в душі мріє розбагатіти. А багаті хочуть стати „ще багатшими. їм це навіть простіше. Вибитися з бідних у заможні не просто. Але хочеться! На цьому весь світ тримається. Дехто працює і на роботі, і на городі, збирає копійку до копійки. Є й такі, котрі не знають, як і до наступної зарплати дотягти. Гроші це така тема, яка при будь-якій владі буде актуальною. Як їх зберегти, примножити, закликати у свій гаманець, шкарпетку, в банку чи кишеню?

 

1.  З гумором…

У народі є безліч прикмет. Їх, звичайно, слід сприймати критично, але ж не даремно кажуть, що в кожному жарті є частка істини!..

 

– У день зарплати чи отримання пенсії не можна витрачати жодної копійки. Гроші мають переночувати вдома. Інакше вони не любитимуть вашу домівку.

– Варто зберігати одну купюру великого номіналу цілий рік. Вважають, що на неї перейде ваша енергетика, і купюра почне притягувати гроші.

– Не свисти, грошей не буде!.. Тільки лінивий не зробить зауваження тому, хто свистить у приміщенні. А ще свисту не любить домовик. Чи дірку у кишені з грошима зробить, чи щось зіпсує, і доведеться додатково витрачатися.

– Змахувати крихти зі столу рукою погана прикмета.

– Якщо до вас прийде сусідка і попросить кілька шматочків хліба чи сіль, не давайте. Гроші можуть піти з вашого дому разом з нею (сіль не позичають, її купують. Хай дасть вам кілька копійок).

– Для приманювання приємних хрустких грошиків поставте віника ручкою донизу. Це буде ще й затишним будинком для вашого домовика.

– Якщо надумали просити прибавки до зарплати у начальника, дочекайтеся середи. – Не беріть у борг по понеділках. Дочекайтеся вівторка, а віддавайте позичене у п'ятницю. Брати і давати у борг краще зранку. Вечірні операції призводять до розорення. Після заходу сонця не позичають і не віддають.

– Та й взагалі позичати погана прикмета, а от давати у борг навпаки, до прибутків. – Коли вішаєте до шафи одяг до наступного сезону, покладіть туди купюру. Тільки уважно перевірте, аби ґудзики були цілі і кишені не діряві. Гроші люблять порядок.

– Добре, якщо людина носить у гаманці монетку-талісман. Це може бути перша зароблена монета чи гроші, отримані від хорошої людини. І ні за яких обставин не можна витрачати талісман, а то гроші на вас образяться.

– Гаманець не може бути порожнім. В одному з відділень зберігайте згорнуту трикутником гривню або долар.

– Легкі гроші (знайдені чи виграні) намагайтесь якнайшвидше витратити. Щастя вони не принесуть. Легко прийшлилегко й підуть.

У гостях під час застілля з останнім треба цокатися з молодим нежонатим хлопцем (це – до грошей, а з власним чоловіком до втрат).

– Продавці на базарі обмахують товар крупною купюрою до прибутків.

– Завжди забирайте здачу. «Копійка рубль береже». Залишаєте монетки продавцеві – ніби говорите цим: гроші мені не потрібні.

– Дрібним монеткам треба говорити: «Біжіть, повертайтесь і друзів приводьте». А коли кладете в гаманець паперові гроші, примовляйте: «Здрастуйте, дорогі, будьте як дома, ми вас чекали!»

2.  …І серйозно

Гроші люблять тишу… Якщо ви вирішили зберігати гроші не під подушкою, а нести до банку і отримувати прибутки від своїх заощаджень, то скористайтеся порадами працівника Національного банку України, який переконаний, що довіра до банків відновлюється. Зараз вкладники більше довіряють національній валюті. Дві третини становлять гривневі заощадження, решта – вклади в іноземній валюті.

Національна валюта сьогодні почуває себе досить упевнено. Та й відсотки по іноземній валюті нижчі, ніж по гривні. Порада: зберігайте гроші у різних валютах. Наприклад, 33% у євро, 33% у гривні і стільки ж у доларах. Якщо гривня виросте, а долар упаде чи навпаки, то баланс усе одно збережеться. І ризик втратити свої прибутки мінімальний.

* * *

Чи можна довіряти банкам, які обіцяють надвеликі відсотки? Орієнтуватися слід на середні відсоткові ставки, які обіцяє банк. І головне ретельно вивчіть інформацію про банківську установу. Зокрема, скільки даний банк працює на банківському ринку, що собою являє. Багато інформації зараз є в Інтернеті. І коли людина вкладає гроші, високий відсоток не перше місце повинен займати. Краще обирати установи, які тривалий час працюють на ринку.

На депозитному ринку (приймають вклади) працюють десятки комерційних банків. На жаль, чимало банків заборгували своїм вкладникам, котрі мали серйозні проблеми з поверненням своїх грошей. Тому краще мати справу з державними банками. Принаймні за роки незалежності в Україні жоден державний банк не збанкрутував.

* * *

Кредитна спілка – теж непоганий варіант. Але… Слід досконало вивчити все, що відомо громадськості (з преси, радіо, з Інтернету, від знайомих) про конкретну кредитну спілку. Адже ряд таких фінансових установ збанкрутував. Деякі виявилися просто інструментом в руках шахраїв. Мали місце випадки, коли кредитні спілки нечесними працівниками перетворювалися на джерело збагачення вузького кола осіб, а потім сповіщали вкладників про те, нібито внаслідок кризи їхні гроші пропали й не можуть бути повернені. Та є й позитивні приклади в кредитному світі. Скажімо, Перша Всеукраїнська кредитна спілка (ПВКС), створена членами ВАП, незважаючи на кризу, розрахувалася з усіма вкладниками й продовжує нарощувати свої фінансові показники. Люди давно переконалися, що за вісім років своєї діяльності ПВКС завоювала довіру й незмінно зміцнює свій авторитет. Однією з характерних рис роботи спілки є повага до вкладників незалежно від віку та соціального статусу.

·         Як краще витратити?

* * *

Ваш бюджет 

Чому одні люди завжди мають хоч трохи грошей, а іншим , з такими ж доходами, їх ніколи не вистачає до зарплати, пенсії? Кажуть, що люди просто не вміють поважати свої гроші, не знають, скільки їм треба, щоб прожити до наступної зарплатні, пенсії, не вміють правильно витрачати, щоб не було постійної перевитрати.

Отже, якщо Вас не навчили правильно витрачати гроші, і Вам набридло попадатися на вудку власників магазинів і залишати там половину своєї зарплати, то пора Вам розібратися, як же можна витрачати гроші правильно, щоб не шкодувати про вчинені витрати, як про якийсь жахливий злочин і мучитися потім над питанням, хто правий, а хто винуватий і чому Вам знову не вистачає .

Уміння витрачати гроші можна розділити на три частини: перша частина – підготовка до витрат,  друга – сам процес витрати засобів, і третя частина – аналіз зроблених Вами витрат.

Отож якщо говорити про підготовку до витрат, то тут треба відповісти собі чесно на кілька запитань : На що? Де ? Як? І чому? Ви збираєтеся витрачати гроші.

Питання «на що?» прямо пов'язане з плануванням витрат і складанням бюджету на місяць. Ви точно повинні знати, скільки грошей і на які види витрат Ви збираєтеся витратити.

Питання «Чому?» обґрунтовує доцільність витрати. Ми знаємо, що спочатку людина, яка прагне до фінансової незалежності, задовольняє необхідні потреби, в тому числі й оплачує своє майбутнє, виділяючи на це перші 10% свого доходу, а потім уже, якщо дозволяють кошти, платить за свої задоволення.

Питання «Де?» має визначити місце, де Ви зробите покупку . І це має бути не перший ліпший магазин, що випадково попався по дорозі, а ретельно обраний – де співвідношення ціни і якості задовольняють Ваші потреби, і де є можливість одержати яку-небудь знижку, або ціни там дають Вам змогу заощадити якісь гроші.

Питання « Як?» має спрямувати вас на шлях ретельної підготовки списку покупок. Тобто Ви приходите в магазин не просто так, а точно знаючи, що саме Вам потрібно купити,і навіть під дулом пістолета Вас ніхто не змусить відійти від списку ні на крок, тому що тоді будинок своєї мрії, або щось інше, про що Ви сьогодні мрієте, купите не Ви, а власник магазину, в якому Ви збираєтеся витратити чергову суму грошей.

Процес покупки має на увазі послідовність етапів:

1. Усвідомлений вибір з бажанням щось виграти в результаті покупки, тому що економічний підхід ніхто ще не скасовував. А те, що виграли, заощадили, покладете в іншу кишеню, щоб ці суми плавно перейшли в розряд заощаджень.

2. Розрахунок за покупку включає передачу грошей і перевірку чека, адже касири теж люди й можуть помилятися, а можуть просто Вас розвести на гроші, якщо Ви не проявляєте уваги до того, що написане в чеку. І не забудьте перевірити чек, а потім його зберегти, тому що він Вам ще пригодиться для аналізу витрат.

Що потрібно знати, коли робиш покупки?

Треба знати всі хитрощіі власників магазинів і всі маркетингові ходи, які спрямовані на Ваш гаманець. Що це значить? Це значить, що викладення, наприклад, шоколадок або жувальних гумок або інших дрібних задоволень на касі перед виходом з магазину розраховане на імпульсивну покупку. Поки Ви стоїте в черзі, погляд Ваш так чи інакше спрямований на всі ці шоколадки, цукерки, а якщо Ви ще й голодні, то стриматися від покупки непросто...

Крім того, виробники й власники магазинів використовують подарунки як додаток до якогось товару. Це все ще розрахунок на емоційний фактор: усім приємно одержувати подарунки!.. Але за цей подарунок Вам доведеться заплатити вартість товару, який Вам не потрібний. Тому – частіше зазирайте у свій список!.

Не беріть участь у рекламних акціях і розпродажах, якщо даний товар Ви не збиралися купувати!

Не ходіть в магазин на голодний шлунок, бо інакше витрату ухвалюватиме не Ваша голова, а шлунок, який прагне їжі!

Задавайте собі запитання під час покупки: «Чи це справді мені потрібно?».

Після того, як Ви зробили всі покупки, які планували, знайдіть кілька хвилин, щоб поглянути на те,що Ви зробили, холоднокровно. Проведіть аналіз витрат .

Робити це треба обов'язково, навіть, якщо Вам є за що себе сварити. Треба ретельно розібратися, чи змогли Ви дотримуватися списку, який підготували, на що були витрачені кошти, а якщо все ж відійшли від списку, чи можна було відмовитися від цих витрат, що саме вплинуло на ухвалення рішення, чи можна було скоротити витрати, щоб наступного разу цього не робити.

Випишіть ПРИЧИНУ, яка змусила Вас знову розкрити свій гаманець і зробити незаплановану витрату, ЧЕРВОНИМИ ЛІТЕРАМИ, перекресліть чорним хрестом і повісьте собі на холодильник або в те місце, куди ВИ часто дивитеся (скажімо, настінний календар). І переконаєте себе в тому, що ця причина НІКОЛИ ні за яких умов більше не змусить Вас витратити навіть одну копійку.

Ви повинні вчитися на своїх помилках, щоб наступного разу не робити їх знову.

Продовжуйте аналізувати ситуацію доти, поки не залишитеся собою задоволені.

Повірте, що й список покупок зазнаватиме змін, і сума, яку Ви збираєтеся витратити. І щораз, коли Ви будете собою задоволені, Ви будете знати, що заощаджена гривня – це заробленагривня, тому що завжди легше її заощадити, ніж заробити.

Але якщо у своїх фінансових вчинках Вам удасться робити й те, й інше водночас, а саме: і оптимізувати витрати й збільшувати доходи, то Ви ніколи не зможете поскаржитися на те, що у Вас «немає грошей!», тому що тоді гроші у Вас будуть завжди! Це ми Вам гарантуємо!

До списку новин